Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan strávi v Riu týždeň. V dedine bývať nebude

Peter Sagan je už v americkom Utahu, kde sa pripravuje na olympijské preteky v horskej cyklistike.

01.08.2016 09:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

Priamo odtiaľ priletí do Ria de Janeiro, dejiska olympijských hier, ktoré sa začínajú už o štyri dni ceremoniálom na slávnom štadióne Maracana.

Líder svetového rebríčka Medzinárodnej cyklistickej únie na ceste strávi v Riu týždeň. Jeho preteky cross country sa uskutočnia až v posledný deň súťaží – v nedeľu 21. augusta.

„Do Brazílie odlietam s masérom 13. augusta, na druhý deň by som sa mal v Riu stretnúť už s Petrom. Chce prísť v predstihu a priamo na mieste absolvovať záverečnú prípravu, aby sa dobre aklimatizoval a oboznámil sa s konkrétnymi podmienkami,“ potvrdzuje Peter Zánický, ktorý pocestuje na OH nielen ako Saganov tréner, ale aj vedúci malej minivýpravy horskej cyklistiky. Jej členom bude aj jeden zo zástupcov tímu Tinkoff Gabriele Uboldi.

Sagan bude jediný zo slovenskej výpravy, ktorý nebude bývať priamo v olympijskej dedine s ostatnými športovcami. Chce sa maximálne koncentrovať na preteky a udržať si aj potrebné súkromie. Aj viacerí iní športovci sa po príchode do Brazílie už presunuli alebo sa presunú na rôzne miesta v okolí Ria, kde sa budú chystať na svoje súťaže, ale v záverečnej etape pred štartom sa do olympijskej dediny presťahujú.

Na okruhu, kde sa bude súťažiť, absolvuje Sagan oba oficiálne tréningy, ktoré naplánovali na 17. a 19. augusta. „Aj vzhľadom na to, že má na horskom bicykli málo natrénované, využije každú príležitosť,“ dodáva Zánický.

Zatiaľ okruh pozná len z videa a nákresov, fyzicky sa po ňom ešte neprešiel, ale potvrdzuje, že by mohol Saganovi sedieť. „To bol jeden z dôvodov, keď sa Peter rozhodoval, či bude štartovať v súťaži horských cyklistov. A dôležitý bol aj fakt, že sa uskutoční až na samý koniec Hier, to znamená, že sme získali nejaký časový priestor na oddych i prípravu,“ zdôrazňuje Žilinčan Zánický. Patrí medzi trénerov, ktorý viedli Sagana aj v jeho cyklistických začiatkoch.

Krátku poradu, na ktorej si povedali plán na najbližšie dni, absolvovala dvojica uplynulý týždeň, keď Sagan prišiel na skok do Žiliny, kde si prevzal olympijskú výbavu i špeciálny horský bicykel Specialized, ktorý mu špičkový výrobca vyhotovil na mieru. V Žiline sa objavil aj špeciálny mechanik, ktorý mu pripravuje bicykel. Je to dvorný spolupracovník aj momentálne jedného z najlepších svetových horských cyklistov Jaroslava Kulhavého, ktorý sa stal olympijským šampiónom pred štyrmi rokmi v Londýne.

„Peter si prišiel naozaj len prebaliť veci, zobrať potrebnú výbavu na horskú cyklistiku. Kým si balil kufor, sme prebrali aj najdôležitejšie veci. Tréningový plán sme nerobili. Je profesionál a najlepšie vie, čo potrebuje, pozná svoje telo. Po Tour je pre neho najdôležitejšie najmä dobre zregenerovať, oddýchnúť si a potom sa pustiť do tréningu,“ vysvetlil tréner.

Sagan cestoval zo Žiliny do známeho prostredia, sprevádzala ho aj manželka Katarína. Vysokohorskú prípravu v Utahu už absolvoval viackrát, je to jeho osvedčené miesto, kde má už svoje zázemie. Toto stredisko navštevuje aj pred pretekmi Okolo Kalifornie, na ktorých je každoročne úspešný. Zdrží sa v ňom dva týždne, potom ho čaká cesta do olympijského Ria de Janeiro.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan