Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Smrť spolujazdca im vzala chuť súťažiť. Belgický tím sa vzdá pretekov

Tím Wanty-Groupe Gobert sa vzdal účasti na cyklistických pretekoch Tri dni De Panne - Koksijde, ktoré sa začnú už v utorok 29. marca a potrvajú do štvrtka 31. marca. Je to reakcia na smrť cyklistu Antoina Demoitiého, ktorý bol členom práve tohto v Belgicku registrovaného kontinentálneho zoskupenia.

29.03.2016 11:46
BMC, ilustračná foto, cyklistika Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Cyklisti Wanty-Groupe Gobert budú chýbať aj na blížiacich sa podujatiach francúzskeho pohára Route Adélie de Vitré a Paris-Camembert, kde sa mal pôvodne predstaviť aj zosnulý Demoitié.

"Keď sme sa dozvedeli tú smutnú novinu o Antoinem, poradili sme sa a rozhodli, že sa vzdáme najbližších pretekov. Ani jeden z nás nemá chuť súťažiť za takýchto okolností, chýbala by nám akákoľvek koncentrácia na to, čo máme robiť na trati. Ak máme súťažiť, tak na sto percent, a to teraz nie je možné. Všetko je ešte príliš čerstvé,“ uviedol aj za svojich spolujazdcov Belgičan Roy Jans. Športový riaditeľ tímu Wanty-Groupe Gobert Hilaire van der Schueren k tejto smutnej záležitosti uviedol: "Rodiny našich cyklistov boli za to, aby odjazdili najbližšie preteky, ale oni sami to nechceli. Rešpektujem toto ich rozhodnutie, v tejto situácii ani nie je možné od nich žiadať koncentráciu na súťažné kilometre. Mali by sme sa stretnúť v stredu na obhliadke trate Okolo Flámska, pretekov, ktoré prídu na rad najbližšiu nedeľu, kde by sme už mali štartovať.

Dramatické situácie z cyklistických tratí a spomienka na Antoina Demoitiého

Dvadsaťpäťročný jazdec tímu Wanty-Groupe Gobert Demoitié zahynul pri páde na trati flámskej klasiky s dlažobnými kockami Gent-Wevelgem, ležiaceho na zemi ho prešla motorka. Rodáka z Liége previezli do nemocnice vo francúzskom Lille, v pondelok ráno jeho tím zverejnil na svojom twitteri aj facebooku fotografiu s rokmi narodenia i skonu a predznamenal neskoršie publikovanie komuniké.

Nešťastie sa udialo v Sainte-Marie-Cappel 115 km pred cieľom, keď sa pelotón na chvíľu ocitol na francúzskom území. Demoitiého pôvodne previezli do nemocnice v Ypres, po vyhodnotení kritického stavu nasledoval ďalší transport, ale na jednotke intenzívnej starostlivosti sa lekárom nepodarilo zachrániť jeho život. "Nechceme sa teraz púšťať do konfrontačných diskusií o motorkách a ich jazdcoch v pelotóne. Je to stále príliš čerstvé, teraz rozhodne nie je priestor pre slovné výpady. Chceme zdôrazniť, že jazdec na motorke bol veľmi skúsený a čo sa stalo, je nehoda. Aj keď veľmi tragická nehoda. Nechceme ho v tejto chvíli viniť, to ani nie je naša starosť,“ uviedol hovorca tímu Wanty-Groupe Gobert Jose Been aj na webe Cyclingnews.

Športový riaditeľ Van der Schueren by mal v najbližších dňoch odcestovať do Francúzska, kde prebieha vyšetrovanie tohto smutného prípadu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Wanty-Groupe Gobert #Antoine Demoitié