Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Belgická legenda cyklistiky: Sagan je dobrý, ale s vlasmi to preháňa

Legendárny belgický cyklista Roger de Vlaeminck uznáva kvality slovenského jazdca Petra Sagana, no na úradujúcom slovenskom šampiónovi nachádza aj chyby.

24.02.2016 13:36
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (1)

„Je veľmi dobrý, ale možno to trochu preháňa… Mám na myslí jeho dlhé vlasy. Podľa mňa je to až príliš. Neviem, možno je to teraz v móde. Ja by som to ako jazdec nezniesol, nikdy som to nemal a ani nebudem,“ vyjadril sa o slovenskom jazdcovi tímu Tinkoff 68-ročný víťaz všetkých piatich monumentálnych klasík a dodal, že Sagan už tiež potrebuje triumfovať na niektorej z nich: „Dobre, vyhral E3 Harelbeke a Gent – Wevelgem, ale nie sú to monumenty. Pódium na Miláno – San Remo a Okolo Flámska? To nikoho nezaujíma. Potrebuje na nich začať vyhrávať.“

Roger de Vlaeminck je jedným z troch cyklistov histórie, ktorí ako jediní dokázali vyhrať všetkých päť monumentov. Miláno – San Remo ovládol trikrát (1973, 1978, 1979), Okolo Flámska raz (1977), Paríž – Roubaix štyri razy (1972, 1974, 1975, 1977), Okolo Lombardska dvakrát (1974, 1976) a raz uspel aj na Liége – Bastogne – Liége (1970). Patrí tiež do spoločnosti 83 jazdcov, ktorí vyhrali aspoň jednu etapu na každej z troch Grand Tour.

Rodák z Eekla vo východnom Flámsku si pred začiatkom tohtosezónnych klasík zaprognózoval aj o ostatných ašpirantoch na cenné trofeje. „Boonen a Cancellara sú stále schopní vyhrať, ale momentálne mám na mysli mená ako Zdeněk Štybar či Greg van Avermaet. Niekto ako Van Avermaet potrebuje finišovať osamote, pred šprintom musí ujsť. Páči sa mi jeho štýl. Neznášam jazdcov, ktorí len čakajú na záverečný špurt. Greg je skvelý jazdec, vždy bojuje o víťazstvo, ale víťazenie je pre neho ťažké. Je to cyklista, ktorého mám najradšej. Sep Vanmarcke? Pre neho je 10-krát náročnejšie vyhrať než pre Van Avermaeta. V šprintoch nie je taký silný a potrebuje perfektný deň,“ dodal De Vlaeminck. Informácie pochádzajú zo serveru Cyclingnews.

Predstaví sa na Strade Bianche

Po dvojici belgických klasík Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne-Brussel-Kuurne, ktoré sú na programe tento víkend, absolvuje Sagan v sobotu 5. marca aj talianske jednodňové preteky Strade Bianche. Organizátorská spoločnosť RCS Sport oznámila zoznam 18 pozvaných tímov, z Tinkoffu v predbežnej štartovej listine okrem Sagana figuruje aj Daniele Bennati. Predstavia sa tiež ďalší špičkoví jazdci – Fabian Cancellara (Trek-Segafredo), Vincenzo Nibali (Astana), Greg van Avermaet (BMC Racing), Alejandro Valverde (Movistar) či minuloročný obhajca Zdeněk Štybar (Etixx-QuickStep).

Preteky Strade Bianche merajú 176 km, štart aj cieľ sa nachádza v meste Siena. Trasa obsahuje deväť sektorov bielych štrkových ciest s celkovou dĺžkou 52,8 km. Peter Sagan v roku 2014 obsadil druhé miesto, nestačil len na Michala Kwiatkowského, vlani skončil na 31. mieste o viac ako päť minút za víťazným Štybarom.

Strade Bianche bude pre Petra Sagana ďalším prípravným podujatím pred sériou jarných monumentálnych klasík, prvou bude Miláno – San Remo 19. marca. Potom budú nasledovať Okolo Flámska (3. apríla) a Paríž – Roubaix (10. apríla). Informoval portál Cyclingnews.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Roger de Vlaeminck