Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zo Sagana by Hamšík nebol, tvrdí jeho bývalý tréner

Peter Sagan dorazil na začiatku sezóny na skok domov, aby podporil nový projekt žilinského cyklistického klubu, ktorý ponesie odteraz jeho meno. CyS Žilina - Akadémia Petra Sagana.

01.03.2016 18:00
peter sagan, cyklistika, žilinský cyklistický... Foto: ,
Peter Sagan s talentovanými cyklistami počas prezentácie nového projektu žilinského klubu, ktorý ponesie meno majstra sveta.
debata

Pripomenul, že je to klub, v ktorom sám začínal. Špičkový profesionálny cyklista sa rozhodol pomôcť v rámci svojich možností mladým talentom. Chce využiť skutočnosť, že vidia v ňom inšpiráciu, vďaka tomu vysadajú vo väčšom množstve na bicykel. „A ja sa vidím v nich, presne takým som bol pred pätnástimi rokmi. Naše úsilie chceme nasmerovať tak, aby dieťa, ktoré chce bicyklovať, dostalo šancu. Pomôžem ja i moji sponzori a partneri. Najprv materiálne, akadémia už dostala dve autá, oblečenie. Postarám sa aj o to, aby klubu nechýbali ani finančné prostriedky,“ vysvetlil majster sveta z minulého roku.

Petrovu iniciatívu privítal šéf žilinského klubu a jeden z jeho prvých trénerov Milan Novosad. „Sme radi, že Peter chce podporiť mladých cyklistov, pokúsime sa utvoriť podmienky, aby boli konkurencieschopní aj v zahraničí,“ zdôraznil Novosad. Dodal, že žilinský klub patrí dlhodobo medzi najúspešnejšie na Slovensku. Pôsobili v ňom traja jazdci, ktorí súťažia v seriáli WorldTour – okrem Petra jeho brat Juraj a Kolář. „Chceme ešte našu prácu skvalitniť. Verím, že naša spolupráca s Petrom bude dlhodobejšia,“ doplnil.

Ďalší jeho tréner zo žiackych čias Peter Zánický založil iný chvályhodný projekt – Detská tour Petra Sagana. Teraz už pripravuje tretí ročník. Bude pozostávať z deviatich pretekov od apríla po september s mottom Rastie vám doma nový šampión?

„Toto nekomerčné podujatie pokryje celé Slovensko. Začneme v Lučenci 3. apríla, pokračujeme v Žiari nad Hronom, nasledujú ďalšie mestá. Doteraz sa už zúčastnilo na tomto podujatí 4500 detí. Peťo dáva podujatiu svoje meno, čo pre deti veľa znamená. Dostanú diplom s jeho podpisom i rôzne darčeky,“ zdôrazňuje Zánický.

Podujatie v tomto roku dostane aj sociálny rozmer. „Privítame medzi sebou aj deti z detských domovov,“ konštatuje hlavný organizátor. Sagan priznal, že osobne sa ešte ani na jedných pretekoch svojej tour nezúčastnil, vždy mal iné povinnosti v zahraničí. Mrzí ho to a sľubil, že urobí všetko, aby tento rok aspoň na nejaké kolo prišiel a povzbudil mladých cyklistov.

Zánický pripomenul, že Sagan sám na podobnej akcii začínal. „Keby takáto súťaž pred rokmi nebola, teraz by možno nebol ani známy, neobjavili by sme šampióna. Možno by sa dnes venoval futbalu. Videl som ho hrať, Hamšík by z neho nebol, ale v štvrtej lige by si zahral,“ zdôraznil s úsmevom Zánický.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Marek Hamšík #Tinkoff-Saxo #Žilinský cyklistický klub