Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chaves späť do červeného dresu, Peter Velits unikol

Víťazom 6. etapy cyklistických pretekov Vuelta a Espaňa z Córdoby na vrchol stúpania v Sierra de Cazorla (200,3 km) sa po sólojazde v závere stal Kolumbijčan Esteban Chaves. Jeho víťazný čas bol 4:46:16 h.

27.08.2015 17:40 , aktualizované: 18:20
Chaves Foto: ,
Kolumbijčan Esteban Chaves a jeho radosť v cieli.
debata

Dvadsaťpäťročný jazdec tímu Orica GreenEdge sa v záverečnom trojkilometrovom stúpaní bez problémov vzdialil konkurentom a zvíťazil s náskokom 5 sekúnd pred Írom Danielom Martinom a Holanďanom Tomom Dumoulinom. Na tohtoročnej Vuelte Chaves ovládol už druhú etapu a po jednodňovej odmlke si opäť oblečie červený dres lídra pretekov. Momentálne má pred Dumoulinom náskok 10 sekúnd. Slovenský cyklista Peter Sagan (Tinkoff Saxo) v cieľovom kopci „zvesil nohy“ a šetril sily na ďalšie etapy. V bodovacej súťaži o zelený dres si udržal líderský zelený dres o 25 bodov pred Nemcom Johnom Degenkolbom. Slovenskí cyklisti nefigurovali medzi najlepšími v šiestej etape a do cieľa prišli s väčším časovým odstupom. Bratia Velitsovci zaostali za víťazom 4:19 min na 87. a 88. mieste, Peter Sagan skončil 95. (+5:02). V celkovom poradí najlepší spomedzi slovenských jazdcov Peter Velits (BMC Racing) klesol zo 45. na 52. priečku. M. Velits je stoprvý a P. Sagan stoštrnásty.

„Veľké teplo, dlhá etapa, nebolo to ľahké, ale chcel som využiť svoju šancu. Vedel som, že posledných 600 m bude prudko do kopca a ja som mal dobré nohy. Tak som do toho šiel! Veľmi mi pomohli tímoví kolegovia, odviedli skvelú prácu,“ povedal Esteban Chaves v rozhovore pre Eurosport.

„Toto teplo a ťažký kopec, to nebolo dnes pre mňa. Nemám to rád. Vezmem si fľašu s vodou a o päť minút už v nej nič nemám. Dnes sme nekontrolovali etapu, nemali sme záujem. Zajtra sa pokúsime byť aktívnejší,“ vravel Peter Sagan pre Eurosport.

Šiestu etapu poznačil únik poltucta cyklistov, v ktorom figuroval aj Slovák Peter Velits z BMC Racing. Jeho partnermi boli známe mená Cyril Gautier (Europcar), Niki Terpstra (Etixx-Quick Step), Kristijan Durašek (Lampre-Merida), Steven Cummings (MTN-Qhubeka) a Miguel Angel Rubiano (Colombia). Táto partia sa dala dokopy po 60 km a vydržala až takmer pod záverečný kopec. Ich najväčší náskok bol 4:30 min na 105. km. Horskú prémiu na Alto de Baeza (144. km) vyhral Francúz Gautier, Velits nebol medzi bodujúcou trojkou.

Pelotón s aktivitou tímov Movistar a Kaťuša pravidelne ukrajoval z náskoku utečencov a 20 km pred cieľom mali odstup už len 1:30 min. Rýchlostnú prémiu na 185. km získal pre seba Kolumbijčan Rubiano. Desať kilometrov pred cieľovou čiarou sa pokúsil ešte o jeden atak Brit Cummings a zatiaľ čo jeho bývalých kolegov z úniku pelotón bez problémov pohltil, on nabral ešte minútu k dobru. Cummigs statočne bojoval a pod cieľový kopec 3 km pred métou prišiel s polminútovým náskokom. Bolo to málo. Čoskoro ho dostihol Kolumbijčan Chaves, ktorý prejavil veľkú snahu vrátiť sa do červeného dresu lídra a v pasážach so sklonom 15,5% sa snažil vzdialiť ostatným súperom. Napokon bol úspešný, keď zvíťazil s náskokom 5 sekúnd pred dvojicou D. Martin – Dumoulin a Holanďana pripravil o líderskú pozíciu v pretekoch.

6. etapa (Córdoba – Sierra de Cazorla, 200,3 km): 1. Esteban Chaves (Kol.) Orica GreenEdge 4:46:16 h, 2. Daniel Martin (Ír.) Cannondale-Garmin +5, 3. Tom Dumoulin (Hol.) Giant-Alpecin +5, 4. Ruben Plaza-Molina (Šp.) Lampre Merida +11, 5. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +11, 6. Joaquím Rodríguez (Šp.) Kaťuša +11,…87. Martin Velits, Etixx – QuickStep +4:19, 88. Peter Velits, BMC Racing +4:19, 95. Peter Sagan (všetci SR) Tinkoff Saxo +5:02.

Poradie po 6. etape:1. Esteban Chaves (Kol.) Orica GreenEdge 21:55:13 h, 2. Tom Dumoulin (Hol.) Giant-Alpecin +10, 3. Daniel Martin (Ír.) Cannondale-Garmin +33, 4. Nicolas Roche (Ír.) Sky +36, 5. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +49, 6. Daniel Moreno (Šp.) Kaťuša +51,…52. Peter Velits, BMC Racing +10:52, 101. Martin Velits, Etixx – QuickStep +22:45, 114. Peter Sagan (všetci SR) Tinkoff-Saxo +25:42

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Peter Velits #Martin Velits #Vuelta 2015