Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Prekvapenie v Dauhe. Favoritky prešprintovala dvadsaťročná Dánka

Majsterkou sveta v cyklistických pretekoch s hromadným štartom žien sa na šampionáte v katarskej Dauhe stala prekvapujúco Amalie Dideriksenová.

15.10.2016 16:32
debata

Iba 20-ročná dánska pretekárka mala najviac síl v šprintérskom závere pretekov na 134,5 km, keď predstihla dovtedy vedúcu Holanďanku Kirsten Wildovú. Bronz si vybojovala Fínka Lotta Lepistöová. Slovensko nemalo zastúpenie.

V závere pretekov cyklistky absolvovali 7 okruhov po 15,2 km na umelo vytvorenom ostrove Perla Kataru. Situáciu na čele dlho kontrolovali holandské reprezentantky a zdalo sa, že nič nebude brániť tomu, aby titul získala Kirsten Wildová. Lenže doslova v posledných desiatkach metrov ju zo zadnej pozície prešprintovala Dideriksenová. Dánska cyklistka z tímu Boels – Dolmans má v zbierke dva tituly svetovej šampiónky v pretekoch s hromadným štartom z rokov 2013 a 2014, ale oba dosiahla ešte v juniorskej kategórii. Triumf Dideriksenovej v Dauhe je prekvapujúci aj z toho pohľadu, že Dánsko malo v pretekoch iba trojnásobné zastúpenie, zatiaľ čo veľmoci Holandsko, Veľká Británia, Taliansko či USA mali k dispozícii sedem či osemčlenné tímy.

„Nemôžem uveriť tomu, čo sa stalo. Mám len 20 rokov a tento titul je pre mňa veľkým prekvapením. V pretekoch som mala aj pád, ale dokázala som sa vrátiť dopredu. Som šťastná a maximálne spokojná,“ uviedla Dideriksenová v prvej reakcii do mikrofónu Svetovej cyklistickej únie (UCI).

Preteky žien boli predposlednou desiatou súťažou svetového šampionátu v Dauhe. Prehliadka elítnej svetovej cestnej cyklistiky vyvrcholí pretekmi s hromadným štartom mužov v nedeľu od 9.30 h SELČ v akcii s triom Slovákov na čele s úradujúcim majstrom sveta Petrom Saganom.

Výsledky – sobota: Preteky žien s hromadným štartom (Dauha – Dauha, 134,5 km): 1. Amalie Dideriksenová (Dán.) 3:10:27 h, 2. Kirsten Wildová (Hol.), 3. Lotta Lepistöová (Fín.), 4. Elizabeth Deignanová (V. Brit.), 5. Marta Bastianelliová (Tal.), 6. Roxane Fournierová (Fr.) – všetky v rovnako čase ako víťazka.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v cyklistike #Amalie Dideriksenová