Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Letušky o mne vedeli... Dobre sa letelo, vravel Sagan po príchode

"Chcete vidieť zlatú medailu?" usmieval sa Peter Sagan na schwechatskom letisku. Vylovil z batožiny dúhový dres svetového šampióna, z jeho vrecka vytiahol metál, ktorý mu v nedeľu zavesili na krk po pretekoch jednotlivcov na majstrovstách sveta a pózoval pred kamerami a fotoobjektívmi.

29.09.2015 10:17 , aktualizované: 16:30
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan po prílete z majstrovstiev sveta.
debata (8)

Zlatý cyklistický poklad je už na Slovensku. „Som trošku unavený z cesty, ale šťastný, že som doma,“ vyhlásil s úľavou žilinský rodák po prílete z Washingtonu, ktorý leží len niečo vyše sto kilometrov od dejiska minulotýždňových majstrovstiev sveta v Richmonde.

Na pravidelnej leteckej linke sa roznieslo, kto sedí v lietadle. „Áno, aj letušky sa to dozvedeli… dobre sa letelo,“ vravel v dobrej nálade slovenský cyklista. Na viedenskom letisku splnil želanie aj mladému, len 17-ročnému rakúskemu reprezentantovi a ochotne sa s ním odfotografoval. Felix Gall sa vracal rovnakým lietadlom a vítala ho malá skupina priaznivcov. Stal sa senzačným majstrom sveta v kategórii juniorov. „Rôznych spoločných fotografií som urobil teraz veľmi veľa. Ešte najmä na letisku vo Washingtone, kde bolo veľa Američanov a aj ľudí z cyklistiky,“ dodal šampión.

Kedy veril, že bude majstrom sveta? „Až keď som bol už v cieli. Bolo to nečakané. Stále je to zvláštny pocit, pre mňa niečo neuveriteľné. A stále ešte čerstvé. Je to viac ako všetky výsledky, ktoré som doteraz dosiahol,“ vravel 25-ročný slovenský cyklista a ukázal na majstrovský dres. „Budem v ňom jazdiť najbližší rok, mám z toho radosť, je to pre mňa veľká česť. Dúfam, že sa mi v ňom bude dariť a urobím veľa ďalších dobrých výsledkov.“

Jazdec tímu Tinkoff-Saxo sa vyjadril aj k podpore, ktorú mal v pretekoch. „Na rozdiel od podujatí, ktoré absolvujem v klubovom drese, sme nemohli v trojici robiť nejakú veľkú taktiku. Cítil som však podporu od brata Juraja i Michaela Kolářa, celý čas sa usilovali jazdiť v môj prospech, robili mi priestor, aby sme sa vždy v správny moment dostali dopredu. Boli nablízku, keby nastal nejaký mechanický problém, aby som dostal koleso alebo bicykel, keby sa čosi zomlelo. V reprezentačnom drese jazdím na majstrovstvách sveta a olympiáde a to sú pre športovca vrcholy.“

O rok bude olympiáda v Riu de Janeiro, ale o ambíciách na nej je zatiaľ priskoro hovoriť. „Uvidíme, ale olympijský okruh je svojím profilom veľmi náročný. A predtým bude ešte Tour de France,“ dodal.

Majiteľ jeho tímu Oleg Tiňkov sa na MS nezúčastnil. „Po pretekoch sme spolu hovorili, blahoželal mi, vravel, že v Rusku nebol priamy prenos. Veľa gratulácií mám v telefóne, ale ešte som ho nezapol.“ Na otázku, ktoré blahoželanie bolo zatiaľ najkrajšie, nezaváhal: „Od Katky hneď v cieli.“

Cyklista Peter Sagan po prílete z majstrovstiev... Foto: SITA, Robert Tappert
peter sagan, Cyklista Peter Sagan po prílete z majstrovstiev sveta.

Oslavy jeho životného triumfu a historického úspechu slovenskej cyklistiky neboli dlhé. „Boli veľmi rýchle, v Amerike zatvárajú bary o polnoci. A neboli sme ani na ne príliš pripravení,“ pokračoval.

V novom drese sa predstaví už o niekoľko dní. „Moja sezóna ešte pokračuje, čakajú ma preteky v Abú Zabí, chcel by som sa ešte udržať v nejakej forme a rád by som v drese majstra sveta niečo vybojoval. To by mali byť zároveň moje posledné preteky v tejto sezóne,“ zdôraznil Sagan. Slovák sa v prvej reakcii po zisku titulu dotkol aj politickej situácie vo svete. Označil ju za komplikovanú a šport za prostriedok, ktorý môže dať ľuďom novú nádej. V utorok sa k týmto slovám vrátil. „Chcel som povedať, že svet je dosť zvrátený a už nevieme, čo so sebou a kam to všetko speje. Len som naznačil, že ľudia by sa mali zamyslieť, ako žijeme. Stačí len málo, život je pekný, keď sa žije jednoducho. To je myšlienka, ako by sa dal zmeniť svet k lepšiemu, keby sa každý zameral na podstatné veci v živote.“

Peter Sagan sa na Slovensku zdrží dovedna štyri dni. V stredu o štvrtej popoludní sa s ním môžu stretnúť jeho rodáci a ďalší fanúšikovia na Mariánskom námestí v centre Žiliny.

Agenturný článok bol nahradený autorským.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS v Richmonde