Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelý Sagan! Po fantastickom závere ovládol preteky Okolo Flámska

Slovenský cyklista Peter Sagan dotiahol svoj šiesty pokus na pretekoch Okolo Flámska do famózneho víťazstva. Úradujúci majster sveta absolvoval záverečných 13 km nedeľňajších prestížnych pretekov, najväčšej belgickej klasiky, z Brúgg do Oudenaarde (255 km) sám na špici a svoju sólojazdu korunoval nikým neatakovaný s rukami nad hlavou.

03.04.2016 17:03 , aktualizované: 17:16
Italy Cycling Tirreno Adriatico Foto: ,
Peter Sagan.
debata (26)

Jeho čas v cieli v Oudenaarde bol 6:10:42 h. Druhý skončil s odstupom 22 sekúnd švajčiarsky favorit Fabian Cancellara (Trek Segafredo) a tretí bol Belgičan Sep Vanmarcke (Lotto-NL Jumbo). Špurt o štvrté miesto ovládol minuloročný víťaz a líder Kaťuše – Nór Alexander Kristoff.

Dvadsaťšesťročný líder tímu Tinkoff P. Sagan sa po prvý raz v kariére teší z víťazstva na veľkej cyklistickej klasike, tzv. monumente, a po triumfe na Gent-Wevelgem spred 7 dní pridal druhé víťazstvo v tomto roku. Sagan rozhodujúcim spôsobom zaútočil na poslednom kopci – legendárnom Paterbergu 13 km pred cieľom, keď ušiel partnerovi v úniku Belgičanovi Seppovi Vanmarckovi. Záverečné kilometre po rovine do Oudenaarde si Sagan udržiaval približne 15–20-sekundový náskok pred hlavným rivalom Cancellarom a Vanmarckem a v záverečnom kilometri si už situáciu iba kontroloval.

„Som veľmi šťastný. Boli to mimoriadne náročné preteky, od štartu až do cieľa. Šiel som absolútne naplno, musel som. Mal som technický problém po 100 km, keď som menil obe kolesá, bolo tam veľa pádov. Chcem sa poďakovať nášmu tímu, že ma doviezli do dobrej pozície vpredu. Chcel by som toto víťazstvo venovať dvom cyklistom, ktorí zomreli v minulom týždni a tieto preteky si už nevychutnali. Sú nimi Antoina Demoitié a Daan Myngheer. Aj my sme mali pád v tíme ešte pred týmito pretekmi, Maciej Bodnar je zranený a želám mu skorý návrat. Toto veľké víťazstvo si chcem užiť a zatiaľ nemyslím na budúci týždeň a preteky Paríž-Roubaix,“ povedal Peter Sagan v prvom interview v priamom prenose Eurosportu. na otázku moderátora, prečo sa rozhodol pre samostatný únik, hoci je dobrý šprintér, odpovedal: „Je ťažké spolupracovať s ostatnými, lebo vedia, že som dobrý v koncovke. Preto som sa rozhodol, že si to vyhrám sám a nebudem sa spoliehať na záver vo väčšej skupine.“

Stý ročník pretekov Okolo Flámska nedokončili viaceré zvučné mená, ktoré patrili medzi favoritov na celkový triumf. Po páde 143 km pred cieľom odstúpil víťaz pretekov Miláno – San Remo Francúz Arnaud Démare (FDJ), o niečo neskôr aj belgický favorit Greg van Avermaet (BMC Racing), ktorý si dokonca zlomil kľúčnu kosť. Tím Tinkoff s lídrom Petrom Saganom postihla galiba ešte pred štartom pretekov, keď sa počas tréningu nepríjemne zranil Poliak Maciej Bodnar a s dvojnásobnou zlomeninou čeľuste nielenže nemohol nastúpiť na veľkú flámsku klasiku, ale musel na operáciu. V pelotóne ho nahradil Michael Kolář. Znamená to, že v osemčlennom tíme Tinkoff boli až traja slovenskí cyklisti – okrem Kolářa aj obaja bratia Saganovci.

Úvodnú hodinu na trati pelotón prešiel priemernou rýchlosťou 46 km/h. Na prvý únik bolo treba čakať ešte o hodinku dlhšie, keď krátko po poludní sa odtrhla šesťčlenná skupina v zložení Lukas Postlberger (Bora-Argon 18), Imanol Erviti (Movistar), Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen Baloise), Hugo Houle (Ag2r-La Mondiale), Wesley Kreder (Roompot-Oranje Peloton) a Federico Zurlo (Lampre-Merida). Málo známa zostava si vypracovala náskok vyše 5 minút. Postupne začal klesať, po polovici pretekov to bolo už len 3:40 min. Zo skupiny prvý odpadol Postlberger, necelých 100 km pred páskou zostali vpredu už len Erviti, Houle a Van Hoecke. Z pelotónu sa dotiahli známy nemecký šprintér André Greipel (Lotto Soudal), jeho krajan Nils Politt z Kaťuše ako aj Dimitri Claeys (Wanty – Groupe Gobert) a Dmitrij Gruzdev (Astana). Pri druhom stúpaní na Oude Kwaremont 54,6 km pred cieľom mali pred hlavnou skupinou k dobru niečo niečo vyše 2 minút. Nasledoval prvý výstup na Peterberg a brutálne 22-percentné stúpanie na Koppenberg 44,5 km pred cieľom s útokom Greipela. Sagan sa v tých chvíľach držal bezpečne vpredu za Cancellarom a Boomom. A neskôr zaútočil. Spoločne s Poliakom Kwiatkowským a Belgičanom Vanmarckem 32 km pred métou ušli zo skupiny viacerých favoritov a 22 km pred cieľom už boli na špici pretekov. Skupina ďalších favoritov na čele s Cancellarom vtedy zaostávala o 28 sekúnd. Blížil sa vrchol pretekov – dve náročné stúpania na Oude Kwaremont a Paterberg v rozpätí iba 4 km 16,7 resp. 13.2 km pred cieľom. Po kockách Kwaremontu ťahali špicu Sagan a Vanmarcke, ale Cancellara sa skvelým spôsobom priblížil na rozdiel 10 sekúnd. Nie je zrejme náhoda, že Sagan a Vanmarcke boli prví dvaja v cieli presne pred týždňom na pretekoch Gent-Wevelgem a podobný husársky kúsok si chceli zopakovať. V nájazde na Paterberg (360 m, priemer 12,9%) bol prvý Sagan, po pár metroch mu Vanmarcke ešte raz vystriedal, ale viac už nevládal. Na vrchole Paterbergu bol Sagan jasne na čele a 12 km pred cieľom si urobil zo záveru pretekov akoby vlastnú časovku. Bola pre neho víťazná. Keď v cieli dvíhal ruky, nebol za ním žiadny súper. Poradilo sa mu niečo podobné ako vlani na majstrovstvách sveta v Richmonde.

Preteky Okolo Flámska odštartovali o 10.10 h tradične v Bruggách. Trasa 100. ročníka druhého z piatich cyklistických monumentov ponúkla 18 stúpaní, pričom tie legendárne Oude Kwaremont a Paterberg absolvoval pelotón trikrát, resp. dvakrát. Na siedmich úsekoch od 82. do 215. km cyklistom znepríjemnili život aj dlažobné kocky, tzv. pavé. Chlieb sa lámal na záverečných troch kopčekoch v posledných 40 km v poradí Kruisberg (229. km), Oude Kwaremont (238. km) a Paterberg (242. km).

26 debata chyba