Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Baška sa chystá na veľký pelotón. Keď má voľno, hrá NHL

Erik Baška vybojoval vlani titul majstra Európy medzi mužmi do 23 rokov. Tento úspech mu otvoril dvere do veľkej profesionálnej cyklistiky.

13.01.2016 09:00
erik baška, tinkoffsaxo Foto:
Na niektorých pretekoch by som rád skončil do tretieho miesta, vraví Erik Baška o svojich ambíciách v tíme Tinkoff.
debata

Slovenský talent pôsobil v kontinentálnych výberoch Dukla Trenčín a AWT Greenway, po minulej úspešnej sezóne sa stal členom popredného tímu Tinkoff. Na sústredení na Kanárskych ostrovoch oslávil včera 22. narodeniny.

Niektorí členovia vášho tímu sa v najbližších dňoch zúčastnia už na prvých pretekoch novej sezóny. Kto je s vami na sústredení?
Len deviati cyklisti z 27-členného kádra, z nich sme traja Slováci, okrem mňa aj Juraj Sagan a Michael Kolář. Ostatných čakajú prvé preteky alebo majú dobré podmienky aj doma a tam sa pripravujú na štart sezóny.

Kedy zažijete vy premiéru v novom pelotóne?
Zúčastním sa na pretekoch v Dubaji, ktoré budú na začiatku februára. Už sa na ne teším a chcem sa čo najlepšie pripraviť. Pocestujem na ne priamo z Kanárskych ostrovov, kde som od minulého víkendu a zostanem tu do konca januára, teda ešte bezmála tri týždne. Až dovtedy mi budú robiť spoločnosť len slovenskí spolujazdci, ostatní budú postupne odchádzať a plniť úlohy, ktoré majú naplánované.

Aký je váš program na sústredení?
Vstávame pred ôsmou ráno a končíme večer. Je to dosť náročné. V priebehu sústredenia budeme mať aj nejaký voľnejší deň. Využívame dobré počasie, cez deň vystúpia teploty nad dvadsať stupňov, stačia nám krátke rukávy, návleky nepotrebujeme. To je dôležité, lebo v Dubaji bude horúce počasie a potom aj v Malajzii, kde ma čakajú ďalšie preteky. Každý deň na sústredení je iný, jazdíme najmä v horskom teréne. Včera sme mali vytrvalostný tréning cez kopce, ktorých je tu veľa, najazdili sme 140 náročných kilometrov.

Kompletný tím Tinkoffu absolvoval prvé sústredenie na Kanárskych ostrovoch už v decembri. Ako vás prijali ostatní cyklisti?
Bolo to veľmi príjemné. V Tinkoffe je super partia, nepocítil som nijaké problémy. Samozrejme, našiel som podporu u Petra Sagana i ďalších Slovákov. A aj najväčšie hviezdy sa správali úplne normálne, kamarátsky. Mal som viac príležitostí sa pozhovárať aj s Albertom Contadorom.

O čom ste sa bavili?
Hovoril mi o svojom programe v úvode sezóny, v akom teréne sa mu jazdí najlepšie, debatovali sme o rôznych cyklistických veciach…

Takéto sústredenia ste zažili predtým viackrát s trenčianskou Duklou. Aký bol medzi nimi rozdiel?
Bolo to dosť podobné, rozdiely sú najmä v detailoch. S Duklou sme chodili na Malorku, ale až o niečo neskôr ako teraz. Na decembrovom sústredení, kde sme boli všetci, sme mali vlastného kuchára, vo všeobecnosti platí, že sa o nás teraz stará viac ľudí, ako som bol zvyknutý. Zabezpečnie je lepšie. Ale makať treba vždy. Často to aj bolí a je jedno, či to bolo v tomto alebo inom tíme.

Keď máte voľno, čím si krátite čas?
Zatiaľ ho bolo málo, ale ak máme chvíľu čas, zahráme si na počítači najmä zápasy NHL. V tomto nemám až takú zručnosť, ale zlepšujem sa (smiech).

Naznačili vám už šéfovia na prvých stretnutiach, čo od vás budú v sezóne čakať?
Mne ako nováčikovi nedali nijaké ciele. Skôr sa ma pýtali, čo by som chcel dosiahnuť, na čo si trúfam. Mne je to ťažko povedať, lebo preteky, ktoré ma čakajú, nepoznám, ani to, aká silná bude konkurencia.

Ako ste reagovali?
Vravel som, že pre mňa bude dôležité, aby som nazbieral čo najviac skúsenosti a čo najrýchlejšie sa naučil, ako pomáhať ostatným v tíme, stal sa jeho platnou súčasťou. A vždy dodávam, že by bolo výborné, keby sa mi na niektorých pretekoch podarilo skončiť do tretieho miesta. To je môj osobný cieľ.

Niečo môžu naznačiť už tréningy. Dokážete v nich držať tempo so skúsenejšími cyklistami?
Najmä v kopcoch to je trochu problém. Sme však stále v zimnej príprave, ťažko sa ešte porovnáva, dúfam, že forma príde, keď to budem najviac potrebovať. Prispôsobujeme tomu celý tréning. Je to veda, dobre poznať svoje telo, aj preto skúsenejší pretekári majú výhodu. Vedia presne, čo potrebuje, ako treba trénovať, ako sa optimálne pripraviť.

Vedia v tíme vaši spolujazdci, že ste sa stali vlani majstrom Európy?
Príliš sa o tom nebavíme, ale myslím si, že to vie každý v tíme. Stále to považujem za veľký úspech, ku ktorému ani netreba veľa dodávať. Každý cyklista dobre vie, čo to znamená a urobí si obraz. Dúfam, že tento úspech potvrdím postupne aj v najsilnejšom cyklistickom pelotóne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tinkoff-Saxo #Erik Baška