Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Juraj Sagan: Peter je veľmi namotivovaný na MS

Juraj Sagan vyráža za svojím bratom Petrom a od zajtra sa už budú v dejisku majstrovstiev sveta v americkom Richmonde pripravovať spolu.

16.09.2015 18:36
okolo slovenska, juraj Sagan Foto: ,
Juraj Sagan.
debata

Petra najskôr čaká tímová časovka, ktorou najbližšiu nedeľu odštartuje svetový šampionát. Mal by nastúpiť v šestici jazdcov tímu Tinkoff-Saxo. V úvodnej disciplíne by sa mohol predstaviť aj druhý Slovák Peter Velits, ktorý sa na ňu chystá so svojimi spolujazdcami z BMC Racing. O tom, či sa trojnásobný majster sveta v tejto súťaži dostane do nominácie, sa rozhodne v najbližších hodinách.

Peter Sagan nedokončil naposledy Vueltu, po páde, keď ho nabrala motorka jazdiaca v konvoji, sa zranil. Po krátkom liečení a oddychu odletel do USA už pred dvoma týždňami. Juraj štartoval naposledy na pretekoch v Anglicku.

„Keď som sa z nich vracal domov, hovorili sme spolu. Peter mi potvrdil, že už je zdravotne v poriadku a z jeho slov som tiež cítil, že je veľmi motivovaný na majstrovstvá sveta,“ informoval Juraj Sagan. Vo štvrtok odletel do dejiska šampionátu spolu s trénerom slovenského výberu Jánom Valachom.

Na majstrovstvách sveta sa predstaví dovedna desať slovenských reprezentantov. V najsledovanejších pretekoch jednotlivcov v kategórii elity v nedeľu 27. septembra nastúpi trojica Peter a Juraj Saganovci a Michael Kolář, všetko jazdci Tinkoff-Saxo. Už predtým sa postavia na štart aj ďalší Slovácii – v pretekoch mužov do 23 rokov aktuálny majster Európy Erik Baška, Ľuboš Malovec a Juraj Bellan, v súťaži juniorov Samuel Oros, Juraj Michalička a Adrián Foltán a jedinou Slovenkou v pelotóne bude Tereza Medveďová.

Slovenská cyklistika nebude mať tentoraz zastúpenie v individuálnych časovkách, takže väčšina výpravy sa presunie do Ameriky až na budúci utorok a v závere týždňa potom cyklistov čakajú ich súťaže. „Obsadzujeme len preteky jednotlivcov s hromadným štartom. Časovky sme vypustili, lebo nemáme momentálne jazdcov, ktorí by mali reálnu šancu umiestniť sa vo výsledkovej listine v prvej polovici či v prvej tretine. Navyše, šampionát sa uskutoční v zámorí a účasť na ňom je tentoraz zložitejšia aj logisticky,“ vysvetlil šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara.

Juraj Sagan sa minulý týždeň na pretekoch Okolo Anglicka cítil dobre. „Jazdilo sa mi tam zo dňa na deň lepšie, mal som v etapách svoje tímové povinnosti, podporoval som ostatných chalanov, to som si splnil, ocenili to aj ostatní. Malo by to byť dobré aj v Richmonde,“ verí.

Na MS sa bude súperiť na mestskom okruhu, ktorý meria 16,2 km a najsilnejší pelotón ho absolvuje šestnásťkrát (dovedna 259,2 km). Juraj zdôrazňuje, že je pripravený maximálne pomáhať bratovi k dobrému výsledku.

„To bude moja hlavná úloha a, samozrejme, aj Michaelova. Okruh zatiaľ detailne nepoznám, videl som len jeho profil a nejaké zábery na videách. Až po absolvovaní prvých okruhov budeme múdrejší, ukáže sa, kto na to bude mať, komu bude trať najviac sedieť,“ vyhlásil pred odletom Juraj Sagan.

Vedúcim výpravy bude Rastislav Zoller, ktorý tentoraz organizačne zabezpečuje pobyt na majstrovstvách sveta nielen pre slovenských, ale aj českých cyklistov a ich tímy. Obe reprezentácie budú bývať v jednom hoteli, nachádza sa len desať kilometrov od štartu pretekov. Dejisko majstrovstiev sveta Richmond leží asi 130 kilometrov od hlavného mesta Washingtonu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Juraj Saga