Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan môže utvoriť rekord. Bodmi kopíruje minulý rok

Peter Sagan opäť nevedel, že vyhral etapu. Niečo podobné sa mu stalo v úvode tohto ročníka Tour de France, v druhej etape, ktorú síce vyhral, ale myslel si, že pred veľkou skupinou je ešte dvojica v úniku a finišuje až ako tretí.

20.07.2016 06:00
Tour de France, peter sagan, Foto: ,
Peter Sagan a jeho víťazná radosť v cieli 11. etapy na Tour de France.
debata

V šestnástej etape súperil v pondelok o víťazstvo s Nórom Alexandrom Kristoffom, ale bol to taký tesný boj, že nemal istotu. Rozhodla až cieľová kamera a v prospech žilinského rodáka zopár milimetrov.

„Veľakrát som bol druhý, prehral som o galusku a teraz mi to osud vracia,“ domnieva sa Sagan. „Náš tím výborne ťahal celú etapu. Bol to ťažký a dlhý deň. A bolo aj teplo. Vidím pri ceste množstvo slovenských fanúšikov, teším sa z toho. Myslím si, že mám najväčší fanklub na Tour,“ vravel slovenský cyklista pred utorňajším oddychovým dňom.

Do parížskeho cieľa zostáva už len päť etáp a 627 km. Ak sa nestane niečo nečakané, Sagan piaty raz za sebou získa zelené tričko lídra bodovacej súťaže. Kopíruje zatiaľ minulý ročník a nie je vylúčené, že by mohol utvoriť svoj osobný rekord. Má na konte 405 bodov, presne rovnaký počet ako pred rokom v tejto fáze súťaže.

Keď vlani dorazil do cieľa na Champs Élyseés, mal 432 bodov, toľko ich nikdy predtým nezískal. Najväčší rozdiel je však v tom, že v minulom ročníku nevyhral ani jednu etapu, teraz už tri, čo sa mu podarilo zatiaľ len v jeho premiérovom ročníku na Tour (2012). Jeho jediný súper, ktorý by ho ešte mohol ohroziť, Brit Mark Cavendish, stráca 114 bodov. Pred rokom za ním po šestnástich etapách zaostával Greipel o 89 bodov.

Sagan nekalkuluje, rád by si ešte pripísal nejaké body a v jeho súčasnej forme je to reálne. „Zelený dres zostáva stále môj najvyšší cieľ a budem rád, keď v ňom dorazím aj do Paríža,“ pripomína.

Slovenský cyklista neskrýva mierne prekvapenie z tohtoročného vývoja na slávnom podujatí. „Sme už v treťom týždni pretekov, ale cítil som sa teraz lepšie ako na začiatku. Som veľmi rád, lebo keby mi niekto pred štartom hovoril, čo dosiahnem, neveril by som mu. Najmä po dvoch rokoch, keď som nevyhral ani jednu etapu,“ zdôraznil 26-ročný slovenský reprezentant.

Možno mu stopercentne neveril ani majiteľ tímu, ruský boháč Oleg Tiňkov. Po prvom tohtoročnom Saganovom víťazstve v dobrej nálade vyhlásil, že ak vyhrá tri etapy, prehodnotí svoj odchod z cyklistiky, ktorý už ohlásil na začiatku sezóny. Sagan už tri etapy vyhral, ale Tiňkov vo svojej aktuálnej reakcii na jeho ďalší úspech o tejto možnosti už nehovoril…

Naopak, už naznačil, že novým Saganovým zamestnávateľom by sa mal stať nemecký tím Bora-Argon 18, ktorý by mal platiť Sagana lepšie ako on. Manažér tímu Ralph Denk na začiatku Tour tieto infomácie nepotvrdil a vyhlásil, že Saganova hodnota sa pohybuje medz päť a šesť miliónmi eur a jeho tím si takého jazdca nemôže dovoliť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2016 #Tinkoff