Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Baška pred pretekmi: Ide mi to pomalšie ako Saganovi

Na svetovom šampionáte v cyklistike sa k slovu dostávajú jazdci v pretekoch jednotlivcov. Zo slovenskej výpravy sa na štart postaví dnes trojica v kategórii mužov do 23 rokov: Ľuboš Malovec, Juraj Bellan a Erik Baška (21), aktuálny majster Európy z estónskeho Tartu.

25.09.2015 11:00
Erik Baška Foto: ,
Erik Baška.
debata

Titul ste vybojovali minulý mesiac. Zmenilo sa niečo po tomto úspechu?
Mal som veľké ohlasy, aj vďaka slovenským médiám sa o ňom dozvedela širšia slovenská športová verejnosť. Som rád, že som aj ja trochu prispel k popularite cyklistiky. Ľudia ma spoznávajú, zastavujú, cítim ich podporu. Posilňuje ma to a myslím si, že mi to pomáha vo väčšom sebavedomí.

Aký veľký rozdiel je v konkurencii medzi európskym a svetovým šampionátom?
Nie až taký veľký, akoby sa zdalo. Kvalita je sústredená najmä na starom kontinente, väčšina krajín bola aj v Estónsku. Teraz pribudnú americkí reprezentanti, Austrálčania, z Európanov Dáni a Nóri, ktorí na ME neštartovali.

Je majster Európy automaticky aj favoritom súťaže na MS?
Tak sa to určite nedá povedať. Preteky jednotlivcov sú vždy veľkou lotériou. V našom tíme budú len traja cyklisti, v iných popredných družstvách až osem jazdcov. Na ME mi pomohlo, že som si vybral silné tímy s dobrými špurtérmi a tých som sa držal. Vyšlo mi to.

Na MS ste štartovali dva razy medzi juniormi, dva medzi mužmi do 23 rokov. Mali ste už šancu na dobrý výsledok?
Výbornú šancu som mal na MS v Dánsku medzi juniormi, sedel mi okruh, držal som sa vpredu, ale pred cieľom som spadol. To ma dodnes mrzí. Medzi mužmi do 23 rokov mi zatiaľ príliš nevyhovoval profil okruhov, bol príliš kopcovitý.

Aký je v Richmonde?
Sú na ňom tri stúpania, dve kratšie, jeden prudší kopec. Všetky sú pred cieľom, v posledných štyroch kilometroch. Kto na to bude mať, má šancu.

Vám okruh sedí?
V podstate áno, hoci by som bol radšej, keby boli stúpania skôr a do cieľa by sme finišovali po dlhšej rovine, kde by som si mohol pripraviť lepšiu pozíciu.

Aké sú vaše ambície?
Rád by som skončil v prvej tretine štartového poľa. Nechcem mať silné predpovede, možem len sľúbiť, že dám do pretekov maximum síl a uvidím, na čo to bude stačiť.

Nedávno na pretekoch v Holandsku ste spadli. Ako sa cítite?
Pred týmto podujatím som sa cítil výborne, vyhral som preteky v Poľsku. A formu som cítil aj v Holandsku, mal som šancu na víťazstvo, spadol som osem kilometrov pred cieľom. Chvíľu som sa dával dokopy. Bol som doudieraný, nemohol som chodiť ani na masáže, neabsolvoval som regeneráciu. Už je to opäť v poriadku. Pred odchodom do Richmondu som sa zúčastnil na pretekoch v Hradci Králové. Jazdili sme od štvrtku do nedele a cítil som, že je to zo dňa na deň lepšie. Boli to moje posledné preteky pred MS. Ďalšie ponuky som nevyužil, nechcel som už riskovať.

Už ste niekedy štartovali na pretekoch v USA?
Nikdy. Veľmi sa teším na túto premiéru. Mohli by to byť moje najlepšie majstrovstvá sveta. Teraz už patrím do staršej polovice štartového poľa. Roky robia svoje, cítim, že moja výkonnosť rastie a mám aj viac skúseností.

Sagan vo vašom veku už začínal zbierať úspechy v seniorskom pelotóne…
Nechcem sa s ním porovnávať. Je to všetko veľmi individuálne. Nie som taký dobrý, ako bol on v mojom veku. Ja idem postupnými krokmi a ide mi to pomalšie. Možno sa raz aspoň priblížim k jeho úspechom. Sagan je len jeden a dáva nám skvelý vzor. Patrí medzi najlepších a najatraktívnejších jazdcov vo svetovom pelotóne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v cyklistike #Erik Baška