Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tiňkov: Contador je nudný, Sagan je v pohode. UCI robí ho..o

Ruský podnikateľ Oleg Tiňkov, ktorý sa už skôr rozhodol skončiť po tejto sezóne s podporou stajne Tinkoff a stopnúť svoje pôsobenie v cyklistike, svoj krok ani s odstupom času neľutuje.

05.10.2016 16:25
debata

Dôvodom je neporiadok, ktorý v nej podľa jeho názoru pretrváva. Viní z neho Medzinárodnú cyklistickú úniu (UCI).

Ako majiteľ tímu sa štyridsaťosemročný Tiňkov rozlúčil s cyklistikou v sobotňajších pretekoch Okolo Lombardie, ktorým skončil tohtoročný seriál WorldTour.

„Vedel som dlho, že ten koniec prichádza, takže emócie neboli nijako silné. Na Tour de France to bolo emotívne, keď som vedel, že ide o moju poslednú Tour. Ale keď budem úplne úprimný – odchod absolútne neľutujem. A moje rozhodnutie podporili všetky tie udalosti, ktoré sa odohrali v posledných mesiacoch. V cyklistike nie je transparentnosť, len neporiadok,“ povedal Tiňkov, do ktorého tímu patrí aj Roman Kreuziger.

Domnieva sa, že budúcnosť WorldTour je aj preto veľmi neistá. „Pozrite sa na to, čo za neporiadok prinieslo zredukovanie na 17 tímov, alebo na zmätok ohľadom časovky tímov na majstrovstvách sveta, kde pôjde len zopár družstiev. Alebo dokonca to, čo sa stalo na Vuelte, kde sa rozhodli neuplatňovať diskvalifikácie za dojazd etapy po časovom limite, hoci tí jazdci dokončili etapu hodinu po víťazovi,“ vypočítal Tiňkov.

„Niektorí ľudia si myslia, že sú to len nepodstatné problémy. Ale pre ilustráciu toho rozhodnutia na Vuelte sa na to pozrime tak, že keby k tej diskvalifikácii došlo, mali by sme v pretekoch naďalej päť jazdcov, zatiaľ čo Chris Froome (celkovo druhý v cieli) by zostal v pelotóne sám. Možno by sme potom napríklad vyhrali tímovú klasifikáciu WorldTour, než aby sme skončili druhí za Movistar,“ povedal Tiňkov.

Uvedené prípady sú podľa neho príkladom zlého manažmentu celého športu. „Aj keď cyklistiku opúšťam, som z toho rozzúrený. Za ten neporiadok je zodpovedná UCI, ktorá s tým nič nerobí. Oni celkovo robia h … o,“ vyhlásil Tiňkov.

Verí, že kontrolu prevezme Amaury Sport Organisation (ASO), ktorá organizuje Tour de France, Vuelta aj ďalšie akcie. "V manažmente profesionálnej cyklistiky nevidím pre UCI miesto. ASO by mala vytvoriť profiligy, niečo ako je basketbalová NBA. A spoplatniť prenosy z nej. Fanúšikov tým podľa neho cyklistika nestratí.

„Milióny ľudí milujú cyklistiku a vždy budú. Mnoho z nich si za prenosy zaplatí a profitovať z toho budú všetci. Cyklistika bude oveľa väčšia, lepšia a krajšia na sledovanie, keď sa stane skutočným biznisom,“ povedal Tinková.

Kým boli verejne známe jeho nezhody so Slovákom Petrom Saganom v minulom roku, ktoré však vyriešili hodinovým rozhovorom medzi štyrmi očami, Tiňkov teraz priznal, že mu leží v žalúdku najmä Španiel Alberto Contador, sedemnásobný víťaz Grand Tours (Giro, Tour a Vuelta).

"Rešpektujem ho ako jazdca za výsledky z minulosti, ale inak ho nemám rád. A okrem Španielov ho nemá rada ani väčšina jazdcov z tímu. Myslím, že v stajni Trek si s ním užijú svoje. Mal by skončiť, už nie je dosť silný. A môže zabudnúť na to, že by ešte vyhral Grand Tour. Nevzal som ho ani na rozlúčkovú párty. Keď nemohol ísť preteky v Lombardii, tak som mu povedal, nech je radšej doma, keď je chorý. Rovnako je nudný a nikdy si s nami nedá ani šampanské. Na rozdiel od Sagana, ktorý je v pohode, "povedal Tiňkov.

Do cyklistiky investoval 50 miliónov eur. „Ale nemožno povedať, že som ich vyhodil, pretože ľudia v Európe teraz poznajú moju značku. Aj keby som mal stroj času, tie peniaze by som do toho dal znova. Milujem cyklistiku, len som z toho všetkého teraz unavený. Ale jedného dňa sa môžem vrátiť ,“ uviedol Tiňkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Oleg Tinkov