Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Saganovi chýba viac rešpektu v pelotóne

Slovenský cyklista Peter Sagan sa stal držiteľom medzinárodnej verzie ocenenia Flám roka za sezónu 2015.

16.10.2015 09:51
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (3)

V súvislosti s tým poskytol belgickým novinám Het Nieuwsblad interview, z ktorého podstatné časti zverejnil server Cyclingnews. Majster sveta z amerického Richmondu v ňom apeluje na viac úcty vo svetovom cyklistickom pelotóne a ešte raz vysvetľuje svoje posolstvo, ktoré adresoval svetu z pódia po triumfe v pretekoch s hromadným štartom v Richmonde.

"Chcem, aby v pelotóne medzi cyklistami bolo viac rešpektu. Ak sa rozprávam s niekým zo starších jazdcov o tom, aké to bolo kedysi napríklad za čias Cippoliniho, tvrdia, že rešpektu bolo viac. Teraz tam prevláda zlá mentalita. Je to ako keď niekto nechce zabrzdiť a všetci spadneme. Ak by sa to dalo aspoň trochu zmeniť, bol by to veľký krok,“ uviedol Peter Sagan na slávnosti v belgickom Oostende.

Úradujúci slovenský šampión v časovke aj pretekoch s hromadným štartom všeobecne povedal aj to, že veľa vecí v súčasnej profesionálnej cyklistike nefunguje, ale nešpecifikoval to. „Niečo by som určite chcel zmeniť. Veľa je toho v poriadku, ale množstvo vecí nie,“ podotkol Sagan. Belgické médiá sa domnievajú, že narážal na svoj incident s motocyklom, po ktorom spadol a musel predčasne odstúpiť z tohtoročnej Vuelty, ale nechcel sa už k tomu vracať.

Dvadsaťpäťročný Žilinčan žijúci mimo sezóny v Monte Carle vysvetlil aj význam svojich slov po zisku dúhového dresu majstra sveta v Richmonde. Nemali sa týkať konkrétneho problému napríklad s utečencami, skôr nesprávneho smeru, ktorým sa uberá súčasné ľudstvo ako celok. „Hovoril som vo všeobecnej rovine. Ľudia sa v honbe za niečím nezamýšľajú nad tým, čo vôbec chcú od života. Súčasťou problému sú aj moderné technológie ako sociálne siete a smartfóny. Všetko sa to rozrastá veľmi rýchlo a je to nezdravé. Deti sa spolu nehrajú, ale radšej si píšu textové správy. Je to zvláštne, kam to až zašlo. Možno som stará škola, ale moderné technológie len zabíjajú čas. Nenávidím ich,“ skonštatoval Sagan už niekoľkýkrát po zisku titulu majstra sveta.

Slovenský cyklista v službách tímu Tinkoff-Saxo (po novom roku už bez Saxo v názve) sa na žiadosť belgických novinárov vrátil aj k incidentu z roku 2013, keď na pódiu po pretekoch Okolo Flámska, kde skončil druhý, spontánne uštipol jednu z hostesiek do jej pozadia. Saganov rozmar sa vtedy nafúkol do svetových rozmerov a slovenský cyklista sa napokon hosteske menom Maja Leyeová ospravedlnil aj darovaním kytice kvetov. "Nemusíte sa obávať, podobnú chybu už nezopakujem. Mám priateľku a som seriózny,“ komentoval Sagan dva roky starú záležitosť pre Het Nieuwsblad.

Držiteľom hlavnej ceny Flám roka, ktorú udeľujú od roku 2008 iba belgickým cyklistom, sa štvrtýkrát stal Greg van Avermaet. Na otázku, ktorý svoj výsledok zo sezóny 2015 považuje za najcennejší, odpovedal: "Mojím športovým vrcholom roka bolo víťazstvo v 13. etape na Tour de France, ktorá sa končila v Rodez. V záverečnom šprinte som zdolal Petra Sagana a to mi už navždy zostane.“

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan