Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Privaru tešia pochvaly na kvalitu Okolo Slovenska

Najhodnotnejším poznatkom z jubilejného 60. ročníka Okolo Slovenska je fakt, že cestná cyklistika si na Slovensku opäť získala priazeň ľudí.

13.06.2016 12:48
Peter Privara Foto: ,
Prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara.
debata

Organizátorov 60. edície týchto významných medzinárodných etapových pretekov potešilo, že milovníci tohto športu si v hojnom počte našli cestu nie iba na štart a do cieľa jednotlivých etáp v Banskej Bystrici, na Štrbskom Plese, v Zuberci, Bojniciach a Piešťanoch, ale aj na mnohé príťažlivé miesta, kadiaľ etapy viedli. Bezprostredne po skončení tohoročného diania na slovenských cestách to uviedol na piešťanskom pódiu prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC) a generálny riaditeľ pretekov Peter Privara.

„Sme radi, že cyklistika si opäť získala ľudí, že mnohí obyvatelia nie iba v etapových centrách si v dnešnej hektickej dobe našli pre tento šport čas, čím jasne dokumentovali pozitívny vzťah k cyklistike. Teší nás, že sme ako organizátori splnili smelé predsavzatie a cyklistickým nadšencom sme ponúkli týždeň zaujímavého súperenia, ktoré fanúšikov určite zaujalo. Bola to dobrá reklama Slovenska vo svete, bola to dobrá reklama schopnosti ľudí, ktorí tieto preteky starostlivo prichystali,“ zdôraznil spokojný šéf podujatia a šéf zväzu v jednej osobe Peter Privara.

„Musím povedať, že tento jubilejný ročník bol po športovej i organizátorskej stránke možno najvydarenejší za posledných 20 – 25 rokov. Sme radi, že sa nám opäť podarilo pripraviť preteky, ktoré vysokou športovou úrovňou posunuli latku náročnosti poriadne vysoko. Mám pocit, že odvtedy, ako tieto preteky robíme v tomto už rokmi osvedčenom tíme organizátorov, sme práve tento rok prežili najvydarenejšie podujatie. Mám z toho veľkú radosť, pretože dobré správy o našich pretekoch pôjdu do sveta,“ reagoval na otázky novinárov Peter Privara. „Dokázali sme to aj vďaka tomu, že na naše preteky v posledných rokoch chodia naozaj výborne pripravené tímy, ktoré už presahujú úroveň družstiev, ktoré by z výkonnostného hľadiska mali štartovať na pretekoch našej kategórie v hierarchii viacetapových súťaží UCI. Podľa výkonov najlepších jazdcov, ako aj lídrov jednotlivých tímov patríme o kategóriu vyššie. V týchto dňoch to tvrdia mnohí odborníci, ktorí naše preteky videli zblízka, ktorí mali to šťastie, aby na nich strávili niekoľko dní. Ich pochvalné a povzbudivé slová sú pre nás veľkým uznaním, ale súčasne aj záväzkom,“ dodal.

„Cyklistika patrí do miest a obcí s veľkým počtom obyvateľov. Nepatrí na ľudoprázdne miesta, aké nám v minulosti navrhovali rôzni radcovia. Aby sme etapy ťahali na Kráľovu hoľu, Sliezsky dom vo Vysokých Tatrách či na ďalšie historicky pamätné, ale inak ľudoprázdne miesta. Ako organizátori sme sa totiž už viackrát presvedčili, že nemôžeme zaujať priaznivcov cyklistiky na významných, no ľudoprázdnych miestach, kde ľudí veľmi nedostaneme. V minulosti boli také pokusy, ale nemali úspech. Tento rok sme to skúsili so Štrbským Plesom, kde predsa len v lete chodí veľa domácich i zahraničných turistov. Boli v cieli etapy, povzbudili pretekárov. Ale Štrbské Pleso je v tomto svetlá výnimka. Záver v Piešťanoch bol nádherný, pretože cyklistov prišlo do cieľa povzbudiť veľké množstvo divákov. Do poslednej chvíle videli napínavé preteky, tri prejazdy 10-kilometrovým okruhom priamo v meste mali svoju príťažlivosť. Reakcia ľudí počas nich bola fantastická. Sme radi, že sme tento ročník išli do kúpeľných miest,“ vrátil sa šéf SZC Privara k dianiu na trase Banská Bystrica – Štrbské Pleso – Zuberec – Bojnice – Piešťany.

„Najkrajším zážitkom celého jubilejného podujatia bol záver piatej etapy, ktorý bol zároveň aj finišom celého podujatia,“ reagoval Peter Privara na otázku agentúry SITA. „Sme veľmi radi, že sa počas celých pretekov nestalo nič vážneho, že cyklisti s výnimkou niekoľkých pádov šťastne došli do cieľa. Teší nás, že jubilejný ročník posunul naše preteky úrovňou opäť vyššie. Potešili nás najmä slová hlavného rozhodcu Davida Bardelliho z Talianska, že naše preteky už dávnejšie prekonali kategóriu UCI, do ktorej sú zaradené, že by sme sa mali usilovať dostať preteky Okolo Slovenska do vyššej kategórie. Dobre sa počúvali jeho slová, že kvalitnou organizáciou, špičkovými službami, stravou, ubytovaním a najmä vysokou bezpečnosťou pre účastníkov a divákov by sme mali byť vyššie,“ tvrdil Privara. „Samozrejme, všetko si to vyžaduje čas. Všetko je vecou dlhších rokovaní. Referencie hlavného rozhodcu nás povzbudili, ideme do toho, hneď po skončení tohto ročníka ideme pracovať na príprave 61. ročníka Okolo Slovenska,“ konštatoval prvý muž slovenskej cyklistiky a pokračoval: „Slová uznania od pretekárov, rozhodcov a funkcionárov i divákov posúvame aj touto formou aj smerom k našim potenciálnym partnerom, lebo bez ich podpory takéto špičkové podujatie nemôžeme urobiť. Verím, že pre budúci ročník nájdeme podporu súčasných, ale aj pochopenie u nových a najmä ochotných partnerov, ktorí nám pomôžu zabezpečiť pokračovanie tohto prestížneho podujatia. Už máme predrokované veci okolo štyroch etapových miest 61. ročníka našich pretekov, na finalizáciu celého priebehu budúcoročnej edície nám chýba partnerstvo, resp. patronát ešte jedného etapového mesta. Dúfam, že v blízkej budúcnosti k spokojnosti všetkých zainteresovaných vyriešime aj tento chýbajúci článok budúcoročného pokračovania Okolo Slovenska a o niekoľko týždňov program 61. ročníka budeme môcť prezentovať verejnosti. Aj to je dôkaz, že Okolo Slovenska bude aj naďalej súčasťou súťažného kalendára UCI na ďalšie roky. Ako organizátori budeme veľmi radi, keď cyklistov z mnohých krajín budeme môcť na našich cestách privítať aj o päť alebo o desať rokov. Krásna a bohatá tradícia, ktorú naďalej rozvíjame, si takéto veľké preteky na Slovensku zaslúži.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Slovenska #Peter Privara