Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šofér zrejme tragédii nemohol predísť, tvrdí Peter Velits

Po nedávnej nehode na pretekoch Gent - Wevelgem medzi cyklistom a motocyklom, ktorá vyústila v smrť Belgičana Antoina Demoitiého si slovenský jazdec Peter Velits nevie vysvetliť, čo stojí za nárastom incidentov tohto typu v profesionálnom pelotóne.

01.04.2016 13:39
Peter Velits Foto: ,
Peter Velits.
debata

Za posledné dva roky sa stalo vyše desať takýchto prípadov a viaceré aj na veľkých podujatiach. Jednou z obetí kolízie s motocyklom bol vlani v 8. etape Vuelty aj neskorší a teraz už úradujúci majster sveta Peter Sagan.

„Odkedy jazdím medzi profesionálmi, vôbec som si neuvedomil, že by sa niečo v poslednom období zmenilo. Sám si neviem vysvetliť, čím to je, že sa za posledné roky stáva oveľa viac podobných kolízií. Možno je to len zhoda okolností. Mne sa našťastie nič nestalo, ale veľakrát som videl, ako na súťaži sprievodné auto prešlo veľmi blízko a rýchlo okolo pelotónu. Že sa odohrala táto posledná tragédia, bola veľmi zlá zhoda okolností. Zrejme ten šofér nemohol tomu predísť. Je to veľmi nepríjemné, ale sám nepoznám recept, ako tomu zabrániť,“ povedal jazdec tímu BMC Racing Peter Velits v rozhovore pre denník SME.

Už padol jeden z návrhov a tým je zníženie počtu cyklistov v tímoch počas pretekov. V súčasnosti sa tam objavuje 180 až 200 jazdcov. „Ja si to nemyslím. Aj keby bolo na štarte iba sto pretekárov, stále budú pády a rôzne kritické situácie. Toto nie je cesta. Ja som zas zachytil, že sa uvažuje o obmedzení rýchlosti pre sprievodné motorky a autá, akou by mohli prebiehať. Napríklad aby išli maximálne o 10 až 15 km/h rýchlejšie ako cyklisti. Na druhej strane, vlani motorka zhodila z bicykla môjho tímového kolegu Van Avermaeta, išla takmer rovnako rýchlo a kolízii to nezabránilo,“ pokračoval trojnásobný majster sveta v tímovej časovke.

Peter Velits vlani podstúpil operáciu artérie v ľavej nohe a vrátil sa do pelotónu. Tento rok absolvoval už štvoro etapových pretekov. „Noha je v poriadku, nemám žiadny problém. Iba občas po pretekoch je citlivejšia a pobolieva,“ uviedol 31-ročný Púchovčan, ktorý sa najbližšie predstaví na pretekoch Okolo Baskicka (4. – 9. apríla) a potom sa chystá na tímové sústredenie na sopku Etna. Jeho cieľom je pokúsiť sa prebojovať do zostavy BMC na Tour de France. „Som v širšom výbere a uvidím, ako to dopadne. Máme silné zoskupenie a bude náročné sa tam dostať. Na Tour by som veľmi chcel štartovať, ale teraz je ešte skoro o tom hovoriť,“ dodal úspešný slovenský cyklista.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Velits #Antoine Demoitié #Gent-Wevelgem