Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na slávnom bulvári čakajú Sagana. Tam si ešte triumf nevychutnal

Musela by sa stať veľká športová tragédia, aby si v nedeľu slovenský cyklista Peter Sagan nevychutnal ďalší veľký triumf v 103. ročníku Tour de France a neobliekol by si po poslednej etape aj piaty raz po sebe zelený dres víťaza bodovacej súťaže.

24.07.2016 07:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

V Paríži už na jazdca tímu Tinkoff čakajú jeho fanúšikovia a veria, že tentoraz by to mohla byť víťazná bodka 26-ročného žilinského rodáka za jeho výnimočným výkonom na tohtoročnej Tour.

Na svetoznámom bulvári Champs Élysées pulzoval včera popoludní tradičný rušný život, chodníky i obchody boli zaplavené množstvom najmä zahraničných turistov a atmosféru cyklistického sviatku ešte nebolo naplno cítiť.

Pravda, pozornosť cyklistického sveta sa už upiera do Paríža, sťahujú sa sem aj slovenskí priaznivci, aby oslávili ďalší Saganov úspech. Plné ruky majú aj organizátori, ktorí pripravovali zábrany pri ceste a chystali všetko na nedeľňajší finiš pelotónu. Po celom bulvári hliadkovali desiatky po zuby ozbrojených vojakov, ktorí si neustále pozorne premeriavali okoloidúcich. Cez krk mali hrozivo prevesený samopal s jednou rukou neustále na spúšti. Pred vstupom do takmer všetkých obchodov sa musel každý zákazník podrobiť osobnej prehliadke. Aj taký je súčasný obraz francúzskeho hlavného mesta, v ktorom vládne výnimočný stav.

V stánku so suvenírmi priamo pod Víťazným oblúkom si môžu záujemcovia kúpiť aktuálne tričko Tour vo všetkých štyroch farebných verziách, o ktoré sa tri týždne bojovalo na francúzskych cestách. Medzi najžiadanejšími je dres v obľúbenej Saganovej zelenej farbe.

„Ten mu bude zasa patriť,“ vraví predavač a keď zistí, že hovorí s krajanom jedného z hrdinov tohtoročnej Tour dodáva: „Už ho má istý, tento rok bol skvelý.“ Potvrdzuje aj dobrý prehľad. „Sagan je tento rok taký silný, že by mohol konečne vyhrať aj etapu na Champs Élysées,“ vraví a vysvetľuje, že finiš na slávnom bulvári videl už nespočetnekrát.

Nedeľňajšia záverečná etapa spravidla už nemá nijaký význam pre celkové výsledky, o všetko je rozhodnuté, ale predsa má mimoriadny cveng. Najmä pre šprintérov, ktorí tradične bojujú v jej závere poslednú poctu ročníka.

Toto slávne víťazstvo si už jeden Slovák vychutnal. Na sklonku kariéry tu ako prvý finišoval Ján Svorada, ktorý však už v tom čase reprezentoval Česko. Čím je pre cyklistov záverečná etapa taká výnimočná?

„Uzatvára Tour, masívna pozornosť médií je nasmerovaná do Paríža, kde vyhlasujú najlepších. Tradične ju sleduje obrovské množstvo ľudí a nezanedbateľná je aj tradícia a atmosféra Paríža, s Víťazným oblúkom a Champs Élysées sa ešte viac umocňuje. V minulosti končili preteky aj časovkou, ale v posledných rokoch je to etapa, ktorá ponúka najmä šancu šprintérom, najrýchlejším mužom pelotónu,“ približuje 47-ročný Svorada, ktorý vyhral záverečnú etapu v roku 2001.

Peter Sagan má na konte už sedem víťazných etáp, ale na Elyzejských poliach ešte nikdy nevyhral. Najbližšie k tomuto špeciálnemu triumfu bol ešte v roku 2012, keď sa prvý raz postavil na štart najprestížnejších pretekov. V Paríži ho zdolal len Cavendish, ktorý už v pelotóne nie je. Slovenský cyklista aj vtedy vyhral ako nováčik tri etapy. V nedeľu urobí všetko pre to, aby si výnimočnú chuť víťazstva užil ešte predtým ako piaty raz prevezme druhý najcennejší dres na Tour de France.

debata chyba