Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Víťaz Sagan: Otvorilo sa to predo mnou ako more pred Mojžišom

Slovenský cyklista Peter Sagan sa stal víťazom tretej etapy na cyklistických pretekoch Eneco Tour odohrávajúcich sa v Beneluxe a zaradených do seriálu WorldTour.

21.09.2016 17:00 , aktualizované: 17:40
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (18)

Na trase Blankenberge – Ardooie (186 km) Sagan v šprintérskom závere takticky vystihol správny moment na záverečný špurt, o dĺžku bicykla zdolal Holanďana Dannyho van Poppela (Sky) a Francúza Nacera Bouhanniho (Cofidis) a pripísal si aj 10 bonusových sekúnd.

Vďaka nim sa v celkovej klasifikácii posunul z tretieho na druhé miesto s minimálnym odstupom 3 sekúnd za víťazom utorkovej časovky Austrálčanom Rohanom Dennisom z tímu BMC Racing. Tretí je Holanďan Jos van Emden (LottoNL-Jumbo) s mankom 5 sekúnd. Druhý Slovák v pelotóne Eneca Erik Baška prišiel do cieľa na 127. mieste v rovnako čase ako jeho tímový kolega – víťazný Sagan. Celkovo Baškovi patrí 62. priečka s odstupom 42 sekúnd.

V stredu sa zrodilo 12. víťazstvo 26-ročného Petra Sagana v tejto sezóne, ktoré prišlo len tri dni po jeho skvelom triumfe na majstrovstvách Európy vo francúzskom Plumelci. Úradujúci majster sveta aj Európy Sagan jazdiaci v červenom drese lídra bodovacej súťaže bojuje na Eneco Tour o celkový triumf v seriáli WorldTour, kde bol pred týmito pretekmi druhý za Kolumbijčanom Nairom Quintanom. Vo štvrtok príde na rad najdlhšia etapa pretekov, 202 km z Aalteru do St-Pieters-Leeuw.

„Či to bolo dnes pekné? Pre mňa áno, pre ostatných asi nie. Bolo to čosi neuveriteľné. Nakoniec sa to predo mnou otvorilo ako more pred Mojžišom. Som veľmi šťastný a chcem sa poďakovať celému tímu najmä za prácu v záverečných okruhoch. Beriem to deň po dni, do nedele je ešte veľa času,“ uviedol Peter Sagan v prvej reakcii aj na webe Sporza.

„Dnes to nebola náročná jazda. Mali sme líderský dres a tomu sme prispôsobili aj zodpovednosť na trati. Sagan sa možno zajtra stane celkovým lídrom, ale v piatok je tímová časovka. A keďže máme jeden z najlepších tímov, tam by sme si ho mohli eventuálne zase vziať naspäť,“ skonštatoval prvý muž celkového poradia Rohan Dennis.

Stredajšia etapa sa odohrávala na belgickom území a vzhľadom na rovinový profil sa opäť očakával ostrý šprintérsky dojazd. V úniku dňa sa ocitla pätorka Martin Elmiger (IAM Cycling), Jesper Asselman (Roompot – Oranje Peloton), Mark McNally (Wanty – Groupe Gobert), Stijn Steels (Topsport Vlaanderen – Baloise) a Jukia Araširo (Lampre – Merida), 100 km pred cieľom si vybudovali náskok vyše 6 minút, 50 km pred páskou mali k dobru ešte 3 minúty pred pelotónom.

Pred nástupom do prvého z dvoch záverečných okruhov v okolí cieľového mesta sa náskok pätorky vpredu stenšil na 1:22 min. Dvadsaťpäť kilometrov pred cieľom prišiel na rad tzv. Zlatý kilometer s troma bonifikačnými šprintami a všetky tri sa stali korisťou skúseného, o dva dni 38-ročného Švajčiara Elmigera. Znamená to, že v celkovej klasifikácii sa mu z celkového času po 3. etape odráta 9 sekúnd.

Pri zvonení do posledného okruhu „utečenci“ zvýšili náskok na 1:29 min a vyzeralo to pre nich nádejne. Potom pelotón zapol na plný plyn a najmä šprintérske tímy sa postarali o zmazanie podstatnej časti časového manka, ale 5 km pred dojazdom to bolo stále 45 sekúnd. Vpredu sa enormne snažil Elmiger, ale ani jeho skvelé nohy v technickejšom závere nestačili na udržanie rozhodujúceho náskoku. Doslova v záverečných desiatkach metrov okolo „nešťastníkov“ prefrčali najlepší šprintéri a z neprehľadného záveru najviac vyťažil Peter Sagan. Chvíľu sa zdalo, že „zavretý“ v strede nebude mať nárok na víťazstvo, ale potom sa pred ním na chvíľu otvorila cesta a Sagan to majstrovsky využil.

3. etapa (Blankenberge – Ardooie (186 km): 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 4:10:36 h, 2. Danny van Poppel (Hol.) Sky, 3. Nacer Bouhanni (Fr.) Cofidis, Solutions Crédits, 4. Dylan Groenewegen (Hol.) LottoNL-Jumbo, 5. Mark McNally (V. Brit.) Wanty-Groupe Gobert, 6. Giacomo Nizzolo (Tal.) Trek-Segafredo,…127. Erik Baška (SR) – všetci rovnaký čas ako víťaz.

Poradie po 3. etape: 1. Rohan Dennis (Aus.) BMC Racing 8:35:24 h, 2. Peter Sagan (SR) Tinkoff +3 s, 3. Jos van Emden (Hol.) LottoNL-Jumbo +5, 4. Jasha Sütterlin (Nem.) Movistar +14, 5. Martin Elimger (Švaj.) IAM Cycling, 6. Wilco Kelderman (Hol.) LottoNL-Jumbo – obaja +15,…62. Erik Baška (SR) Tinkoff +42 s.

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 64 bodov, 2. Dylan Groenewegen (Hol.) LottoNL-Jumbo 49, 3. Nacer Bouhanni (Fr.) Cofidis, Solutions Crédits 47, 4. Marcel Kittel (Nem.) Etixx – QuickStep 34, 5. Rohan Dennis (Aus.) BMC Racing 30, 6. Giacomo Nizzolo (Tal.) Trek-Segafredo 30.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Eneco Tour