Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan o zlate z MS: Niekedy tomu ešte stále nemôžem uveriť

Peter Sagan je kráľom slovenského športu. Dvadsaťpäťročný cyklista sa stal športovcom roka druhý raz.

22.12.2015 22:30
CYKLISTIKA: Prílet Sagana z USA Foto: ,
Cyklista Peter Sagan.
debata

Predtým ho hlasy zástupcov slovenských médií posunuli na najvyšší stupienok v populárnej a prestížnej ankete v roku 2013. O prvenstve žilinského rodáka okrem obhajoby zeleného trička na Tour de France (vybojoval ho štvrtý raz za sebou) rozhodol najmä úspech na svetovom šampionáte v americkom Richmonde, kde po senzačnom záverečnom sóle finišoval do cieľa na prvom mieste.

Od titulu majstra sveta uplynuli už takmer tri mesiace. Ako sa s odstupom času pozeráte na tento veľký triumf? Zmenil váš život?
Niekedy mám pocit, že sa to ani nestalo, sú chvíle, keď tomu ešte nemôžem uveriť… Je to však nádherný pocit, pretože majstrom sveta môže byť len jeden! Či sa zmenil môj život? Určite to je a bude ešte o väčšej zodpovednosti, pretože teraz sa budú na mňa upierať všetky oči, predovšetkým odborníkov a kritikov, takže budem musieť vydať zo seba ešte viac.

Splnili ste aj hlavný cieľ na Tour de France, obhájili ste zelený dres v bodovacej súťaži. Etapu sa vám nepodarilo vyhrať, ale mali ste k nej niekoľkokrát veľmi blízko…
Titul majstra sveta mi dal zabudnúť na všetky tie druhé miesta na Tour. Pravda, Tour de France je iné podujatie, trvá tri týždne. Majstrovstvá sveta sú jednodňové preteky a v ten deň sa musí podariť strašne veľa vecí. Mne v týchto pretekoch vyšlo úplne všetko. Napasovať formu na jeden deň je strašne ťažké. To sa mi podarilo.

Absolvovali ste v uplynulých týždňoch viaceré spoločenské akcie, stretnutia s fanúšikmi, sponzormi. To nie je práve vaša obľúbená parketa. Ako sa vyrovnávate so zvýšeným záujmom, ešte väčšou popularitou?
Je to tak, toto naozaj nie je moja parketa, ale musím aj tieto veci zvládať, pretože je to súčasť môjho povolania. Záujem o moju osobu sa ešte zvýšil, pribudlo mi množstvo povinností, ale snažím sa to s mojím kolektívom zvládnuť k plnej spokojnosti.

Ako ovplyvní zlatá medaila váš cyklistický rok 2016? Čakáte ešte väčšiu pozornosť súperov, väčší tlak?
Samozrejme, som na to pripravený. Ako som už neraz povedal, tlak bude väčší, lebo sa stanem na všetkých podujatiach stredobodom pozornosti a záujmu. Ale ak chcem byť stále najlepší, musím na sebe naďalej tvrdo makať.

Po skončení cyklistickej sezóny došlo k tragickým teroristickým udalostiam v Paríži. Myslíte si, že to môže ovplyvniť aj cyklistické podujatia, najmä Tour de France?
Pochopiteľne, tieto smutné udalosti sme všetci s napätím sledovali a boli sme veľmi znepokojení… Nechcem na niečo podobné ani pomyslieť v čase Tour… Nebavme sa o tom! Verím, že všetko bude v pohode.

Rok 2015 bol pre vás významný aj v osobnom živote, oženili ste sa. Mali ste čas aj na medové týždne, dovolenku, oddych?
Bol to nádherný rok po každej stránke: športovej aj súkromnej. Obhajoba zeleného dresu na Tour de France, majster sveta a svadba s mojou milovanou Katkou! Oddych? Áno, stihli sme krátku dovolenku.

Majiteľ vášho zoskupenia Oleg Tiňkov sa vyjadril, že po najbližšej sezóne končí v cyklistike, tím predá. Oznámil to aj členom tímu? Aký je váš názor na toto rozhodnutie?
K tomuto sa nebudem vyjadrovať…

Absolvovali ste už tréningový kemp na Kanárskych ostrovoch. Ako ho hodnotíte?
Myslím si, že sa nevyskytli nijaké problémy, všetko prebehlo podľa plánu a podľa našich predstáv.

A v akom svetle sa ukazuje Erik Baška, nový slovenský jazdec vo vašom výbere?
Mladý Baška sa teraz oboznamuje s prostredím profesionálneho tímu a verím, že bude platným členom nášho tímu Tinkoff.

V roku 2016 vás čaká nielen obhajoba titulu majstra sveta, ale aj olympiáda v Riu…
O šanciach je priskoro hovoriť. Uvidíme, ale olympijský okruh je svojím profilom veľmi náročný. A predtým ma čaká ešte Tour de France.

Stali ste sa druhý raz slovenským športovcom roka. Už ste toto ocenenie získali pred dvoma rokmi. Akú má pre vás cenu? Ako sa cítite v spoločnosti Tótha, Hossu, Hamšíka, Zuzulovej?
Každé ocenenie je príjemné a povzbudí vás v ďalšej práci. Ak sa ocitnete medzi najlepšími slovenskými športovcami, je to vždy pocta a príjemná záležitosť. Samozrejme, chcem poďakovať za všetky hlasy, ktoré som dostal.

Dokážete sledovať v priebehu roka aj výkony iných Slovákov? Ktorý šport špeciálne sledujete a komu najviac držíte palce?
Nemám veľmi čas sledovať tieto veci. Ale keď, tak potom najviac futbal alebo hokej. Registroval som postup futbalistov na európsky šampionát do Francúzska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Športovec roka 2015