Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Valach uznáva Sagana i Tiňkova. Vedia, čo vyžaduje úspech

Bývalý slovenský cyklistický reprezentant Ján Valach (42) sa stal jedným z ôsmich športových riaditeľov popredného zoskupenia Tinkoff, v ktorom pôsobia už štyria slovenskí cyklisti.

12.01.2016 08:00
ján valach, Foto: ,
Slovenský cyklistický tréner Ján Valach.
debata

S novým tímom absolvoval úvodné stretnutie v Chorvátsku a tiež sústredenie na Kanárskych ostrovoch. Už vo štvrtok odchádza myjavský rodák, ktorý v slovenskom drese štartoval na dvoch olympiádach, na prvú ostrú akciu – preteky Tour de San Luis v Argentíne.

Viete, čo vás v premiére na novom poste čaká?
V Argentíne budem pôsobiť v pozícii druhého športového riaditeľa, vedľa skúseného Patxiho Vilu. Moja úloha i povinnosti sú úplne rovnocenné, budeme spolu viesť tím v pretekoch, vymýšlať taktiku, úlohy jazdcom. S nami cestujú aj dvaja mechanici, dvaja maséri a ďalší členovia podporného tímu. Dovedna nás čaká sedem etáp, úvodná časovka tímov, dve finišujú na kopci, jedna je kopcovitá, ale ostatné by mali sedieť viac šprintérom.

Bude to šanca pre Petra Sagana?
Pokúsime sa s ním dosiahnuť dobrý výsledok, aj keď sú to len úvodné preteky a budú pomerne náročné. Aj tým, že v Argentíne teraz vládnu horúčavy. Aklimatizácia bude krátka, cestujeme už vo štvrtok, podujatie štartuje v pondelok. Je to pre nás test po zimnej príprave a hlavné preteky nás ešte len čakajú.

Kde sa stretnete so Saganom?
Na letisku vo Frankfurte nad Mohanom, kde máme zraz. Tam všetci cestujeme po vlastnej osi, odtiaľ už pokračujeme spolu.

Jednou z hviezd tímu je Peter Sagan. Čo od neho po minuloročnom zisku titulu majstra sveta v začínajúcej sa sezóne očakávate?
Šesťkrát som ho viedol na majstrovstvách sveta, od jeho premiérového šampionátu v Austrálii až po vlaňajší veľký triumf. Pevne verím, že dosiahne ďalšie úspechy. Peter pre to robí maximum a aj tím okolo neho. Predpokladám, že na jarných klasikách môže potvrdiť svoje kvality. A potom aj na Tour de France. Je veľký profesionál a postupuje v príprave na novú sezónu a na najvýznamnejšie preteky mimoriadne zodpovedne.

Poznáte už svoj presný program aj po návrate z Argentíny?
Naplno sa rozbehne kolotoč podujatí. Čakajú ma preteky Okolo Malajzie, kde sa predstavia traja Slováci – nováčik Baška, Kolář, Juraj Sagan. Pôjdem na dve menšie jarné klasiky, nasledujú Okolo Chorvátska, Okolo Slovinska, Okolo Poľska, majstrovstvá Česka a Slovenska… Pre mňa bude vrcholom Giro d'Italia. Som rád, že sa mi ušli hneď v prvom roku aj jedny preteky Grand Tour. Budeme tam mať silný tím, môžem sa spoľahnúť aj na podporu Ivana Bassa, ktorý sa rozlúčil s cyklistickou kariérou a pomery na Gire, ktoré dva razy vyhral, pozná výborne.

Všade budete v úlohe druhého športového riaditeľa?
Nie, bude to rôzne, napríklad v Malajzii budem len sám, v Slovinsku budem prvý športový riaditeľ, na Gire sme až traja. V podstate je to však jedno, všetky veci riešime spolu, je jedno, či som prvý alebo druhý.

Čo je úlohou športového riaditeľa?
Príprava jazdcov na preteky, celková organizácia účasti, presuny, starostlivosť o cyklistov, ale potom najmä úlohy v etapách, taktika a podobne.

Je športový riaditeľ priamo zodpovedný majiteľovi za výsledky, nesie za ne zodpovednosť, môže byť po neúspechoch odvolaný podobne ako to poznáme z futbalu či hokeja? Alebo to v cyklistike takto nefunguje?
Jeho prvá a hlavná úloha je dosiahnuť s tímom úspech, viesť ho v pretekoch, určovať taktiku tak, aby vyhral. Je stopercentne zodpovedný za výsledok, podľa neho sa hodnotí.

Vy máte mať pod palcom troch Slovákov – Bašku, Kolářa a Juraja Sagana…
Jednoznačne to platí v oblasti tréningu – im zostavujem aj tréningové plány. Na pretekoch ich však nebudem vždy sprevádzať, na nich povediem vždy iný tím, iných chalanov.

Máte za sebou už prvé tímové akcie. Aké sú vaše dojmy?
Len dobré, mám pocit, že tím bez problémov funguje, každý má svoje úlohy a svoju prácu si stopercentne robí. Je to zoskupenie, ktoré pracuje na vysokej profesionálnej úrovni. V Chorvátsku sme mali zoznamovacie stretnutie pred sezónou, privítali tam nových pretekárov i zamestnancov, je to viac spoločenská záležitosť.

Vy ste boli jedným z nováčikov. Ako vás prijali?
Bolo to v pohode. Som zvyknutý, od 22 rokov sa pohybujem v medzinárodnej cyklistike, menil som kluby, stretával sa s novými ľuďmi, komunikoval s nimi. Nemal som s tým problém, noví spolupracovníci ma hneď prijali medzi seba. Aj pre nich sú príchody do tímu i odchody z neho bežnou praxou.

Koľko ľudí zamestnáva Tinkoff?
Je to kolos, v ktorom pôsobí vyše osemdesiat ľudí. Z toho je 27 pretekárov. Ostatné miesta sú obsadené športovými riaditeľmi, masérmi, mechanikmi, ľuďmi, ktorí sa venujú logistike, manažmentu, marketingu a podobne.

Stretli ste sa aj s majiteľom tímu Olegom Tiňkovom?
Prirodzene, desať dní bol s nami na Kanárskych ostrovoch, mali sme možnosť sa stretnúť i hovoriť spolu.

Ako na vás zapôsobil?
Vyrovnaným, pokojným dojmom. V komunikácii sa nevyskytol nijaký problém. Pôsobí na mňa ako úspešný človek, ktorý presne vie, ako viesť veľkú firmu, napokon je majiteľom prosperujúcej banky. Vie, čo vyžaduje úspech a miluje cyklistiku, veľmi ho baví. Investuje do tímu a očakáva od neho maximum.

Zdá sa však, že ste dostali prácu len na rok, lebo Tiňkov už oznámil, že v cyklistike končí…
Áno, osobne nás o tom informoval, jeho názor je známy, bol publikovaný v médiách. To je vec, ktorú môžem len ťažko komentovať a už vôbec nie ovplyvniť. Zobral som to ako fakt. My v tíme musíme naplno pracovať, aby sme obhájili jeho opodstatnenosť, hoci o jeho existencii rozhodnú mnohé veci. Ja som naučený od vstupu do cyklistiky bojovať každý rok o prácu a zmluvu, každý rok som ju v podstate podpisoval.

Myslíte si, že by majiteľ mohol ešte zmeniť svoj názor?
O tom nechcem špekulovať. Akiste to závisí aj od celkovej situácie, ktorá bude vládnuť v cyklistike, je známe, že ju kritizoval. Či bude alebo nebude existovať tím, to nezáleží na mne. Mojou úlohou je odviesť čo najlepšiu prácu, o to sa budem usilovať. Budem sa držať svojich kompetencií.

Tešíte sa na premiérový rok v najsilnejšom profesionálnom pelotóne?
Samozrejme, vnímam to ako veľkú šancu. Naposledy som šesť rokov viedol v Dukle Trenčín kontinentálny tím, čo bola pre mňa dobrá i tvrdá škola, urobili sme spolu kus dobrej práce, stálo nás to dosť síl. Nemali sme zďaleka také početné zabezpečenie tímu, ako je to teraz, často som musel plniť hneď niekoľko úloh, ťahali sme na pretekoch neraz aj osemnásť hodín denne.

Nemáte obavy, ako zvládnete veľa nových povinností?
V Dukle sme sa aj výsledkovo, aj marketingovo posúvali dopredu, dvaja pretekári z tímu – Kolář i Baška – postúpili cyklisticky vyššie, do seriálu World Tour. A viedol som šesťkrát tím aj na majstrovstvách sveta. Som rád, že teraz si môžem vyskúšať novú úlohu na najvyššom poschodí, ktoré je v cyklistike. Je to pre mňa výzva, ktorú si chcem užiť. Aj keď viem, že to nebude jednoduché. Budem zbierať skúsenosti, ale nemôžem povedať, že sa idem učiť, čakajú odo mňa stopercentnú prácu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Oleg Tinkov #Tinkoff-Saxo #Ján Valach #cysklistika