Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Učíte sa po nemecky? Saganovci sa len smejú

Kam povedú kroky Petra Sagana v nasledujúcej sezóne? Dni tímu Tinkoff sú už spočítané a stále sa špekuluje o tom, koho tričko si oblečie slovenský pretekár, líder svetového rebríčka Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI).

27.07.2016 10:00
Peter Sagan Foto: ,
Slovenský cyklista Peter Sagan.
debata (1)

Sagan sa k svojej najbližšej budúcnosti vôbec nevyjadruje, čo súvisí aj s tým, že prestupy sa môžu zverejňovať až po 1. auguste. Jeho doterajší mecenáš, Rus Oleg Tiňkov, však počas Tour vravel o Petrovom odchode do nemeckého tímu Bora, ktorý má však v súčasnosti štatút len kontinentálneho tímu a neštartuje na najvýznamnejších podujatiach sezóny. V lete má však vstúpiť do tohto zoskupenia nový sponzor a s ním podstatne stúpne aj rozpočet.

Šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara potvrdzuje, že v kuloároch sa stále špekuluje o tom, kde napokon skončí slovenský cyklistický rýchlik. „Nech sa o tom ešte chvíľu debatuje a nech sú ešte chvíľu všetci napätí. Podľa mňa veľmi rýchlo po termíne, ktorý to dovoľuje, odznie aj oficiálna informácia, ktorý tím Petra získal,“ domnieva sa Privara.

Sám v Paríži podpichol manželov Saganovcov otázkou, či sa už učia po nemecky. Odpoveďou bol len smiech dvojice, ktorý ani nepotvrdzoval, ani nevyvracal teórie o Saganovej novej zmluve.

Privara zdôraznil, že jeho favoritom bol a stále napriek všetkému zostáva tím Astana. Má na to viacero dôvodov. „Je to tím, ktorý má peniaze a môže si dovoliť najdrahších cyklistov svetového pelotónu. Navyše z neho odchádza líder Nibali, takže miesto hviezdneho pretekára je voľné. Okrem toho nemá zoskupenie vo svojom strede ani štandardného klasikára, ani šprintéra. Stále si myslím, že sa to môže stať a Sagan prestúpi do Astany. Ak to bude Bora, nie je úplne jednoduché, aby sa zo dňa na deň stala špičkovým tímom, aj keď bude mať dostatok peňazí. Taký tím sa chvíľu buduje, pripravuje sa jeho zázemie. Dôležité bude, akí ďalší jazdci sa v zostave objavia. Predpokladám, že Sagan stiahne zo sebou aj niektorých ďalších Slovákov.“

Žilinčan sa už začína sústreďovať na prípravu na olympiádu v Riu de Janeiro. Dva-tri dni si po Tour odfúkne a potom odletí do Utahu, kde vo vysokohorskom prostredí absolvuje špeciálnu prípravu na preteky cross country. Tieto sú na programe záverečný deň olympiády, teda bude mať necelý mesiac na tréning. Je však vôbec možné sa v takom krátkom čase preorientovať z cesty do terénu a byť špičkou aj na horskom bicykli?

„Pre bežného cyklistu je to asi málo reálne, hoci špičkoví jazdci skúšajú rôzne kombinácie. Peter je však výnimočný pretekár a pri jeho všestrannosti a skvelej technike jazdy nie je nič nemožné,“ zdôraznil bývalý reprezentant a v stredu prezident Slovenského zväzu cyklistiky.

Pripomína, že teraz si musí Peter vyčistiť hlavu a pustiť sa do cieľavedomej prípravy. Sagan o konkrétnych šanciach nehovorí. „Napriek tomu má ako vždy vysoké ambície, hovoriť o nich teraz nebude. Výsledok môžu ovplyvniť mnohé okolnosti, aj pád, defekt, technická porucha. Cíti sa dobre, sálala z neho pozitívna energia, som presvedčený, že urobí opäť všetko pre úspech,“ uzavrel Peter Privara.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Oleg Tinkov #Tinkoff-Saxo #Tour de France 2016