Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peter Velits: Sagan? Skôr či neskôr mu to vyjde. Možno už teraz

Týždeň strávil v dejisku majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike v americkom Richmonde, ale po mnohých rokoch si štart na šampionáte nepripísal.

23.09.2015 12:00
debata
Išli výborne. Hneď získali náskok a už prvý... Foto: PROFIMEDIA
peter velits, BMC racing Išli výborne. Hneď získali náskok a už prvý medzičas mali najlepší. Pre súperov nie je dobré, keď od začiatku vedia, že strácajú. To je dosť demotivujúce, hodnotil Peter Velits výkon svojim tímových kolegov na MS v Richmonde.

Trojnásobný svetový šampión v tímovej časovke Peter Velits (30) ostal po náročnej sezóne, v ktorej absolvoval nepríjemnú operáciu a niekoľko týždňov premaródoval, iba v pozícii náhradníka. Jeho tím BMC Racing po výbornom výkone obhájil v časovke zlato z minulého roku.

Do poslednej chvíle ste sa s ostatnými spolujazdcami pripravovali na časovku. Nemrzí vás s odstupom času, že ste napokon miesto v zostave nedostali a prišli o štvrté zlato v rade?
Samozrejme, že ma to mrzí. Mrzelo ma to už v prvom okamihu, keď sa ukazovalo, že sa do tímu nedostanem. Teda nielen teraz, keď je tím opäť majstrom sveta. Videl som, že spolujazdci sú kvalitní časovkári, pripravení na dobrý výkon. A vedel som, že moja sezóna nebola taká, aká mala byť. Táto disciplína je pre mňa stále najkrajšia, mám z nej tri tituly, ale uvedomoval som si, že to nemohlo v konečnom rozhodovaní zavážiť.

Aká bola situácia? Rozhodovalo sa o nominácii medzi vami a nejakým iným cyklistom?
Nie, taká situácia nenastala. Tušil som dlhšie, že som v pozícii len rezervného jazdca a asi sa na tom nič nezmení. V nominácii sa išlo na istotu, v tíme dali šancu ľuďom, ktorí boli v tej chvíli najsilnejší. Tým, že máme dosť kvalitných časovkárov, sa moja šanca znižovala. Mojou nevýhodou bol fakt, že tento rok som sedel na časovkárskom bicykli len párkrát. Naopak, výhodou boli moje bohaté skúsenosti s touto disciplínou, preto ma tam chceli do poslednej chvíle mať a aj mali. Vedel som poradiť a aj vylepšiť niektoré detaily.

Ako hodnotíte výkon spolujazdcov?
Išli výborne. Od začiatku. Hneď získali náskok a už prvý medzičas mali najlepší. Až na jeden úsek boli na všetkých meraniach rýchlejší ako Etixx. Pre súperov nie je dobré, keď od začiatku vedia, že strácajú. To je dosť demotivujúce. Bol som pri tom, keď sa rodila taktika, hovorili sme, aký prístup zvoliť. Tím jazdil presne tak, ako sa dohodlo, takmer bezchybne.

Prevaha BMC bola dosť jednoznačná, vyhral s jedenásťsekun­dovým náskokom pred druhým tímom Ettix-QuickStep. Ale vlani bol náskok ešte výraznejší – vyše polminútový…
Čakalo sa, že náskok víťazov bude tentoraz ešte menší. Náš tím urobil minimum chýb. Vlani sme vyťažili trochu aj z počasia. Na poslednom medzičase sme viedli o viac ako desať sekúnd, dokončili sme preteky na suchej ceste a najväčší súperi za nami už jazdili v závere na mokrej ceste, začalo pršať.

Čo je v tímovej časovke najpodstatnejšie? Je to sila a vyrovnanosť jazdcov?
Samozrejme, to je jedna z hlavných podmienok. Ale na druhej strane, aj keby sme vybrali šesť najlepších časovkárov na svete do jedného družstva, nemusí to vyjsť. Tím musí byť zohratý, vedieť o sebe, každý jazdec cítiť aj druhého, vedieť, ako je na tom v danom momente a ak treba, zobrať za neho aj zodpovednosť, napríklad v okamihu, keď na bicykli trpí.

Posledný skončil Saganov tím Tinkoff-Saxo, ktorý mal pred štartom takisto vysoké ambície. Čo hovoríte na skutočnosť, že dvaja jeho cyklisti sa zrazili a spadli?
Ich pád bol nevynútený, teda trochu zbytočný. Bola to základná chyba, to by sa nemalo stať, ale občas sa stane.

Zvyšuje sa konkurencia v tejto disciplíne? Venujú jej silné profitímy pozornosť?
Konkurencia je silná, nemyslím si, že v budúcnosti bude jeden tím, ktorý jasne prevýši všetky ostatné. Očakávam pomerne veľkú vyrovnanosť. Bude rozhodovať, kto sa ako pripraví na preteky, aké aktuálne zloženie bude mať. Teraz ma trochu prekvapila Orica GreenEdge, čakal som od nej viac, tesnejší odstup. Vlani bola druhá, teraz stratila takmer minútu a nedostala sa na stupne víťazov. V jej zložení bolo dosť zmien. Myslím si, že prvých päť-šesť tímov bude mať aj v budúcnosti stále veľkú motiváciu. V tejto disciplíne sa získavajú body do svetového rebríčka UCI, má pre mnohých veľkú váhu.

Šampionát sa vrátil do USA po takmer tridsiatich rokoch. Aký je oň záujem, aká atmosféra vládne v dejisku?
O šampionát je veľký záujem, tomu zodpovedá aj atmosféra. Ak to porovnávam s vlaňajškom, je to asi lepšie, hoci pred rokom boli MS v Ponferrade a Španielsko je cyklistická veľmoc. Súťaže sa však uskutočnili na menej dostupnom mieste, odtiaľ bolo všade ďaleko. V Richmonde si užívajú, že majú šampionát, je tam všetko dobre zorganizované. Hoci hlavné súťaže len prídu, už teraz bolo pri ceste veľa divákov.

Prešli ste si aj okruh, na ktorom budú v závere týždňa súperiť aj slovenskí cyklisti v súťažiach jednotlivcov?
Nie, na okruh som sa nedostal, videl som len časovkársku trať. Od začiatku sa vravelo, že okruh nie je až taký ťažký. Lenže od chalanov, ktorí ho už v Richmonde absolvovali, som počul, že to nebude také jednoduché, obzvlášť, keď preteky merajú 250 kilometrov. Na trati je jeden kopec, ktorý sa pôjde po kockách, ten je ťažký a naň nadväzuje hneď ďalší.

Komu by mohol okruh sedieť?
To sa nedá povedať. Takých pretekárov je viac, súťaž jednotlivcov je natoľko špecifická, že si netrúfam predpovedať, kto bude najlepší.

Svetový pelotón však poznáte dokonale, kto je vaším favoritom?
Naozaj neviem tipovať. To by bolo len strieľanie do vzduchu. Nemám svojho favorita.

Čo Peter Sagan?
Určite patrí do širšieho okruhu favoritov. V posledných rokoch je vždy medzi nimi a ani tentoraz to nebude inak. Má šancu. Skôr či neskôr mu to vyjde. Možno už tento rok, uvidíme.

Vy ste sa v utorok vrátili na Slovensko. Ste náhradníkom na preteky jednotlivcov v slovenskom výbere. Nechceli ste zostať v dejisku MS?
Nebolo to plánované. Vrátil som sa domov podľa toho, ako som mal spiatočnú letenku od tímu.

Sezóna sa pre vás skončila alebo máte v programe ešte nejaké preteky?
Oddychovať sa ešte nechystám, mám v pláne ešte troje pretekov, najbližšie ma čaká Lombardia. V sezóne som mal veľký tréningový i pretekársky výpadok, takže som rád, že ešte budem trénovať i súťažiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Peter Velits #majstrovstvá sveta v cyklistike