Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cyklista Peter Velits ukončil kariéru

Jeden z najlepších slovenských cyklistov ostatných rokov a trojnásobný majster sveta v tímovej časovke Peter Velits zanechal vo veku 31 rokov kariéru profesionálneho športovca.

26.11.2016 10:06 , aktualizované: 10:28
peter velits, BMC racing Foto:
Peter Velits.
debata (2)

Jeden z najlepších slovenských cyklistov ostatných rokov a trojnásobný majster sveta v tímovej časovke (2012 – 2014) Peter Velits zanechal vo veku 31 rokov kariéru profesionálneho športovca. Informuje o tom sobotňajšie vydanie denníka Šport. „Stalo sa asi to, čo sa malo stať. Dva roky som sa necítil dobre, po minuloročnej jarnej operácii artérie na nohe som sa nevedel dostať do požadovaného pretekárskeho pokoja a ani sa výsledkovo presadiť. Trápil som sa, pritom som robil všetko, čo dovtedy. Ale počas pretekov to bolo kritické,“ povedal pre Šport P. Velits, ktorý v roku 2007 upútal ziskom titulu majstra sveta v pretekoch jednotlivcov do 23 rokov. Ako prvý Slovák obsadil na pretekoch Grand Tour pozíciu na stupňoch víťazov v konečnom hodnotení – na Vuelta a Espaňa 2010 skončil na druhej priečke.

Počas ostatných troch sezón (2014 – 2016) bol Peter Velits členom tímu BMC Racing. Predtým pôsobil v Omega Pharma-Quick Step (2012 – 2013), HTC – Columbia (2010 – 2011), Milram (2008 – 2009) a zoskupení Wiesenhof (2007). Jeho dvojča Martin Velits je súčasťou tímu Etixx-QuickStep.

„Sezónu som začal skoro, už v januári, a potom až do pretekov Okolo Romandie som bol viac ako tri mesiace v jednom pretekárskom kolotoči. Už po tejto časti mi vedenie tímu BMC dalo najavo, že by bolo pre mňa dobré, ak by som si začal hľadať nejaký iný tím. Bolo to z ich strany seriózne a mňa to ani veľmi neprekvapilo,“ skonštatoval P. Velits a pokračoval: „Na začiatku minuloročnej sezóny sme vymenili s bratom Martinom manažérov a tí robili, čo sa dalo. Ale nevyšlo to. Viem, že skúšali rôzne možnosti. Komunikovali s viacerými tímami, okrem iného s Trek-Segafredo, francúzskym FDJ, ale aj so zástupcami rodiaceho sa tímu Bahrain-Merida. Bez kladného výsledku. Viem, že bola šanca možno zakotviť v niektorom celku druhej alebo tretej kategórie, ale to nebola pre mňa žiadna výzva.“

V profesionálnom pelotóne vybojoval celkovo sedem víťazstiev, osemkrát štartoval na podujatí Grand Tour, z toho šesťkrát na Tour de France. Je tiež trojnásobným národným šampiónom v individuálnej časovke (2012 – 2014), v roku 2012 triumfoval na pretekoch Okolo Ománu. „Každý úspech mal svoje osobité čaro, svoju atmosféru. Bez triumfu na MS 2007 v Stuttgarte v kategórii do 23 rokov by sme sa asi s bratom Martinom nikdy neocitli vo svete veľkej profesionálnej cyklistiky,“ vyhlásil Peter Velits. „Niekto by si mohol myslieť, že sa cítim frustrovaný. Že ma opantáva nostalgia, že som smutný a sklamaný. Nie, tak sa necítim! Skôr sa na nasledujúce obdobie teším,“ povedal pre Šport P. Velits, ktorý sa venuje podnikaniu so športovým oblečením a službám v oblasti hotelierstva.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Velits