Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan: Mám za sebou najnáročnejšiu Tour

Cyklista Peter Sagan dosiahol štvrté víťazstvo v bodovacej súťaži na Tour de France.

26.07.2015 20:14 , aktualizované: 27.07.2015 14:59
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan v zelenom tričku.
debata (8)

Zelený dres mu obliekli pri všetkých štyroch účastiach na Tour. Súťaž vypisujú od roku 1953. Rekordérom je Erik Zabel, ktorý vyhral šesťkrát v rade v rokoch 1996 až 2001. Sagan sa vyrovnal na druhom mieste historickej bilancie Seanovi Kellymu. Trikrát bodovaciu súťaž ovládli Jan Janssen, Eddy Merckx, Freddy Maertens a Robbie McEwen.

„Som rád, že som opäť získal zelený dres. Tento rok som mal inú úlohu ako v minulých ročníkoch. Teším sa, že sa mi ho podarilo obhájiť. Tento rok bola Tour de France veľmi náročná. Na Tour som štartoval štvrtýkrát a ťažší ročník ako tento som nezažil. Snažil som sa podávať čo najlepšie výkony. Každý rok je zisk zeleného dresu niečím výnimočný, iný. Tentoraz som oň od začiatku bojoval s Andrém Greipelom, napokon som bitku vyhral,“ povedal v rozhovoroch pre RTVS Peter Sagan, ktorý skončil celkovo v piatej desiatke. V hodnotení súťaže jazdcov do 25 rokov bol šiesty.

Dvadsaťpäťročný Žilinčan patril medzi najväčšie osobnosti 102. ročníka Tour. V najlepšej desiatke skončil v jednotlivých etapách desaťkrát, z toho päťkrát bol druhý. Strieborné priečky sú mu na Tour akoby súdené, bol na nich už šestnásťkrát (4–16–6). Celkovo sa pri štyroch štartoch na „Starej dáme“ dostal 45-krát do Top 10. Zatiaľ naposledy sa tešil z etapového triumfu 5. júla 2013 na trase z Montpellieru do Albi.

Na 102. ročníku bojoval o zelený dres Sagan predovšetkým s Andrém Greipelom. Organizátori pred štartom zmenili systém bodovania, ktorý mal zvýhodniť čistokrvných šprintérov. Sagan sa vyrovnal aj s touto zmenou. Aj keď v tíme Tinkoff-Saxo nebolo víťazstvo v bodovacej súťaži prioritou pred začiatkom podujatia, postupne sa situácia zmenila. „Celý tím sa snažil jazdiť pre Alberta Contadora. Je však veľmi náročné vyhrať v jednom roku Giro d'Italia a Tour de France. Alberto to mal skutočne ťažké, bojoval a je obdivuhodné, že sa o toto double vôbec pokúsil. Nevzdal sa ani po páde, bojoval stále o pódium. Bola to aj pre mňa cenná skúsenosť. Na začiatku sme mali iné plány v tíme, napokon však mám zelený finiš. Tento rok to bolo náročné od začiatku, mal som inú úlohu ako v predchádzajúcich ročníkoch. Teším sa, že som nespadol. Prežívam špeciálne pocity,“ doplnil Peter Sagan.

Jediným negatívom pre Slováka na Tour bolo, že sa mu nepodarilo vyhrať ani jednu z etáp. Vždy mal k tomu blízko, ale napokon doplatil na svoju univerzálnosť. Kým jeho súperi sa sústredili na vybrané etapy, jazdec Tinkoff-Saxo bojoval o čo najlepší výsledok skoro v každej. Štvrtý etapový triumf na Tour dosiahol ešte v roku 2013, na piaty stále čaká. „Tour hodnotím len veľmi dobre. Dopadla nad všetky moje očakávania. Mal som aj šťastie, že sa mi podarilo dostať do únikov. Často sa to v úvodoch etáp melie, niekto odskočí, potom ho dostihne pelotón. Skutočne tam treba mať aj šťastie. Škoda len, že sa mi nepodarilo vyhrať etapu,“ uviedol pre RTVS Peter Sagan.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2015