Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Gire 2016 tri časovky vrátane horskej aj "vínnej"

Až tri individuálne časovky pripravili organizátori budúcoročných cyklistických pretekov Giro d'Italia (6.- 29. 5. 2016).

08.09.2015 18:20
Giro d'Italia Foto: ,
Momentka z pretekov Giro d'Italia.
debata

Riaditeľ prvého z trojice prestížnych podujatí Grand Tours Mauro Vegni pripomína, že magnetom pre fanúšikov by mala byť najmä horská časovka s dĺžkou približne 20 km. Nemenej zaujímavá bude časovka prechádzajúca vinicami v oblasti Chianti s dvojnásobnou porciou kilometrov oproti horskej jazde proti chronometru.

„Pripravili sme zopár zmien v porovnaní s tradične predpísaným programom. Chýbať bude tímová časovka, čo sa stane prvýkrát za posledných 10 rokov. Oficiálne trasu Gira predstavíme až v pondelok 5. októbra po pretekoch Okolo Lombardska, ale už teraz vieme povedať, že štart bude v Holandsku,“ prezradil riaditeľ podujatia Vegni. K chystaným časovkám bližšie poznamenal: „Prvú z troch plánujeme už v úvode pretekov na holandské cesty a bude merať približne 11 km. Druhá bude prechádzať regiónom Chianti známom pestovaním kvalitného červeného vína a budú to krásne pohľady pre fanúšikov. Tou treťou bude už spomenutá horská previerka.“

Vegni ešte zdôraznil, že Giro d'Italia sa v budúcnosti nebude uberať cestou cyklistického extrémizmu, aby vyžmýkali z pretekárov v kopcoch čo najviac. „Dáme si záležať na tom, aby preteky boli viac vyvážené s etapami pre šprintérov aj vrchárov. Aj preto sme do programu zaradili aj približne 70 časovkových kilometrov. Dôležité tiež bude, aby cyklisti mali dostatok času na obnovu síl,“ vysvetlil Vegni pre špecializovaný server Cyclingnews.

Účasť elitných pretekárov z jednotlivých tímov na Gire 2016 bude ešte otázkou mnohých špekulácií. Minimálne do konca tejto sezóny. „Obhajca celkového víťazstva Alberto Contador údajne nepríde, ale keby si to rozmyslel, budeme veľmi radi. Myslím si, že tento rok tretí Mikel Landa príde už ako líder tímu Sky, čiže Chris Froome bude asi chýbať. Pokiaľ ide o Astanu, jeden z dua Fabio Aru – Vincenzo Nibali by mal absolvovať Giro. Som toho názoru, že Joaquím Rodríguez by mohol tiež prísť a ani Nairo Quintana nie je vylúčený,“ uviedol špekulatívne Vegni.

Organizátori Gira už skôr prezradili, že budúci ročník sa začne v holandskom Apeldoorne 8,1-kilometrovým prológom. V krajine tulipánov sa ešte uskutočnia ďalšie dve etapy s koncovkami v Nijmegene a Arnheme. Následne sa jazdci letecky dopravia na taliansku pôdu do Kalábrie, kde si doprajú deň voľna. Odtiaľ sa vydajú smerom na sever do Kampánie a Toskánska, tam ich čakajú kopcovité dojazdy v Montevergine, Roccarase a Sestole. Preteky pravdepodobne zamieria aj na toskánske pobrežie, kde by mal finiš vo Follonice vyhovovať šprintérskym tímom. O osude Gira pravdepodobne rozhodnú tri alpské etapy v záverečnom týždni – jazdci sa vyšplhajú na Pinerolo, francúzsky Risoul a Sant'Anna di Vinadio. Záverečná etapa 29. mája odštartuje v Cuneu a skončí sa v Turíne.

debata chyba
Viac na túto tému: #časovka #Giro d'Italia #Giro d'Italia 2016