Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Contador na Tour skončil. Froome sotil do fanúšika

Španielsky cyklista Alberto Contador odstúpil z Tour de France 2016. Líder tímu Tinkoff na celkové poradie to "zabalil" počas nedeľňajšej 9. etapy, náročnej pyrenejskej previerky z Vielha Val d'Aran do Arcalisu v Andorre (184,5 km).

10.07.2016 15:05
Alberto Contador Foto: ,
Alberto Contador.
debata (5)

Z bicykla zosadol v stúpaní prvej kategórie na Port del Cantó (1721 m) viac než 100 km pred cieľom, v noci pred nedeľňajšou etapou ho trápila horúčka. „Necítil sa dobre, ale do etapy ešte nastúpil,“ potvrdil na začiatku etapy športový riaditeľ tímu Tinkoff Sean Yates.

Odstúpenie Contadora.

Skúsený šampión siedmich Grand Tour Contador mal na tohtoročnej Tour de France smolu. Už v úvodných dvoch etapách ho postihli pády a stratil cenné sekundy v boji o žlté tričko. Neskôr mal problémy aj v ďalších etapách a najmä po príchode do Pyrenejí držať krok s najlepšími.

Pred 9. etapou mu v celkovej priebežnej klasifikácii patrila 20. priečka s odstupom 3:12 min na lídra Christophera Frooma. Pred Tour de France majiteľ stajne Tinkoff Oleg Tiňkov sebavedome vyhlasoval, že Contador je najväčším favoritom na celkový triumf a je pripravený „nakopať zadky tímu Sky.“

Tinkoffu zostal na Tour de France v hre už len líder pre rýchle etapové koncovky a bodovaciu súťaž Peter Sagan Contadorovu úlohu pre celkové poradie pravdepodobne prevezme Čech Roman Kreuziger, ktorý je momentálne dvanásty s mankom 34 s na Frooma.

Froome dostal pokutu za sotenie fanúšika

Britský cyklista Christopher Froome (Team Sky) sa okrem víťazstva v sobotňajšej náročnej 8. etape Tour de France, náročnej pyrenejskej previerky so štartom v Pau a cieľom v Bagnéres de Luchon (184 km) prezentoval aj nešportovým gestom. Obhajcu vlaňajšieho celkového triumfu kamery pristihli, ako udrel fanúšika pri trati.

Ten však tiež nebol bez viny. Odetý do kolumbijského futbalového dresu sa obšmietal popri pelotóne, povzbudzujúc krajana Naira Quintana (Movistar).

„Chlapík bežal blízko mňa, viala okolo neho vlajka, bolo to dosť nebezpečné. Iba som ho odstrčil, je fantastické, že je tu toľko fanúšikov, ale apelujem na nich: nepobehujte okolo jazdcov, je to veľmi nebezpečné,“ vysvetlil Froome, ktorého za jeho počin organizátori neskôr pokutovali čiastkou 200 švajčiarskych frankov.

Frooma však incident nepoznačil. Nečakane zaútočil na vrchole posledného stúpania Col de Peyresourde 15,6 km pred cieľom a po majstrovsky zvládnutom záverečnom zjazde zvíťazil v celkovom čase 4:57:33 h. Tridsaťjedenročný Froome si pripísal šiestu víťaznú etapu na Tour de France v kariére a ako bonus získal žltý dres lídra pretekov. Informácie zverejnil britský The Independent.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Alberto Contador #Tour de France 2016