Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nevarí, neupratuje. Šampión Froome má doma vyložené nohy

Keď v nedeľu na svojom bicykli pokojným tempom smeroval do cieľa v Paríži, na oslavu víťazstva si odpil z pohára so šampanským. Zosadol a mok kráľov vymenil za pivo.

27.07.2016 06:00
Tour de France 2016 záver Foto: ,
Má to za sebou. Chris Froome vyhral Tour de France po tretíkrát.
debata (2)

Môže ho za to azda niekto kritizovať? Ťažko! Chris Froome sa práve stal iba ôsmym členom elitného klubu pretekárov, ktorí vyhrali Tour de France minimálne trikrát.

Napriek jeho ďalšiemu veľkému úspechu väčšina ľudí ani len netuší, kto tento vysoký, štíhly muž je. Ak totiž práve nesedí na bicykli, žije v tichosti so svojou manželkou a dieťaťom v slnečnom Monaku. Slávny na cestách, nenápadný v civile – a na tom sa zrejme tak skoro nič nezmení…

Volil zlý prevod

Takže kto vôbec je tento cyklistický hrdina, šampión dvoch kolies? Narodil sa v roku 1985 v Nairobi. O bicykli dlho ani len netušil, až keď mal trinásť rokov, vyhral miestne preteky chlapcov organizované charitou. A na jeho prvý triumf sa pozeral David Kinjah, prvý pretekár čiernej pleti, ktorý sa presadil vo svetovom pelotóne.

"Toto je môj malý syn Chris. Zamiloval sa do bicyklov, ja však o nich nič neviem. Mám pocit, že som brzdou v jeho rozlete. Pomôžete mu?“ napísala Kinjahovi mama Jane Froomová. Netrvalo dlho a Chris mal svojho prvého slávneho trénera. Začala sa tak dlhá a náročná cesta až na cyklistický olymp.

„Ľudia z neho mali zábavu. Neustále volil zlý prevod, alebo si zle rozložil sily. Väčšinou sa mu niečo nedarilo. Volali sme ho Masai, to je niečo ako moták,“ priznal Kinjah pre britské noviny The Telegraph.

Jeho prvý kouč dnes žije doma na keňskom vidieku. Na svojho starého kamaráta myslí často, obzvlášť počas Tour de France. „Mám veľmi starého otca, ktorý sleduje stanicu BBC. Nedávno počul príbeh o Chrisovi Froomovi a opýtal sa: To je ten mladý biely chlapec, to z neho sa stal taký slávny cyklista? Rozosmialo ma to. Otec je totiž môj veľký fanúšik a stále si myslí, že som najlepší pretekár všetkých čias. Kúpim mu pekný televízor a DVD, aby som mu mohol ukázať, kto je Chris Froome,“ rozpovedal úsmevný príbeh.

Zlatíčko myslí na mamu

Froome sa medzi profesionálov zaradil až keď mal 22 rokov. Úspech prišiel rýchlo a s ním aj prvé problémy. Jeho dominancia na strmých cestách znepokojovala konkurenciu i neprajníkov. Obviňovali ho z užívania dopingu. "Nemám žiadne tajomstvo. Je veľmi jednoduché označiť ma za podvodníka. Keď niekto tvrdí, že dopujem, je to akoby všetka moja tvrdá práca a tréning vyleteli von z okna,“ reagoval nahnevane.

Nebolo to jediné ani najväčšie sklamanie v jeho živote. Najtvrdšiu ranu dostal v lete 2008, iba päť týždňov pred debutom na Tour de France. Jeho mama podľahla zákernej rakovine. "Bolo to náročné. Viem, že by dala čokoľvek na svete za to, aby ma mohla vidieť na Tour. Myslel som na to pri každom šliapnutí do pedálov,“ priznal.

Bolesť zo straty milovanej osoby síce neprebolela, na Chrisa sa však usmialo aj šťastie. V roku 2009 sa zoznámil so športovou fotografkou Michelle Coundovou, v 2013 sa zasnúbili, o rok neskôr zosobášili a v decembri 2015 sa im narodil syn Kellan. „Je tvrdý iba keď jazdí,“ načrtla niečo zo súkromia jeho manželka. "Keď však zosadne z bicykla, zrazu je z neho zlatíčko. Pozorné a ohľaduplné. V skutočnosti je to tak, že ho musím chrániť pred tým, aby sa nenechal využívať.“ "Ľudia si myslia, že vedieme okázalý život. Chris je však na cestách dlhé mesiace v roku a ak je náhodou doma, trénuje sedem hodí denne. Potom si už len vyloží nohy na stôl – nevarí, ani neupratuje. A takto to funguje takmer stále. Nebicykluje iba jeden mesiac v roku, vtedy máme prázdniny,“ prezradila tiež Michelle.

Odmena za mesiace strádania však nie je malá. A to najmä v dôsledku uplynulého triumfu na Tour de France. Froomovcom vyniesol pol milióna eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Froome #Tour de France 2016