Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan dobieha slávneho Merckxa. Teraz môže pokračovať

Peter Sagan sa dostal po nedeľňajších pretekoch v Katare do fajnovej spoločnosti netuctových dvanástich cyklistov v histórii majstrovstiev sveta, ktorí vybojovali dva alebo tri tituly svetových šampiónov a šiestym, ktorí ho získali dva roky po sebe.

18.10.2016 08:28
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (1)

Tí, čo dokázali obhájiť, je menej, lebo triumfovať dva roky po sebe je mimoriadne náročné. Azda najslávnejší cyklista všetkých čias, Eddy Merckx vlastní z MS tri zlaté medaily, ale dal si medzi nimi troj a dvojročnú pauzu.

Mimochodom, keď legendárny Belgičan, ktorý v nedeľu dekoroval Sagana na stupni víťazov, zvíťazil na MS 1974 v Montreale druhý raz, mal presne toľko rokov ako Peter Sagan, to znamená dvadsaťšesť. Žilinský rodák má senzačne rozbehnutú kariéru a najlepšie roky ho možno len čakajú. Keď mu ju niečo neskomplikuje, môže v nej ešte zopár sezón pokračovať a v Dauhe nepovedal zďaleka svoje posledné slovo. V kariére už dosiahol mnohé významné víťazstvá. Tohtoročné patria k najväčším ozdobám jeho doterajšieho pôsobenia v cestnej cyklistike.

Samozrejme, v športe sa ťažko plánuje a predpovedá. Aj po nedeľňajšej súťaži, ktorú Sagan vyhral po senzačnom útoku z druhej línie a tesne pred páskou preskočil zaskočeného Brita Marka Cavendisha o celú dĺžku bicykla, zdôraznil, že podobné preteky sú vždy lotériou. Priznal, že pred nimi predpokladal, že bude musieť vyraziť za obhajobou zlata do záverečného šprintu. „Stalo sa, ale mal som aj veľa šťastia, možno to bol osud. Šprintoval som po pravej strane a bol som rád, že ma tam nezatvorili. V tom okamihu som nemal čo stratiť, nebolo podstatné, či skončím na prvom alebo desiatom mieste. Bolo to zložité, ale vyšlo to,“ približoval slovenský cyklista situáciu, v ktorej sa rozhodovalo o výsledku pretekov.

Netajil ani to, že preteky si musel odtrpieť. „Tak ako aj ostatní, všetkým dochádzali sily,“ dodal.

Platilo, že odvážnemu šťastie praje. Je neuveriteľné, ako Sagan, ktorý bol v cieli prekvapený nakoniec azda najviac zo všetkých, zvládol finiš pretekov. V hlavnej skupine už síce chýbalo niekoľko rýchlych mužov, ktorí sa chystali práve na takúto bodku šampionátu, ale stále v ňom bolo aspoň päť borcov, ktorí mohli skončiť pred slovenským cyklistom. Vyfúknuť britskému expresu Cavendishovi takýmto spôsobom zlato spred nosa, je kúsok, ktorý si zaslúži uznanie.

Sagan si predĺžil nosenie dúhového trička majstra sveta o ďalší rok. Jeho najbližšia budúcnosť sa môže trochu skomplikovať. Jeho doterajší a už zabehaný tím vo veľkej cyklistike Tinkoff definitívne skončil. Slovenský šampión podpísal novú lukratívnu zmluvu s nemeckým tímom Bora-Argon 18 (od budúcej sezóny Bora-Hansgrohe), ktorá by mu mala vyniesť viac peňazí (hovorilo sa o ročnom plate šesť miliónov eur). Spolu s niektorými Slovákmi začne novú etapu v zoskupení, ktoré pôsobenie na najvyššom poschodí svetovej cyklistiky nemá ešte príliš odskúšané.

Sagan do Nemecka zamieri v najbližších dňoch. Z Dauhy však letel najskôr do Abú Zabí, kde ho čaká už v utorok slávnosť dekorovania najlepších svetových cyklistov roka. Pred zaslúženou dovolenkou ho ukončí na exhibičných pretekoch v Japonsku.

Najväčšie Saganove triumfy:
2016 titul majstra sveta v Dauhe
2015 titul majstra sveta v Richmonde
2016 víťazstvo na Okolo Flámska
2012 tri víťazné etapy na Tour de France
2016 tri víťazné etapy na Tour de France
2013 víťazstvo v etape na Tour de France
2012 – 2016 päť zelených tričiek na Tour
2011 tri víťazné etapy na Vuelta a Espaňa
2011 celkový víťaz etapových pretekov Okolo Poľska
2015 celkový víťaz etapových pretekov Okolo Kalifornie

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan