Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan do Ria ako horský cyklista, s Haringom si vymenili miestenky

Peter Sagan bude reprezentovať Slovensko na olympijských hrách v Riu de Janeiro v horskej cyklistike v disciplíne cross country.

07.06.2016 12:13 , aktualizované: 14:01
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan v Tepliciach.
debata (4)

Jeho náhradníkmi budú Michal Lami (BMX klub košický šarkaň) a Martin Haring (Dukla Banská Bystrica). V cestnej cyklistike bude slovenským olympionikom Martin Haring, keďže P. Sagan ním vybojovanú miestenku ponúkol na výmenu za tú z horskej odnože cyklistiky. Haringovým náhradníkom bude Patrik Tybor (obaja Dukla Banská Bystrica). Nomináciu schválil v tomto poradí výkonný výbor Slovenského zväzu cyklistiky.

„V cyklistike sa bojuje o miestenky pre krajinu, nie pre jednotlivcov. Kvalifikačný proces trvá dva roky a je náročný na fyzickú kondíciu aj psychiku. V oboch olympijských cyklistických disciplínach sa našim pretekárom podarilo vybojovať po jednej miestenke,“ povedal k spôsobu získania miestenky na OH Peter Privara, prezident Slovenského zväzu cyklistiky, v tlačovej správe SZC.

"Túto nomináciu navrhli po vzájomnej dohode príslušné komisie uvedených disciplín. Všetci počítali s tým, že Peter Sagan bude ako majster sveta štartovať na ceste a boli s tým uzrozumení. Peter však ponúkol miestenku v rámci cestnej cyklistiky na výmenu za štart v MTB v cross country. Po ukončení Tour de France má na špeciálnu prípravu ešte štyri týždne. Ako ho poznáme, nebude sa chcieť na olympiáde len zúčastniť, ale bojovať o popredné miesta,“ dodal Peter Privara.

Jeho slová doplnil Ján Žilovec, viceprezident SZC a predseda komisie horskej cyklistiky: "Dlho sme uvažovali a rozmýšľali nad všetkými ‚pre a proti‘ tejto nominácie komisie horskej cyklistiky. Snahou je dosiahnuť pre Slovensko čo najlepší možný výsledok. Peter Sagan v minulosti dokázal zvíťaziť na juniorských majstrovstvách sveta v horskej cyklistike, takže jeho šance na dobrý výsledok sú reálne. V tejto chvíli môžem len potvrdiť, že podporíme prípravu všetkých nominovaných.“

Ján Žilovec neskôr potvrdil, že súčasný stav s nomináciami schválený výkonným výborom SZC ešte nemusí byť konečný. Peter Sagan absolvuje v júli jeden zo svojich tradičných vrcholov sezóny Tour de France a ak sa po trojtýždňovej zaberačke na francúzskych cestách a kopcoch nebude cítiť zdravotne v poriadku, na olympijské hry nepôjde. V hre sú aj ďalšie možné komplikácie, napríklad, či si Saganov tím Tinkoff nevyžiada jeho účasť na pretekoch Okolo Španielska, tradičnej Vuelte, ktorá sa začne 20. augusta. Olympijské preteky v cross country mužov budú v Riu na programe o deň neskôr, teda 21. augusta.

„To všetko môže zohrať svoju rolu, ale v tejto chvíli sú to len dohady. Podstatné bude, čo povie Peter Sagan po Tour de France,“ uviedol J. Žilovec. Zároveň zopakoval, že VV SZC svojím rozhodnutím preklopil miestenku z cesty na horskú cyklistiku s prihliadnutím na vidinu lepšieho výsledku Petra Sagana, ktorý si vzhľadom na výrazne horský profil olympijských cestných pretekov v nich netrúfal na atakovanie medailových pozícií.

„Keďže Mišo Lami cestu vôbec nejazdí, miesto sa posunulo na Martina Haringa. Trošku mi je Miša ľúto, keďže v olympijskej kvalifikácií urobil zo všetkých najviac, ale opakujem, toto nemusí byť konečná podoba slovenskej cyklistickej účasti v Riu,“ dodal Žilovec.

Dvadsaťšesťročný Peter Sagan tohto roku na ceste vyhral prestížnu jarnú klasiku Okolo Flámska. Účasťou na dvoch aprílových podujatiach horských bicyklov v rakúskom Grazi a českých Tepliciach naznačil, že zvažuje možnosť krátkodobo sa vrátiť k svojej obľúbenej disciplíne z juniorských čias s prihliadnutím na možnú účasť na OH v Riu. Preteky Grazer Bike Opening po páde nedokončil, ale v Tepliciach si na podujatí Českého pohára vyjazdil solídne štvrté miesto a nechal si čas na rozmyslenie, ako naloží s prípadnou olympijskou účasťou v kategórii MTB v Riu. Napokon sa rozhodol skúsiť to na horskom bicykli na OH a SZC tak postavil pred úlohu prerozdeliť miestenky.

Martin Haring má 30 rokov a je štvornásobný majster Slovenska v cyklokrose. Na výročnej slávnosti Zlatý pedál 2015 bol ocenený ako najlepší v kategórii cyklokros. Vo svetovom rebríčku UCI cyklokrosárov momentálne je na 46. priečke a na tohtoročných majstrovstvách sveta v belgickom Heudsen-Zolderi obsadil v kategórii elite 29. miesto. Haring paralelne jazdí aj disciplínu cross country v horskej cyklistike, kde mu vo Svetovom rebríčku patrí 95. pozícia a na septembrovom svetovom šampionáe v Andorre skončil päťdesiaty prvý. Dvadsiateho prvého augusta by sa mal predstaviť na OH v Riu, ale v pretekoch cestných cyklistov.

Nominácia slovenských cyklistov na OH v Riu de Janeiro:
Cestná cyklistika:
Martin Haring
Patrik Tybor (náhradník)

Horská cyklistika:
Peter Sagan
Michal Lami (náhradník)
Martin Haring (náhradník)

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Rio 2016 #Martin Haring