Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan si príde do Žiliny po bicykel. Predtým rozdával tričká

Oleg Tiňkov, ruský boháč a majiteľ popredného cyklistického tímu Tinkoff, nesledoval v cieli záverečnú etapu Tour de France a neprišiel ani na záverečnú parížsku párty svojich jazdov.

26.07.2016 17:10
Peter Sagan Foto: ,
Slovenský cyklista Peter Sagan.
debata

V hoteli neďaleko bulváru Champs Élysées ho zastupovali športoví riaditelia.

„Podľa všetkého sa tam neobjavil z nostalgie, nechcel byť pri tejto rozlúčke. Ako je známe, už dávnejšie oznámil, že v cyklistike po tejto sezóne končí,“ približoval šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara, ktorý na rozlúčkovom večierku nechýbal.

Tvrdí, že nebol taký okázalý ako vlani, keď Tinkoff bilancoval podujatie na honosnom bankete na lodi, ktorá sa plavila po Seine. V hodnotení manažérov teraz odznelo poďakovanie celému tímu a vyjadrenie spokojnosti s tým, čo na 103. ročníku najprestížnejších cyklistických pretekov odviedol. Hovorilo sa aj o tom, že Tinkoff chcel tentoraz z Tour žltý dres, ten však nezískal, ale má dva iné, takisto vysoko cenené, zelený Saganov a bodkovaný Majkov. Preteky boli pre ruský tím jednoznačne úspešné.

„Riaditelia vyzdvihli aj veľký výkon Petra Sagana. On sám pred všetkými povedal, že to bol super ročník, ale aj tak mohol byť ešte lepší, keby vyhral poslednú etapu v Paríži,“ dodával Privara. Sagan finišoval v Paríži na druhom mieste, tesne za Nemcom André Greipelom.

Slovenský cyklista na tomto stretnutí rozdával svoje tričká, ktoré vybojoval v pretekoch, každému členovi tímu dal zelený dres. A pridal sa Poliak Rafal Majka, jeho spolujazdec, ktorý venoval ostatným víťazné tričká z vrchárskej súťaže. Obaja aj takto ocenili pomoc spolujazdcov z tímu. Potvrdili, že bez nich by tieto úspechy sotva dosiahli. Ale takisto platí, že boli pasáže v etapách, keď obaja lídri súťaží pracovali najmä na Čecha Romana Kreuzigera, ktorý sa pretlačil do prvej desiatky (9.) celkového poradia.

„Peter zvládol tohtoročnú Tour obdivuhodne, vravel po náročných pretekoch, že sa cíti dobre, dokončil Tour vo výbornej kondícii a potvrdzoval to aj v posledných etapách, keď pomáhal Kreuzigerovi a Majkovi. Nevidel som u neho ani raz reakciu s traičnou úľavou, že sa preteky skončili a už ich má konečne za sebou,“ pokračoval Privara.

Podľa neho chýbalo Saganovi v poslednej etape vo finiši na Champs Élysées len veľmi málo, aby vybojoval aj štvrtý etapový triumf v 103. ročníku. „Tam rozhodujú detaily, vedľa Kristoffa preletel ako raketa. Bola tam na malom úseku rozbita cesta, chýbala na nej nejaká kocka, tam sa trochu pošmykol, ale na to sa už nik nepýta, ani on sa nevyhováral. Bol jednoducho druhý a to je super výsledok. Ťažko povedať, či by mu ideálna situácia stačila na výhru, Greipel bol veľmi rýchly,“ pokračoval slovenský odborník.

Súhlasí s hodnotením, že Sagan uzavrel päťročnicu na Tour de France najlepším ročníkom. „Potvrdzujú to nielen výsledky, ale aj skutočnosť, v koľkých únikoch sa ocitol, koľko kilometrov obetavo odjazdil pre kolegov. Boli to tri týždne ťažkej makačky. Klobúk dolu.“ Čo Privaru najviac potešilo a prekvapilo? „Pre mňa bolo top zážitkom Peťovo víťazstvo v druhej etape a zisk žltého trička na Tour. A kuriózne bolo, že nepredviedol ani raz svoje víťazné gesto, pretože si nebol istý, či vyhral, raz bol dokonca presvedčený, že už sú dvaja cyklisti v cieli pred ním.“

Sagan má navyše kariéru stále pred sebou. „Stále dozrieva, vyhýba sa zaváhaniam, málokedy urobí chybu, naberá skúsenosti a pritom má ešte pred sebou veľa rokov v pelotóne. Na etapové preteky je ešte stále mladý. Aj iné príklady ukazujú, že v nich výborne jazdia aj vyše tridsaťroční cyklisti.“

Z Paríža odcestoval Sagan do svojho sídla v Monaku a v stredu by sa mal objaviť v Žiline. Príde len na otočku, aby si prevzal olympijské vybavenie a špeciálny horský bicykel od špičkového výrobcu Spezialized. Od toho istého, ktorý mu pripravuje aj bicykle na cestné súťaže. Vzápätí odletí do USA, kde sa bude pripravovať na olympijské súťaže. Odtiaľ sa priamo presunie do Ria de Janeiro.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #bicykel #Peter Sagan #Tour de France 2016