Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dvorščík Saganovi verí. Získa bronz, tipuje

Slovenskú i svetovú cyklistiku pozná veľmi dobre. Bývalý reprezentant Milan Dvorščík (46) vybojoval na MS striebornú medailu v pretekoch jednotlivcov, vtedy ešte medzi amatérmi. V tom istom roku sa stal najlepším slovenským športovcom roka. Teraz pôsobí ako jediný medzinárodný cyklistický rozhodca zo Slovenska.

15.10.2016 08:00
Milan Dvorščík Foto: ,
Milan Dvorščík.
debata

Aké šance dávate v zajtrajších pretekoch na majstrovstvách sveta Petrovi Saganovi?
Môže získať zlato, ale aj skončiť v poli porazených. Aj keď bude najlepší. To sa ťažko predpovedá. Existuje veľmi veľa faktorov, ktoré budú vplývať na konečný výsledok. Vôbec to neznamená, že ten, kto bude mať najlepšie nohy, aj vyhrá. To sa dá možno aspoň teoreticky povedať pred časovkou. Tam najlepší zväčša vyhrá, ak neprecení svoje sily a nenastanú nijaké komplikácie. V nej nebýva favoritov veľa. Dajú sa vybrať z piatich možno desiatich jazdcov.

Aký veľký okruh cyklistov bude útočiť na medaily v pretekoch jednotlivcov?
V pelotóne budú aj jazdci z cyklisticky exotických krajín, ale určite aspoň päťdesiat pretekárov môže útočiť na titul. Samozrejme, záleží na okolnostiach, únikoch, šťastí a podobne. Čím je okruh rovinatejší, o to viac zaváži taktika. Teraz povedú preteky rovinou, takže sa môže pokojne stať, že aj cyklista o triedu slabší ako najsilnejší muž pelotónu, sa bude tešiť z titulu. Ak hovoríme o Saganovi, na jeho výsledok bude vplývať taktika a sila silnejších tímov, môže sa stať, že súperi pôjdu proti nemu, budú si ho strážiť, dokonca sa spoja. Touto presilou môžu prevýšiť nielen Sagana ale aj slovenský, málopočetný tím. Peter je aj ako jednotlivec extrémne silný, zdá sa, že má aj formu, preto verím, že medzi najlepšími nebude chýbať.

V cyklistike sa hovorí, že obhájiť triumf na MS je mimoriadne zložité a výsledky to aj potvrdzujú. Podobných prípadov je minimum. Z čoho to vyplýva?
Z veľkej nevyspytateľnosti pretekov. Sú naozaj lotériou a ako som už naznačil, ani najlepší nemajú nijakú istotu. Obhájiť je vždy ťažšie ako vyhrať. To je stará pravda. Ak je päťdesiat cyklistov, ktorí môžu obsadiť prvé miesto, z nich sú desiati absolútne vyrovnaní, tak je aj menšia pravdepodobnosť, že niekto zvíťazí dva razy po sebe. Ak niekto získa titul majstra sveta, súperi ho v nasledujúcich pretekoch nespustia z očí, budú si ho špeciálne všímať, strážiť ho. Toto nie je však najväčší Saganovi problém. On nie je už neznámym jazdcom, všetci poznajú jeho kvality a aj keby nenastupoval na štart ako obhajca, aj tak by bol stredobodom pozornosti. Peter má šancu na víťazstvo, ale tipujem, že získa bronz. Beriem do úvahy rôzne taktické varianty, pripúšťam, že sa nájde niekto, kto ho v šprinte prevalcuje. V pelotóne sú špičkoví šprintéri Cavendish, Greipel či Kittel, nechýba im veľké sebavedomie a na Sagana si v záverečnom finiši veria. Ak sa budem mýliť, budem mať radosť.

Vy ste precestovali s cyklistikou celý svet. Čo hovoríte na Katar ako dejisko majstrovstiev sveta?
Mnohí poukazujú na to, že rozhodli peniaze. Úprimne, kto ich nepotrebuje? Ktorý šport sa bez nich zaobíde? Nijaký sa bez nich na vysokej úrovni robiť nedá. Navyše sa objavuje čoraz viac úsilie takmer každého športového odvetvia po globalizácii, chce expandovať do všetkých kútov sveta, prilákať do svojich radov aj ďalších záujemcov, talenty, fanúšikov. V Katare sú ľudia, ktorí majú záujem, aby sa podobné veľké podujatia v ich krajine konali. Robia pre šport veľa, napríklad v atletike budujú rôzne strediská, športové školy a už sa to prejavuje. Pred niekoľkými rokmi sme o katarských bežcoch nepočuli, teraz sa už presadzujú aj na majstrovstvách sveta. Nie je nikde napísané, že o niekoľko rokov nebudeme počuť o katarských cyklistoch. Peniaze i podmienky na to v Katare majú.

Ako vnímate extrémne poveternostné podmienky, ktoré v krajine vládnu?
Ak sa pozrieme na dátum, pre Európana je bežnou teplotou desať možno pätnásť stupňov. Prechod do prostredia, kde vládnu bezmála štyridsaťstupňové horúčavy môže byť problém, je to obrovský skok. Ale aj niekde v Španielsku, Andalúzii či Murcii, kde som aj ja neraz súťažil, sa často šplhajú teploty k týmto hodnotám. Sú rôzne typy jazdcov, niektorí lepšie iní horšie zvládajú teplo. Pamätám si na Romana Kreuzigera, otca súčasného pretekára, ktorý so mnou jazdil. Ten sa išiel uvariť, keď stúpli teploty nad tridsať. Ale keď bolo päť stupňov alebo poletoval sneh, bol vo svojom živle. Variabilita podmienok je v cyklistike potrebná. Preteky sú raz v horúčave, inokedy v zime, raz v kopcoch, inokedy na rovine. Každý je v niečom inom silný a je spravodlivé, že každá skupina cyklistov dostane šancu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Milan Dvořščík