Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan: Myslel som si, že som druhý. Kristoff urobil chybu, poskočil neskoro

Peter Sagan sa naďalej baví cyklistikou a naďalej ňou baví aj všetkých okolo seba. V pondelok to bola posledná šanca pre šprintérov na tohtoročnej Tour de France pred vstupom do Álp a záverečným príchodom do Paríža a Peter Sagan pri tom nemohol chýbať. A zvládol to majstrovsky.

18.07.2016 20:14
Peter Sagan Foto: ,
Cieľový fotofiniš. Peter Sagan vyhral doslova o pár centimetrov.
debata (9)

V náročnom technickom dojazde v hlavnom meste Švajčiarska, ktorého súčasťou bolo aj menšie stúpanie po kockách, zostal takticky v prednej línii natiahnutého pelotónu a v záverečnom šprinte doslova vyfúkol víťazstvo Nórovi Alexandrovi Kristoffovi z tímu Kaťuša. Krátko po dojazde do cieľa sa Sagan necítil ako víťaz. Triumfálne gesto nepredviedol, keďže o jeho tesnom triumfe doslova o pár centimetrov rozhodla až cieľová kamera.

„Myslel som si, že som druhý. Až potom prišli za mnou a vraveli mi, že som víťaz. Je to neuveriteľné. Po všetkých tých druhých miestach sa to začína otáčať v môj prospech,“ povedal Peter Sagan v jednej z prvých reakcií v cieli 16. etapy.

Je zaujímavé, že z troch etapových triumfov v tomto ročníku Tour de France až dvakrát po prejazde cieľom netušil, že zvíťazil. Zatiaľ čo v Berne to bola teraz otázka tesného šprintérskeho súboja, v koncovke 2. etapy v Cherbourg-en-Cotentin zvíťazil jasne, ale myslel si, že pred ním už boli v cieli dvaja cyklisti z úniku.

K pondelkovému dojazdu v Berne, kde sa pelotón slávnej Tour de France zastavil vôbec po prvý raz, 26-ročný slovenský cyklista dodal: „To finále etapy bolo šialené, veľmi technické. Všetci chceli byť na mojom zadnom kolese. Mám pocit, že Kristoff v záverečnom šprinte urobil chybu. Poskočil dopredu príliš neskoro, preto som zvíťazil.“

Saganov mediálny manažér a rovnako cyklista Matej Vyšňa sledoval 16. etapu ako odborný spolukomentátor v štúdiiu RTVS. K dramatickej koncovke medzi Saganom a Kristoffom poznamenal:

„Ako sa hovorí v našom žargóne, Peter hodil bicykel dopredu v správny okamih. Chvíľu som mal pocit, že Kristoff bol pred ním, ale som rád, že som sa mýlil. Peťo hodil bicykel do cieľa lepšie, ale v poslednom kilometri som tŕpol, či cez neho nepreletí nejaká druhá lajna jazdcov. Všetci však mali toho v závere už dosť a tých vpredu nik zozadu neohrozil,“ uviedol Vyšňa.

Peter Sagan v tesnom finiši s Alexandrom... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Peter Sagan Peter Sagan v tesnom finiši s Alexandrom Kristoffom.

Nikdy nespokojný Sagan v pondelok zvýšil počet svojich pódiových umiestnení v etapách najslávnejších pretekov na svete na tridsaťtri, z toho počet víťazných dojazdov na sedem. K trom z roku 2012 a jednému z edície 2013 pridal aj tretie v tomto ročníku „Starej dámy“.

Okrem toho urobil zrejme rozhodujúci krok k celkovo piatemu triumfu v bodovacej súťaže, keď vďaka 70 bodov z pondelkovej etapy zvýšil náskok pred Markom Cavendishom na 114 bodov. Navyše, fenomenálny britský šprintér aj sám priznal, že merať sa so Saganom v súťaži o zelený dres nemá reálne význam.

"Čo sa týka zeleného dresu, rozdiel v prospech Sagana v bodovacej súťaži je taký obrovský, že na rýchlostnej prémii v dnešnej etape to jeho súperi akoby vycítili. Nechceli sa tam s ním naťahovať o body, keď im v cieli opäť odskočí. Bol to dnes opäť deň Peťa Sagana,“ uviedol prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara v reakcii pre RTVS.

Saganov šéf v tíme Tinkoff Oleg Tiňkov tretie etapové víťazstvo jedného zo svojich miláčikov zhodnotil na facebooku takto: „A máme tu zase deň víťazstva! V našom tíme už máme tento rok na Tour tri víťazné etapy a tiež jazdca v zelenom drese najlepšieho šprintéra a bodkovanom drese najlepšieho vrchára.“

Tiňkov v rozmare po prvom etapovom víťazstve Sagana v tomto ročníku TdF vyhlásil, že ak úradujúci majster sveta zvládne víťazne ešte dve etapové koncovky, zostane pri cyklistike. Teraz sa tak stalo, ale Tiňkov zatiaľ o svojom sľube mlčí.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2016