Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peter Sagan: Budem si musieť hľadať nový tím

Peter Sagan odštartoval tohtoročný európsky program prvý raz v doterajšej profesionálnej kariére dvoma menšími belgickými klasikami.

29.02.2016 20:52
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (3)

Svoju výkonnosť pred prvým vrcholom sezóny testoval uplynulý víkend najprv na pretekoch Omloop Het Nieuwsblad, na ktorých finišoval druhý a potom v nedeľu na pretekoch Kuurne-Brusel-Kuurne obsadil siedme miesto.

„Tento rok bola moja príprava iná, po etapových pretekoch v Argentíne som strávil tri týždne na vysokohorskom sústredení v Sierra Nevade. Priamo odtiaľ som letel do Belgicka. Moja kondícia ešte nie je úplne top, ale na to, že sezónu začínam a najväčšie podujatia ma ešte len čakajú, som sa cítil veľmi dobre a dúfam, že najbližšie to bude ešte lepšie,“ komentoval jazdec tímu Tinkoff, ktorý sa v pondelok zastavil na skok v Bratislave.

Domov zavítal aj preto, aby predstavil nový projekt svojej akadémie CyS Žilina – Akadémia Petra Sagana.

„Je to klub, ktorý pôsobí dlho, aj ja som v ňom vyrastal. Chcem pomôcť deťom, ktoré vidia vo mne inšpiráciu a ja sa zasa vidím v nich, presne takým som bol pred pätnástimi rokmi. Stáli za mnou tréneri, ľudia, ktorí mi pomáhali a teraz by som ja chcel im niečo vrátiť za to, čo robili kedysi pre mňa,“ vysvetlil Sagan.

Zároveň sa opäť chystá podporiť úspešný seriál Detská tour Petra Sagana, ktorý pozostáva z deviatich časti. „Rád by som sa tento rok na niektorom z podujatí zúčastnil,“ sľubil cyklistický šampión.

Má však pred sebou náročný rok, pretože okrem tradičných podujatí na čele s Tour de France ho čakajú aj olympijské hry a obhajoba titulu majstra sveta. Zatiaľ má úplne jasno len o prvej časti sezóny. „S výnimkou prvých pretekov uplynulý víkend sa môj jarný program príliš nelíši od minuloročného. Najskôr ma čakajú preteky v Taliansku, etapové preteky Tirreno Adriatico na doladenie formy pred veľkými klasikami. Sériu významných podujatí začnem na pretekoch Miláno – San Remo.“

Sagan potvrdil, že ho teší skutočnosť, že môže celý rok jazdiť v dúhovom drese majstra sveta, ktorý si vybojoval vlani v septembri v americkom Richmonde. „Usilujem si to maximálne užívať, nevnímnam to negatívne, neuvažujem o tom, že teraz si ma všetci ešte viac všímajú a moja pozícia je náročnejšia. Som jediný v takom drese v pelotóne. Je to dobrý pocit,“ tvrdí 25-ročný žilinský rodák.

Jeho program v druhej polovici roka je zatiaľ otvorený. „Teraz sa chcem koncentrovať jednoznačne na jarné klasiky a keďže je aj olympiáda aj Tour de France, potom sa rozhodnem, ako budem pokračovať, na čo sa zameriam. Veľa bude záležať na tom, ako mi vyjde prvá časť sezóny,“ vysvetlil Sagan.

Ešte sa ani definitívne nerozhodol, či sa predstaví na olympiáde v Riu de Janeiro. Pred niekoľkými týždňami navštívil dejisko Hier. „Páčilo sa mi tam, je tam teraz teplo. Bol som v Riu len jeden deň, pozrel som si olympijský okruh a musím potvrdiť, že trať je naozaj veľmi ťažká. Ako som povedal, až po jarných klasikách sa zamyslím, čo budem robiť, čo má pre mňa význam.“

Slovenský cyklista odpovedal aj na otázku, ako vidí svoju budúcnosť po tom, čo majiteľ jeho súčasného tímu Oleg Tiňkov oznámil, že po tejto sezóne v cyklistike končí. „Uvidíme, čo bude na konci roka, či to myslel naozaj vážne, ja si myslím, že áno. Pre mňa to znamená, že si musím hľadať nový tím,“ zareagoval Sagan.

Podľa neho, keby ruský podnikateľ oznámil odchod na konci roka v novembri, bola by situácia zložitejšia. „To by ma zaskočilo. Ale keďže to oznámil rok dopredu, urobil dobre cyklistom, nespravil im podraz. Každý jazdec má teraz šancu ukázať, čo v ňom je a spolu s masérmi a mechanikmi má dosť času najsť si nový tím. Olegovo rozhodnutie by sme mali plne akceptovať, pôsobil v cyklistike a keď videl, že mnohé veci nefungujú a rozhodol sa odísť, nemôžeme mu to zazlievať,“ domnieva sa Peter Sagan.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan