Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rekordér Sagan oslavoval piaty raz v zelenom

Pre Petra Sagana a množstvo jeho fanúšikov mala včerajšia zlatá, slnkom zaliata nedeľa na známom parížskom bulvári Champs Élysées opäť zelený odtieň.

25.07.2016 07:00
France Cycling Tour de France Foto:
Peter Sagan oslavuje svoj piaty zelený dres na Tour de France.
debata (1)

Žilinský rodák v drese tímu Tinkoff si obliekol pod Víťazným oblúkom piaty raz po sebe zelený dres víťaza bodovacej súťaže. Podarilo sa mu to doteraz najsuverénnejším spôsobom. Na tohtoročnom podujatí nazbieral 470 bodov, čo je rekordný počet (vlani 432). Aj jeho náskok pred druhým Greipelom je rekordný – 242. Na najslávnejších cyklistických pretekov mu patrí už druhé miesto v historickom rebríčku, viac zelených tričiek má vo svojej zbierke len Nemec Erik Zabel (6).

Podujatie vyvrcholilo 21. etapou, ktorej cieľ bol v srdci Paríža, kde sa pokúšal 26-ročný Slovák vybojovať prvý raz etapový triumf. Nepodarilo sa mu to ani na piaty pokus, hoci mu tentoraz chýbali len centimetre a finišoval druhý. Záverečnú etapu 103. ročníka vyhral v Paríži Nemec André Greipel, ktorý vyhral túto prestížnu etapu aj pred rokom. Tentoraz sa rozhodol pre dlhý šprint a Sagan útočiaci spoza jeho chrbta sa už pred neho nedostal.

Celkovým víťazom sa stal už tretí raz Brit Chris Froome. V 20. etape síce dorazil do cieľa na 20. mieste s vyše štvorminútovou stratou, ale v pohode si ustrážil všetkých vážnych súperov a s úsmevom na perách prešiel cieľom. Kenský rodák z tímu Sky triumfoval predtým na Tour v rokoch 2013 a 2015.

„Keď som prešiel cieľom, uľavilo sa mi. Posledných 24 hodín bolo dosť chaotických, ale pomohli mi tímoví spolujazdci. Je krásne vyhrať Tour de France. Mám pocit, akoby sa mi to podarilo prvýkrát,“ vravel spokojný Froome.

Sobotňajšia etapa bola poslednou v tomto ročníku, ktorá ponúkala šancu na útok. Viedla v Alpách medzi Megéve a Morzine a merala 146,5 km. Po viacerých pokusoch rozhodnúť, sa kilometer pred koncom záverečného stúpania dostal na čelo Španiel v službách Movistaru Ion Izaguirre, ktorý sa po sólovej jazde tešil z víťazstva v etape. O 19 sekúnd zdolal Kolumbijčana Pantana a o 42 sekúnd Taliana Nibaliho.

Už v priebehu sobotňajšej etapy vyhlásilo vedenie pretekov Petra Sagana za najbojovnejšieho jazdca celého tohtoročného podujatia. Majster sveta vyhral v 103. ročníku tri etapy, bol vo viacerých únikoch a pomáhal tímovým kolegom.

V sobotu sa držal vo vedúcej skupine do polovice etapy a napokon prišiel do cieľa na 97. mieste s bezmála polhodinovou stratou na víťaza. Celkovom mu patrila 96. priečka, nazbieral takmer 3,5 hodiny starty na Frooma.

„Očakával som, že cenu pre najbojovnejšieho jazdca dostanem vlani. Som rád, že som ju získal teraz. Zdá sa mi, ako keby som štartoval na svojej prvej Tour, vyhral som tri etapy a získal zelený dres. Po odstúpení Alberta Contadora sme to zvládli celkom dobre. Už sa teším do Paríža,“ vravel v sobotňajšom cieli 26-ročný slovenský cyklista.

Úspechom Saganovho tímu Tinkoff je aj skutočnosť, že jeho poľský spolujazdec Rafal Majka získal prvenstvo v súťaži vrchárov, je to jeho druhý triumf v tejto súťaži po roku 2014. Majka triumfoval s náskokom 79 bodov pred Belgičanom Thomasom de Gendtom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2016