Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan čaká tri roky. Zmeniť to môže už tento víkend

Vždy, keď sa Slovák Peter Sagan postavil na štart Tour de France, odnášal si z najslávnejších cyklistických pretekov planéty zelený dres víťaza bodovacej súťaže.

01.07.2016 16:38
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (3)

Vo svojej cyklistickej garderóbe má už štyri a začína sa približovať k historickým métam. Viac zelených tričiek má iba Erik Zabel, ktorý si ich obliekol po záverečnej etape na Champs Élysées šesť.

Sagana trápi teraz iná skutočnosť. Dve posledné zelené tričká vybojoval napriek tomu, že sa v týchto ročníkoch netešil z etapového víťazstva. Vo svojom premiérovom štarte na francúzskych cestách (2012) ich vybojoval tri, o rok jedno a odvtedy čaká. Jeho posledný etapový triumf má dátum 5. júla 2013, keď triumfoval v kopcovitej siedmej etape, ktorá štartovala v Montpellieri a finišovala v Albi. V šprintérskych súbojoch bol úspešnejší najmä Nemec Marcel Kittel (4 etapy), o rok opäť ten istý šprintér (4) a vlani iný Nemec André Greipel (4).

Na tímovej tlačovej besede sa vyhol Sagan odpovedi, kto bude tento rok jeho najväčší súper.

„Na začiatku budú mojimi súpermi úplne všetci. Až neskôr sa ukáže, kto na čo má, nedá sa vopred odhadovať, ako sa budú preteky vyvíjať. Každý ročník pretekov je iný, aj každý deň sa môže situácia meniť,“ vravel jazdec tímu Tinkoff a narážal najmä na súperenie o zelené tričko, ktoré sa považuje za druhé najcennejšie v pelotóne.

Obaja spomenutí Nemci sa postavia na štart 103. ročníka Tour, ale v pelotóne budú aj ďalší výborní šprintéri a Saganova pozícia nebude jednoduchá. Už úvodné etapy tento víkend by mu mohli priniesť prvé úspechy. Nepoprel síce, že sa o to pokúsi a jeho cieľom bude tentoraz triumfovať aj v niektorej z etáp, ale nechce sa zbytočne dostať pod tlak.

„Mám pocit, že v minulosti som sa až príliš usiloval, a práve vtedy to nevyšlo. Budem to skúšať, ale s väčším pokojom, podľa toho, aká bude situácia a ako sa budem v ten deň cítiť,“ vysvetlil 26-ročný žilinský rodák.

Keďže v uplynulých rokoch nebol Sagan najrýchlejším jazdcom v pelotóne, väčšie šance sa mu otvárajú aj tento rok v zvlnených a kopcovitých etapách, pretože aktuálny svetový šampión je nepochybne najlepším vrchárom medzi šprintérmi a dokáže zvládať aj profilom náročnejšie etapy. V porovnaní s jeho najväčšími súpermi hovorí v jeho prospech väčšia všestrannosť.

Slovenský cyklista sa teší na atmosféru veľkého podujatia, na ktorom ho už tradične podporujú a povzbudzujú aj stovky slovenských fanúšikov. „Vždy ma veľmi poteší, keď vidím popri ceste aj slovenské vlajky. Veľmi si vážim túto podporu. Mám zavše pocit, že Slováci sú všade,“ dodal Peter Sagan pred štartom úvodnej etapy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan