Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Velits zatiaľ istú Tour de France nemá. Olympiádu by prenechal mladším

Slovenský profesionálny cyklista Peter Velits stále nevie, či sa predstaví v júli na slávnych pretekoch Tour de France, ktoré znamenajú pre väčšinu jazdcov vrchol sezóny.

22.04.2016 15:56
Peter Velits Foto: ,
Peter Velits.
debata

Vlani mu účasť na „starej dáme“ ušla aj vinou operácie artérie ľavej nohy, do súťažného kolotoča sa vrátil presne v deň začiatku Tour na Okolo Rakúska 4. júla 2015. Najbližšie podujatie ho čaká vo Švajčiarsku v Romandii (26. apríla – 1. mája).

„Cestujem už v nedeľu. Po Romandii by som mal mať chvíľku voľno, samozrejme, je tam Giro, ale ak sa nič nezmení, tak potom je na pláne Okolo Luxemburska (1. – 5. júna, pozn.). Tour de France stále nemám istú, nominácie sa uzatvárajú v júni podľa aktuálnej formy. Mám ešte pár týždňov či dokonca mesiacov, aby sme v tíme vedeli, kto presne pôjde. Na zozname som, no je tam dosť veľa mien, bude záležať od formy a od toho, ako sa budem cítiť,“ povedal cyklista amerického zoskupenia BMC Racing na piatkovej tlačovej konferencii v bratislavskej Inchebe pri príležitosti štartu tretieho ročníka seriálu Škoda Bike Open Tour v horskej cyklistike.

V doterajšej sezóne sa trojnásobný majster sveta v tímovej časovke predstavil na troch podujatiach najvyššej kategórie WorldTour – hneď na úvod sezóny v Austrálii na Tour Down Under, potom začiatkom marca vo Francúzsku na Paríž-Nice a napokon v apríli v Španielsku na Okolo Baskicka. Okrem toho absolvoval aj menšie podujatia vo Francúzsku.

Stále hľadá optimálnu formu

„Nemôžem povedať, že som úplne spokojný, sezóna nie je taká, ako by som si predstavoval. Čakal som, že forma príde rýchlejšie, že sa budem na pretekoch cítiť lepšie. Zatiaľ to tak nie je, sám seba sa pýtam, prečo. Konzultujem to aj s trénerom a lekárom v tíme. Došli sme k názoru, že operovaná noha má na to možno nejaký vplyv, predsa len, nie je to zlomená kľúčna kosť, že človek si môže po týždni sadnúť na trenažér. Bol som kompletne odstavený od výkonu. Sezóna je však dlhá, ak bude záver dobrý, tak budem spokojný. Noha je v poriadku, problémom je len klasická forma,“ vysvetlil druhý muž Vuelty z roku 2010.

Radosť by mu mohla priniesť účasť na majstrovstvách sveta, ktoré sa v októbri budú konať v Katare, a špeciálne v tímovej časovke družstiev. „Či budem nominovaný na svetový šampionát, sa uvidí neskôr. Je to jeden z mojich cieľov, tímová časovka patrí medzi moje najobľúbenejšie disciplíny, veľmi rád by som sa postavil na štart. Veľmi ma teší, keď celý tím dokáže spolu vyhrať,“ pokračoval Peter Velits.

Tridsaťjedenročný Púchovčan by sa za určitých okolností mohol predstaviť v auguste na olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro – v prípade, ak účasť odmietne úradujúci majster sveta Peter Sagan. Profil trate v Riu by mal najviac vyhovovať práve Petrovi Velitsovi.

Miesto by prepustil mladšiemu

„Ešte nikdy som nebol na olympiáde, čo je trochu škoda. Mal som k tomu blízko v roku 2008, ale do Pekingu som napokon nešiel pre politické problémy. Teraz záleží, ako sa rozhodne Peter. Ak nepôjde, podľa mňa do úvahy skôr prichádzajú mladí cyklisti ako Erik Baška napriek tomu, že profil je dosť náročný. Skúsenosti však dajú viac jemu ako mne, nemal by som problém prenechať miesto niekomu inému,“ uviedol bývalý jazdec tímov Milram, HTC-Columbia a Omega Pharma-QuickStep.

Peter Velits sa vyjadril aj k aktuálnemu problému v cyklistike – technickému dopingu. Podľa vyšetrovania televíznej stanice Stade 2 a talianskeho denníka Corriere della Sera sa mechanický doping vyskytol na tohtoročných talianskych klasikách Strade Bianche a Coppi e Bartali.

„Je to v súčasnosti veľký problém cyklistiky. Dnešná technológia je taká vyspelá, že nie je problém dostať motorček do rámu. Či je to naozaj také rozšírené, aby sa to bralo ako veľká vec alebo škandál, je ťažko povedať. Ešte nikoho neprichytili pri čine, musíme asi počkať, keď sa to stane. Medzinárodná únia už prijala nejaké opatrenia, sleduje bicykle, vlastní zariadenia na detekciu. Sú názory, že by mala používať röntgeny, ale tu je problém aj s logistikou či financiami. Nie je jednoduché dostať taký röntgen na preteky a skontrolovať s ním dvesto bicyklov. Mňa v tejto sezóne kontrolovali na Paríž-Nice a v Baskicku,“ uzavrel jeden z najlepších slovenských cyklistov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Velits #Tour de France 2016