Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ulissi víťazom 4. etapy Gira, Dumoulin do ružového

Taliansky cyklista Diego Ulissi triumfoval v utorkovej 4. etape na pretekoch kategórie Grand Tour Giro d'Italia.

10.05.2016 17:50
Diego Ulissi Foto: ,
Radosť cyklistu Diega Ulissiho.
debata

Dvadsaťšesťročný člen tímu Lampre-Merida sa radoval v prvej etape na domácej pôde, ktorá smerovala z Catanzara do Praia a Mare (200 km), predchádzajúce tri sa uskutočnili v Holandsku. Ulissi zaútočil v poslednom stúpaní na Via del Fortino, utvoril si náskok trinástich sekúnd a svoje sólo úsilie doviedol do úspešného konca. Pre rodáka z Ceciny to je piata víťazná etapa na Gire, čiastkové úspechy má aj zo sezón 2015, 2014 (dve etapy) a 2011. Na druhom mieste v utorok skončil s mankom piatich sekúnd Holanďan Tom Dumoulin (Giant-Alpecin), ktorý vyzliekol Nemca Marcela Kittela z ružového dresu pre lídra pretekov. Tretí bol Dumoulinov krajan Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo).

„Som veľmi šťastný, pretože ako tím sme odviedli skvelú prácu. Valerio Conti podal výnimočný výkon v súvislosti s tým, ako potiahol našu skupinu v záverečných kilometroch. V poslednom kopci som dal do toho všetko. Bál som sa, že ma dostihnú v zjazde, ale dokázal som sa udržať vpredu. Keď som sa desať metrov pred cieľom obzrel, vedel som, že je to doma. Je to výnimočný moment,“ citoval Ulissiho portál Cyclingnews.

Po holandskom úvode sa v prvej etape Gira na domácej pôde objavili prvé náročnejšie stúpania a v závere sa nečakala bitka čistokrvných špurtérov. Po 15 km sa ocitla v úniku štvorica Boem, Mohorič, Rosskopf a Brändle, mala náskok okolo štyroch minút. Na druhom väčšom kopci San Pietro na 145. kilometri sa však snaha skončila, tempo diktoval tím Giant-Alpecin. S hlavnou skupinou stratil kontakt líder pretekov Kittel, problémy mali aj ďalší špurtéri Viviani, Nizzolo a Ewan. Pelotón však v zjazde nešiel ostrým tempom a Kittel sa napokon vrátil do hlavného balíka, 25 km pred cieľom sa vpredu nachádzalo sedem jazdcov. V závere v krátkych stúpaniach sa jazdilo tvrdo, vpredu sa striedali rôzne skupiny. Na poslednom kopci Via del Fortino, ktorý zahŕňal aj sekciu so sklonom 18%, dopredu vyrazil Ulissi, utvoril si náskok 13 sekúnd, napokon mal v cieli k dobru päť sekúnd pred holandskou dvojicou Dumoulin, Kruijswijk.

V stredu čaká na cyklistov 5. etapa z Praia a Mare do Beneventa s dĺžkou 230 km. Profilom bude zvlnená, na trase sa bude nachádzať jedna horská prémia tretej kategórie a potom niekoľko menších stúpaní.

4. etapa (Catanzaro – Praia a Mare, 200 km): 1. Diego Ulissi (Tal.) Lampre-Merida 4:46:51 h, 2. Tom Dumoulin (Hol.) Giant-Alpecin, 3. Steven Kruijswijk (Hol.) LottoNL-Jumbo – obaja +5 s, 4. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar, 5. Gianluca Brambilla (Tal.) Etixx-QuickStep, 6. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana – všetci +6

Poradie po 4. etape: 1. Tom Dumoulin (Hol.) Giant-Alpecin 14:00:09 h, 2. Bob Jungels (Lux.) Etixx-QuickStep, 3. Diego Ulissi (Tal.) Lampre-Merida – obaja +20 s, 4. Steven Kruijswijk (Hol.) LottoNL-Jumbo, 5. Georg Preidler (Rak.) Giant-Alpecin – obaja +24, 6. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana +26

debata chyba
Viac na túto tému: #Giro d'Italia #Diego Ulissi #Giro d'Italia 2016