Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štybar: Kilometer pred cieľom som už nemohol. Sagan si to víťazstvo zaslúžil

Český cyklista Zdeněk Štybar ocenil po nedeľňajších cestných pretekoch na majstrovstvách sveta prácu celého tímu, ktorý pre neho v Richmonde pracoval. Riskantný útok v stúpaní krátko pred koncom mu však nevyšiel, snaha odtrhnúť sa ostatným ho stála až príliš veľa síl a tie mu potom vo finiši chýbali.

28.09.2015 14:52
Zdeněk Štybar Foto: ,
Zdeněk Štybar.
debata

Štybar priznal, že v závere pretekov bolo pomerne zložité sa presadiť. „Bolo to veľmi pozičné, bolo strašne ťažké si pozíciu vybojovať a neprísť o ňu. V samom závere sa mi snažil pomôcť Karel Hnik, ale už sme nič moc nestihli. V nájazde na prvý z troch kopcov som skúsil nástup s cieľom zúžiť pole a dôjsť pred cieľ v skupinke maximálne desiatich ľudí, z čoho by sa asi už niečo dalo urobiť,“ uviedol Štybar na svojom webe.

Lenže tento pokus približne štyri kilometre pred cieľom nevyšiel, ostatní pretekári nástup dokázali zachytiť. Aj preto registruje výsledková listina dvadsaťdeväťročného víťaza jednej z tohtoročných etáp na Tour de France až na 43. mieste.

Čo sa nepodarilo českej hviezde, dokázal však krátko po ňom vynikajúci slovenský špurtér Peter Sagan. A Štybar nemal silu zareagovať. Rovnako tak však nestihli reagovať ani ostatní a Sagan sa stal majstrom sveta.

„Trošku som zaváhal, ale už by som rovnako nemal silu, tú mi dosť vzal ten predchádzajúci nástup. Kilometer pred cieľom som už naozaj nemohol. Prehodil som na ľahší prevod a do cieľa som došiel tak, ako najrýchlejšie som mohol. Nevypustil som to, ako sa mohlo zdať, proste už som nemal silu,“ vysvetlil Štybar.

Štybar bol hlavným lídrom sedemčlennej českej zostavy. A na podporu svojich kolegov sa rozhodne nemohol sťažovať. „V Richmonde sme po dlhej dobe mali silný tím. Chalani boli namotivovaní, výborne pripravení a chceli ma podporiť, za čo som samozrejme veľmi rád. Odviedli skvelú prácu, neustále boli okolo mňa, strážili ma a pozične mi veľmi pomohli,“ ocenil Štybar napriek neúspechu ich snahu.

Veľa práce pre neho odviedol aj Roman Kreuziger, ktorý patril spolu s Petrom Vakočom do tria lídrov českého výberu a nakoniec preteky vôbec nedokončil. „Nejakých päť kôl pred cieľom skúsil Roman nástup. Išiel tempo, vďaka čomu sa odtrhla skupinka 25 ľudí, čo mi vyhovovalo. Odviedol maximum, a to aj napriek tomu, že sa necítil úplne dobre, ako mi povedal po pretekoch,“ priblížil jazdec stajne Etixx-Quick Step.

Celkovo vyjadril s vystúpením v ostro sledovaných pretekoch spokojnosť, hoci ho mrzel výsledok. „S výsledkom samozrejme spokojnosť nie je. Ukázali sme sa dobre, ale v cieli to proste už lepšie nešlo. Obrovská gratulácia Saganovi, zaslúžil si to. Najmä za ten spôsob, akým vyhral. Jazdil bez veľkého tímu a vybojoval si to sám,“ pochválil Štybar slovenského šampióna.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Zdeněk Štybar