Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chcem sa vrátiť na Tour. Ak nie, nebudem plakať do vankúša

Peter Velits si v cyklistickej kariére pripísal šesť štartov na Tour de France.

12.07.2016 06:00
Peter Velits Foto: ,
Slovenský cyklista Peter Velits.
debata

Pred piatimi rokmi v najslávnejších pretekoch obsadil 18. miesto, čo je stále najlepší výsledok slovenského cyklistu v celkovom poradí. V tomto roku sa na štart nepostavil, nedovolila mu to jeho aktuálna forma. Od utorka bude 31-ročný jazdec (spolu s ďalším Slovákom Jurajom Saganom z Tinkoffu) štartovať v drese tímu BMC Racing na sedemetapových pretekoch Okolo Poľska.

Aký bol váš program v uplynulých dňoch?
Po pretekoch v Romandii som strávil dlhší čas doma. V pondelok som sa presunul do Poľska, kde ma od utorka čakajú poľské etapy.

Na čo si na tradičnom podujatí trúfate?
Cítim sa dobre, zdravotne i fyzicky, uvidíme, čo ukážu preteky. Sezóna sa pre mňa nevyvíjala najlepšie, trochu som zmenil tréningy i prípravu a sám som zvedavý, aký efekt to prinesie. Na preteky sa teším.

Máte nejaký výsledkový cieľ?
Samozrejme, rád by som skončil čo najlepšie, ale dopredu by som nerád hovoril o konkrétnom umiestnení. V mojom prípade je to teraz trochu otvorené.

Mali ste možnosť sledovať aj preteky Tour de France, ktoré poznáte veľmi dobre?
Samozrejme, videl som etapy, hoci nie všetky, prehľad mám.

V pondelok bol po náročných pyrenejských etapách voľný deň. Ako hodnotíte prvú časť podujatia?
Z televízie sa to všetko ľahko hodnotí, realita býva iná. Je jasné, že medzi najlepšími sú zatiaľ malé rozdiely a o ničom sa nerozhodlo. Pár posledných etáp bolo ťažkých, ale to najťažšie a rozhodujúce majú pretekári pred sebou. Favoriti sa trochu testovali, ale na hlavný útok sa čaká. To je v poriadku, že je všetko otvorené, veď preteky nie sú ešte ani v polovici. Bolo by príliš skoro, aby sme už teraz vedeli, kto vyhrá. Bude to ešte veľmi zaujímavé.

Čo vás v prvých deviatich etapách najviac zaujalo?
Z môjho pohľadu je to jasné: víťazstvo Petra Sagana v etape a jeho žltý dres, slovenská cyklistika zažila niečo podobné prvý raz. Aj keď bol v ňom len krátko, to sa berie, cení vo svetovej cyklistike. Je to pekný úspech a Peter už teraz môže byť spokojný s tohtoročnou Tour. Z ďalšieho priebehu bol zaujímavý Froomov útok v zjazde. Všetci v pelotóne vedia, že nie je výnimočný zjazdár a technik, a predsa práve vtedy získal náskok a vyhral etapu. Potešilo ma, že muž, ktorý patrí k najväčším favoritom, obhajuje prvé miesto, netaktizuje, nešpekuluje a nevyčkáva. Všetkých trochu demotivoval a ukázal im, že to nebudú mať s ním jednoduché.

Sagan v minulých ročníkoch jazdil na pretekoch v podstate stále v zelenom tričku. Teraz ho ešte nemá. Ako vidíte jeho šance v tejto súťaži?
Je veľmi reálne, že ho obháji. Aj keď ho teraz ešte nemá, ale Tour bude ešte dlhá. Peter bude vpredu aj vtedy, keď tam iní šprintéri budú chýbať. Jeho veľkým tromfom je, že môže aj v náročnejších etapách bodovať. Túto výhodu vo všetkých rokoch využil a zvládne to aj teraz. Komplikácie mu môže pripraviť Cavendish, ktorý vyzerá ako jeho momentálne najvážnejší súper v boji o zelené tričko. Ak by vyhral ešte nejaké etapy, nabral by už dosť bodov a nebude pre Petra jednoduché, aby ho preskočil.

Už ste spomenuli Frooma, ktorý aktuálne vedie. Je aj vaším favoritom na celkové prvenstvo?
Áno, ale nebude to mať určite ľahké. Ale ako som naznačil, ešte sa naplno nezačalo bojovať, musíme ešte zopár etáp počkať, aby sme mohli robiť serióznejšie závery. Froome bude mať najviac práce s Kolumbijčanom Quintanom, ktorý už bol na Tour druhý i tretí a urobí všetko pre to, aby konečne aj vyhral.

V deviatej etape odstúpil Alberto Contador. Bol podľa vás naozaj reálnym favoritom na celkový triumf?
Kto vie, akoby to bolo, keby nespadol, keby nemal horúčku. Takéto komplikácie nie je jednoduché na superťažkých pretekoch zvládnuť. Takže môžeme len špekulovať, ako by to bolo, keby bol v plnej sile. Myslím si, že v takom prípade by bol nebezpečným súperom najlepším jazdcom.

Ako sa vám pozdávajú lídri vášho BMC?
Tejay van Garderen je jedenásty a Richie Porte len tri miesta za ním. Zatiaľ nie je striktne určené, kto z nich je líder, každý si ide svoje preteky a najbližšie dni ukážu, čo bude ďalej, na koho pôjde celý tím. Richie niečo stratil, lebo mal nejaký technický problém, ale obaja si udržiavajú kontakt s najlepšími. Keď sa naplno začne súperiť, ukáže sa, kto je na tom lepšie.

Uvidíme v budúcnosti ešte aj vás v etapách Tour de France?
Verím, že áno. Rád by som sa na toto podujatie vrátil. Sú to náročné a krásne preteky. Ale uvidím, aká bude moja forma, ako sa budem cítiť o rok, to je ďaleko. Ak by sa mi nepodarilo vybojovať si na toto podujatie nomináciu, určite nebudem plakať do vankúša. Už som to zažil, viem, čo tieto preteky obnášajú. Nekladiem si takéto dlhodobé ciele, pozerám sa na najbližšie preteky a idem krok za krokom.

Ste trojnásobným majstrom sveta v tímovej časovke. Ako vidíte svoje šance dostať sa tento rok do zostavy BMC?
Náš tím si naplánoval niekoľko prípravných kempov špeciálne na túto disciplínu. Patrím do širšej nominácie, z ktorej sa bude vyberať konečná zostava. O týchto otázkach sa však bude hovoriť až po Tour, teraz sa všetci sústreďujú na tieto etapy.

Ako vidíte vašu perspektívu v tíme BMC? Budete v ňom jazdiť aj v nasledujúcej sezóne?
To je ešte otvorená otázka. Teraz nastáva čas, keď sa začínajú debaty o nových zmluvách, riešia sa tieto otázky. Vlani som bol v podobnej situácii, dlho som nevedel, aká bude moja pozícia, nakoniec som zmluvu dostal. Asi to bude aj teraz rovnaké. Ešte to zopár týždňov potrvá, kým budem vedieť viac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Velits #BMC