Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Heslo etapy? Prežiť! Záver Tour v Alpách ponúkne trápenie aj ohňostroj

Tretia sobota na Tour de France bude zároveň poslednou časťou alpského dobrodružstva, ktoré stanoví konečnú podobu stupňov víťazov na 103. ročníku najslávnejších cyklistických pretekov.

23.07.2016 10:10
Tour de France, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Záverečná etapa s tradičným nedeľňajším dojazdom na Elyzejských poliach v Paríži bude mať s výnimkou záverečného šprintu už len manifestačný charakter.

Ak je Christian Prudhomme známy tým, že po zasadnutí na riaditeľskú stoličku Tour de France začal presadzovať krátke a intenzívne etapy v alpskom teréne, tak v edícii 2016 mu tento drastický zámer vyšiel stopercentne. Sobotňajšia etapa totiž svojím profilom vyráža dych. Na trase z Megéve do Morzine-Avoriaz (146,5 km) organizátori zaradili štyri náročné stúpania Col des Aravis (1487 m), Col de la Colombiére (1618 m), Col de la Ramaz (1619 m) a Col de Joux Plane (1691 m). Jednotkové stúpanie na Col de la Ramaz má dĺžku 13,9 km a priemer 7,1%, výšľap na Col de Joux Plane má špeciálny štatút HC s dĺžkou 11,6 km a priemer 8,5%. Jeho vrchol je na 134,5 km a odtiaľ nasleduje prudký zjazd do cieľa v Morzine. To všetko musia jazdci absolvovať po troch týždňoch útrap na bicykli, keď zo seba žmýkajú posledné zvyšky síl.

Atraktívnosť a napätie sobotňajšej etapy neznižuje ani fakt, že už je rozhodnuté o víťazovi vrchárskej (Rafal Majka) aj bodovacej súťaže (Peter Sagan) a prakticky aj o celkovom víťazovi. Brita Christophera Frooma by mohla z prvej priečky odsunúť už len náhla zdravotná indispozícia alebo fatálne zlyhanie jeho doteraz na jednotku pracujúcich tímových kolegov.

Kopec, kde prvý raz udrel Quintana

"Štyri kopce na 140 km budú ohňostrojom pre jazdcov do celkovej klasifikácie a trápením pre tých v grupette. Na Aravise a Colombiére to ešte nebude také zlé, ale na Ramaze už začnú seriózne útoky a záverečné stúpanie na Joux-Plane, tam už pôjde o všetko. A na záver ešte riskantný zjazd do Morzine. Prežiť bude slovo, ktorým sa budú dnes mnohí riadiť,“ uviedol v prognóze k sobotňajšej etapy bývalý škótsky profík Robert Millar, víťaz vrchárskej súťaže na Tour de France z roku 1984 a tiež troch etáp na Starej dáme, na webe Cyclingnews.

Portál Letour.fr pripomína, že Joux-Plane je jedným z tých alpských priesmykov, ktorých sa cyklisti najviac obávajú. "Bál sa ho aj Lance Armstrong… Stať sa tam môže všeličo. Dobre to tam poznajú Froome, Romain Bardet, ale aj Nairo Quintana. Tento Kolumbijčan si práve na tomto mieste pripísal v roku 2012 svoje prvé víťazstvo na úrovni WorldTour, keď triumfoval v etape s výstupom a neskôr zjazdom z Joux-Plane. Možno mu chýba správna forma, ale celkovo je tretí, a stále má šancu na zlepšenie. Od lanského októbra, keď sa zverejnila trasa Tour, čaká iba na túto etapu,“ napísal oficiálny portál Tour de France.

Ak si odmyslíme suverenitu Frooma, ktorý kraľuje s vyše štvorminútovým náskokom, na Joux-Plane sa môže strhnúť pravý boj o druhé miesto. Až štyria jazdci sa totiž v celkovej klasifikácii nachádzajú v rozpätí 1:07 min. Sú nimi druhý Bardet, tretí Quintana, štvrtý Adam Yates a piaty Richie Porte. Ešte aj šiesty Fabio Aru má šancu, lebo jeho manko na Bardeta neprevyšuje 2 minúty. „Urobím všetko, čo je v mojich silách, ale zázraky sa už asi neudejú,“ uviedol Porte.

Sólo Landisa a dopingový ortieľ

Organizátori TdF pripomínajú, že kombinácie – stúpanie na Joux-Plane a zjazd do Morgine – sa v histórii pretekov odohrala zatiaľ jedenásťkrát, prvý raz v roku 1978. Jej prvým víťazom sa stal Christian Seznec. V roku 1997 tam triumfoval ujž nebohý taliansky „pirát“ Marco Pantani, ktorý vražedné stúpanie zvládol najrýchlejšie v histórii – za 33 minút. O tri roky neskôr sa tento husársky kúsok podaril domácemu miláčikovi z kopcov Richardovi Virenqueovi. Všetky príbehy o Joux-Plane však prevyšuje ten z roku 2006, aj keď bol v konečnom dôsledku smutný. Američan Floyd Landis tam pred 10 rokmi v 17. Etape TdF predviedol nevídané sólo, hoci deň predtým prišiel do cieľa inej alpskej etapy v La Toussuire s mankom vyše 11 minút. Na druhý deň v Morzine vtedy triumfoval s náskokom 5:42 min pred Španielom Carlosom Sastrem.

Z jedenásteho miesta celkovej klasifikácie sa posunul na tretie a neskôr sa dopracoval až k žltému dresu lídra a víťaza pretekov. Netešil sa z neho dlho. Dodatočne sa zistilo, že počas svojho famózneho sóla cez Joux-Plane mal v sebe štvornásobne vyššiu hladinu testosterónu, než bola povolená hranica. Dva roky sa ťahal proces, v ktorom napokon Športový arbitrážny súd rozhodol v jeho neprospech. Trojčlenný senát potvrdil verdikt Americkej arbitrážnej asociácie AAA i platnosť dopingových testov, ktoré Landisa preradili z kategórie oslavovaných víťazov do skupiny zaznávaných hriešnikov.

Navyše, Američan musel uhradiť 100 000 USD národnej antidopingovej agentúre USADA ako kompenzáciu za jej náklady na tento proces. Jeho meno zmizlo z listiny víťazov TdF rovnako ako neskôr jeho krajana Armstronga.

Dvadsiata etapa Tour de France má v Megéve štart o 12.55 h, víťaz sa v cieli v Morzine očakáva po 16.49 h.

Fakty pred 20. etapou Tour de France:

Poradie po 19. etape (žltý dres): 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 82:10:37 h, 2. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale +4:11 min, 3. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +4:27, 4. Adam Yates (V. Brit.) Orica-BikeExchange +4:46, 5. Richie Porte (Aus.) BMC Racing +5:17, 6. Fabio Aru (Tal.) Astana +6:00,…10. Bauke Mollema (Hol.) Trek-Segafredo +10:42,…94. Peter Sagan (SR) Tinkoff +3:03:16 h.

Bodovacia súťaž (zelený dres): 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 425 bodov, 2. Marcel Kittel (Nem.) Etixx-QuickStep 228, 3. Michael Matthews (Aus.) Orica-BikeExchange 163, 4. Bryan Coquard (Fr.) Direct Énergie 156, 5. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša 152, 6. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 136

Vrchárska súťaž (biely dres s červenými bodmi): 1. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff 209 bodov, 2. Thomas de Gendt (Belg.) Lotto-Soudal 105, 3. Jarlinson Pantano (Kol.) IAM Cycling 81, 4. Ilnur Zakarin (Rus.) Kaťuša 78, 5. Serge Pauwels (Belg.) Dimension Data 62, 6. Rui Costa (Portug.) 60

Súťaž jazdcov do 25 rokov (biely dres): 1. Adam Yates (V. Brit.) Orica-BikeExchange 82:15:23 h, 2. Louis Meintjes (JAR) Lampre-Merida +2:16 min, 3. Warren Barguil (Fr.) Giant-Alpecin +31:49, 4. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Argon 18 +38:02, 5. Wilco Kelderman (Hol.) LottoNL-Jumbo +1:23:21 h, 6. Eduardo Sepúlveda (Arg.) Fortuneo-Vital Concept +1:53:51

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France