Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Saganovi tesne ušlo víťazstvo, ale je späť v zelenom!

Austrálčan Michael Matthews z tímu Orica-BikeExchange sa stal víťazom 10. etapy na 103. ročníku Tour de France, ktorá štartovala v Escaldes-Engordany a po 197 kilometroch finišovala v Reveli.

12.07.2016 15:50 , aktualizované: 17:50
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan v zelenom drese na Tour de France.
debata (21)

Slovenský cyklista Peter Sagan v dramatickom špurte šestice cyklistov skončil druhý. Mimoriadne úspešný deň šprintérsky líder tímu Tinkoff Sagan zvýraznil aj triumfom na šprintérskej prémii, čo ho posunulo do pozície lídra bodovacej súťaže pred Marka Cavendisha a do stredajšej etapy vyrazí oblečený v obľúbenom zelenom drese. Sagan je víťazom súťaže aktivity na Tour de France z ostatných štyroch rokov. Dvadsaťšesťročný Žilinčan vedie v bodovačke o 38 bodov pred svojím veľkým britským rivalom. Peter Sagan dosiahol na Tour de France jubilejné 30. pódiové umiestnenie, štvrté v tomto roku. Na čele celkovej klasifikácie zostal Brit Christopher Froome z tímu Sky o 16 sekúnd pred krajanom Adamom Yatesom (Orica-BikeExchange), Sagan sa oproti nedeli posunul o 14 miest vyššie na 83. priečku (+1:14:22 h). Hlavná skupina favoritov prišla v utorok do cieľa v pokojnom tempe s odstupom 9:39 min za najlepšími z úniku.

Po dni voľna na „Starej dáme“ nasledovala zaujímavá etapa s pokorením najvyššieho bodu pretekov Port d'Envalira (výška 2408 m, dĺžka 22,6 km, priemerný sklon 5,5%), kde bol prvý Portugalčan Rui Costa. Neskôr sa z množstva pokusov vydaril únik 15 cyklistov, z ktorého najlepšia šestka prišla spoločne do cieľa. Cieľovému dojazdu v Reveli predchádzalo menšie stúpanie, potom zasa technický zjazd. V ňom sa dlho držal na čele Sagan a s prehľadom kontroloval pokusy o úniky svojich konkurentov. Na konci sa však prejavila početná prevaha jazdcov Oricy a ich líder Matthews si pripísal prvé víťazstvo na Tour de France v kariére. Zároveň skompletizoval triumfy na všetkých troch súčastiach Grand Tour.

„Je to neuveriteľné a emotívne víťazstvo. Stále si to neuvedomujem. Na Tour som prežil dva ťažké roky, bol som blízko víťazstva, už som si aj hovoril, že tieto preteky nie sú pre mňa. Dnes sa mi splnil sen. V úniku sme mali našťastie trojité zastúpenie, spolupracovali sme, chalani pre mňa urobili úplne všetko. Naozaj, nemám slov,“ povedal Matthews do mikrofónu Eurosportu.

"Bola to dôležitá etapa, ale sú aj dôležitejšie veci v živote. Stratil som veľa energie v úniku. Nie žeby nikto neťahal, ale viacerí pretekári nechceli spolupracovať vpredu. V závere Orica, ktorá bola v presile, útočila, ja som stále musel reagovať. Byť druhý nie je zlé. Matthews vyhral na Tour prvýkrát, čo je pre neho dobré. Ja som bol druhý, ale získal som dosť bodov a mám aj zelený dres,“ vravel Peter Sagan v prvej televíznej reakcii.

„Úvod etapy prebiehal tak, ako sme čakali. Chceli sme ísť do úniku s viacerými jazdcami. Potom v závere išiel Durbridge na čelo a roztrhal vedúcu skupinu, vpredu sme zostali našťastie všetci traja. V závere sme mali výraznú presilu proti Saganovi, v poslednom kopci aj na konci sme ho stále skúšali trochu ho unaviť, napokon nám to vyšlo a dosiahli sme víťazstvo,“ povedal dôležitý muž Oricy v závere etapy Daryl Impey. "Nebolo to dnes ľahké, ale cítil som sa dobre. Dostal som sa do úniku, ale škoda špurtu. V závere som na to už nemal,“ doplnil tretí muž desiatej etapy Edvald Boasson Hagen.

Britský jazdec Chris Froome v žltom drese pre... Foto: SITA/AP, Peter Dejong
tour de france, žltý dres, cyklistika, chris froome Britský jazdec Chris Froome v žltom drese pre lídra Tour de France počas 10. etapy.

Na prvom stúpaní na Port d'Envalira sa odohralo sa niekoľko pokusov o únik, medzi aktívnymi jazdcami nechýbal Peter Sagan, ale tím Sky si dokázal všetko postrážiť. Asi 5 km pred vrcholom nastúpil Rui Costa a vypracoval si dostatočný náskok. Majster sveta z roku 2013 za víťazstvo na tejto vrchárskej prémii prvej kategórie získal špeciálnu prémiu Souvenir Henriho Desgrangea a odmenu 5000 eur. V približne 60 km dlhom zjazde sa na čele sformovala silná 15-členná skupina aj s Petrom Saganom, ktorá si postupne vypracovala šesťminútový náskok. V úniku sa slovenským svetovým šampiónom nachádzali napríklad aj Greg van Avermaet, Edvald Boasson Hagen, Tony Gallopin, Michael Matthews či Vincenzo Nibali.

Na rýchlostnej prémii v Aigues-Vives 74 km pred cieľom si víťazstvo a 20 bodov pripísal Peter Sagan a virtuálne sa ocitol naspäť v zelenom drese lídra bodovacej súťaže. V tej chvíli mal náskok 13 bodov pred Markom Cavendishom. Únik mal tesne po tomto momente k dobru pred pelotónom 6:20 min, ale postupne začal tento náskok klesať, 40 km pred páskou to bolo už len 4:40 min. Za únikom ťahali najmä jazdci IAM Cycling, pomáhal aj tím Direct Énergie. Utečenci potom pochopili, že ak chcú zabojovať o víťazstvo, musia zvýšiť úsilie a náskok ďalej výrazne neklesal. Približne 25 km pred koncom zrýchlil Peter Sagan a niektorí jazdci v úniku začali mať problémy. Na čele sa ocitla skupina siedmich cyklistov, so Slovákom tam bola trojica z tímu Orica-BikeExchange Matthews, Daryl Impey, Luke Durbridge, ďalej Van Avermaet (BMC), Boasson Hagen (Dimension Data) a Samuel Dumoulin (Ag2r). Pred bývalými kolegami z úniku si vytvorili 14 km pred cieľom jeden a polminútový náskok.

V stúpaní tretej kategórie Côte de Saint-Ferréol (1,8 km, 6,6 %) takmer 9 km pred cieľom zrýchlil Peter Sagan, ale vzápätí nastúpil Impey. Chytili sa ho takmer všetci okrem Durbridgea. Impey zakrátko znovu zaútočil, za ním išiel Sagan a potom Matthews. Potom všetci jazdili za Saganom a čakali, čo urobí. V technickom zjazde skúsil šťastie Boasson Hagen, ale neúspešne. Impey na rovine dvakrát nastúpil Saganovi, ten si ho nenechal ujsť a už sa všetko chystalo na záverečný špurt. V ňom mal najviac síl Matthews a zdolal slovenského majstra sveta, ktorý si na tohtoročnej Tour pripísal štvrté umiestnenie na pódiu.

V stredajšej 11. etape z Carcassonne do Montpellieru (162,5 km) dostanú šancu šprintéri, na trase sa budú nachádzať len dve stúpania štvrtej kategórie na 38. a 57. kilometri. Šprintérska prémia v Pézenas príde na rad na méte 113,5 km.

10. etapa (Escaldes-Engordany – Revel, 197 km): 1. Michael Matthews (Aus.) Orica-BikeExchange 4:22:38 h, 2. Peter Sagan (SR) Tinkoff, 3. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Dimension Data, 4. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing, 5. Samuel Dumoulin (Fr.) Ag2r La Mondiale – všetci rovnaký čas ako víťaz, 6. Daryl Impey (JAR) Orica-BikeExchange +2 s

Poradie po 10. etape (žltý dres): 1. Christopher Froome (V. Brit.) Team Sky 49:08:20 h, 2. Adam Yates (V. Brit.) Orica-BikeExchange +16 s, 3. Daniel Martin (Ír.) Etixx-QuickStep +19, 4. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +23, 5. Joaquín Rodríguez (Šp.) Kaťuša +37, 6. Bauke Mollema (Hol.) Trek-Segafredo +44,… 83. Peter Sagan (SR) Tinkoff +1:14:22 h

Bodovacia súťaž (zelený dres): 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 242 bodov, 2. Mark Cavendish (V. Brit.) Dimension Data 204, 3. Marcel Kittel (Nem.) Etixx-QuickStep 182, 4. Michael Matthews (Aus.) Orica-BikeExchange 124, 5. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 112, 6. Bryan Coquard (Fr.) Direct Énergie 112

Súťaž jazdcov do 25 rokov (biely dres): 1. Adam Yates (V. Brit.) Orica-BikeExchange 49:08:36 h, 2. Louis Meintjes (JAR) Lampre-Merida +39 s, 3. Warren Barguil (Fr.) Giant-Alpecin +2:35 min, 4. Wilco Kelderman (Hol.) LottoNL-Jumbo +5:12, 5. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Argon 18 +8:32, 6. Eduardo Sepúlveda (Arg.) Fortuneo-Vital Concept +16:41

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Michael Matthews #Tour de France 2016 #Rui Costa