Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Že je to zlato? Úžasné. Treba vždy veriť

Peter Sagan už zažil pocit, ako chutí titul svetového šampióna, ale s úspechom, ktorý vybojoval v nedeľu večer sa to nedá porovnať. V roku 2008 ako začínajúci pretekár triumfoval na majstrovstvách sveta v horskej cyklistike a ešte k tomu ako junior.

28.09.2015 21:30
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan v cieli pretekov.
debata

Najskôr ho lákal terén, horské bicykle a preteky v cyklokrose. Až v roku 2009 urobil definitívne rozhodnutie a presadol si na cestný bicykel. Mimochodom, bola to ťažká dilema, lebo bolo jasné, že mladý Žilinčan je všestranný talent, aký slovenská cyklistika nikdy nemala. Bez šance by nebol ani v jednom odvetví cyklistiky.

Devätnáste narodeniny oslavoval na Apeninskom polostrove, dva týždne pred nimi podpísal svoju prvú profesionálnu zmluvu – s tímom Liquigas. „Som prekvapený, že taký tím po mne siahol, mám z toho radosť,“ vyhlásil mladý pretekár, ktorý si uvedomil, že na troch cyklistických stoličkách sa sedieť nedá. Pre neho to znamenalo, že cyklokros pustil k vode, hoci mal z neho európske zlato i svetové striebro…

Saganovci majú troch synov a dcéru. Inšpirovali ho starší Milan a Juraj, Peter sa začal intenzívne venovať bicyklu od deviatich rokov. V prvých krokoch vo svetovom pelotóne dúfal, že bude platiť všeobecný predpoklad: kto vyčnieval medzi juniormi, mohol by byť hviezdou po čase aj medzi mužmi. „Nijaká garancia však neexistuje,“ pripomínal Sagan. „Všetko závisí iba odo mňa, lenže neviem presne, do čoho idem. Obavy však nemám.“

Mladý Slovák sa rýchlo udomácnil vo svetovom pelotóne a netrvalo dlho prišli aj prvé úspechy. Tie zvyšovali jeho motiváciu. Rástlo jeho sebavedomie i chuť. Pribúdali víťazstvá a veľkú popularitu mu priniesli najmä najslávnejšie preteky Tour de France. Prvý raz sa na nich predstavil v roku 2012 a hneď triumfoval v troch etapách.

Zdalo sa, že vyhrávať bude pre neho hračka, ale už vlani sa ukázalo, že pelotón si na slovenského cyklistu dáva väčší pozor a víťazstvá sa už nerodia tak ľahko, ako sa zdalo predtým.

Aj v roku 2014 vybojoval zelený dres v bodovacej súťaži na Tour, ale už bez etapového prvenstva. V tomto roku zmenil tím. Prestúpil do rusko-dánskeho zoskupenia Tinkoff-Saxo a nedarilo sa mu tak ako v minulosti. Na Tour opäť vybojoval – štvrtý raz za sebou – zelené tričko, ale opäť bez víťazstva v etape. Päťkrát však skončil druhý.

„Peter má určite neporovnateľne ťažšiu pozíciu než prvý rok, keď bol neznámy pretekár. Nik nevedel, čo od neho čakať. Teraz je viac kontrolovaný, málokto ho potiahne, všetci vedia, že ak pôjdu s ním do úniku a prídu spolu do cieľa, bude v posledných metroch favoritom,“ vysvetlil jeho pozíciu bývalý československý cyklista, slovenský rodák Ján Svorada, ktorý si vychutbal na Tour de France tri etapové triumfy.

Zdôraznil, že aj tento rok ukázal Sagan svoju silu. „Aj v ťažkých etapách zbieral body a zelené tričko vybojoval s náskokom. To sa cení. Ak je niekto päťkrát v etape druhý, je len otázkou času a možno zloženia tímu a taktiky, že to zlomí a vyhrá etapu,“ dodal Svorada.

Sagan tieto slová potvrdil v nedeľu v Richmonde. V Amerike sa cíti výborne, vždy sa mu tam darilo. Po Vuelte sa vybral práve tam a tvrdo v tichosti pracoval. Na MS štartoval šiesty raz, s výnimkou prvého šampionátu v Melbourne, keď ako začiatočník preteky nedokončil, vždy patril k najlepším a kandidátom na medailu. Najvyššie skončil vo Florencii pred dvoma rokmi, bol šiesty.

„Raz mu to vyjde. Možno to bude už tento rok,“ zaprorokoval si dva dni pred pretekmi Peter Velits, trojnásobný majster sveta z tímovej časovky.

„Stále mu to o chlp nevychádzalo, ale cítil som, že tentoraz Peťo odíde s medailou na krku. Že to je zlato? Úžasné. Treba vždy veriť,“ povedal pre cycling-info.sk Saganov otec Ľubomír, ktorý sledoval preteky priamo v dejisku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan