Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan ešte nikdy nečakal na Tour tak dlho na zelené tričko

Peter Sagan ešte nikdy nečakal na Tour de France tak dlho na zelené tričko. Žilinský rodák v troch uplynulých ročníkoch najslávnejších cyklistických pretekoch vyhral bodovaciu súťaž.

13.07.2015 18:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan pred dekorovaním lídra pretekov bodovacej súťaže.
debata

Do zeleného sa obliekol vždy v úvode podujatia a potom už cenný dres nikomu nepožičal. Dvadsaťpäťročný Slovák bol najúspešnejší hneď vo svojom premiérovom roku – 2012. V ňom šokoval cyklistický svet – z prvých šiestich etáp v tom čase druhý najmladší muž celého pelotónu tri razy zvíťazil. Zdalo sa, že triumfovať v etape – aj na takých pretekoch, akými sú Tour – bude pre mladého Slováka hračka. Neskôr sa ukázalo, že byť prvý v najsilnejšom pelotóne je náročnejšie, ako sa z prvých skúseností zdalo. Sagan od 6. júla 2012 vyhral už iba jediný raz… Na etapový triumf teraz čaká viac ako dva roky.

V roku 2012 jazdil v zelenom od druhej etapy, v roku 2013 od tretej a vlani opäť od druhej. V 102. ročníku si ho prvý raz obliekol po ôsmej etape. Až na tento moment akoby v mnohom minulý ročník kopíroval.

Aj vlani jazdil prakticky od štartu v bielom tričku najúspešnejšieho jazdca do 25 rokov a útočil aj na žlté lídra celej súťaže. Za vedúcim Nibalim zaostával na druhom mieste najskôr o dve sekundy, potom bol tri dni tretí. Skoro v každej etape útočil na pódiové miesta, ale víťazstvo mu nebolo súdené. Keď prišiel pelotón prvý raz do vysokých kopcov, padol v celkovej klasifikácii. Pred rokom chytil v ôsmej etape vyše dvadsaťminútovú stratu, ale zelený dres už ani na chvíľu nepustil z rúk.

Čaká slovenského cyklistu podobný scenár aj tentoraz?

Po včerajšom voľnom dni zamieri pelotón do Pyrenejí a Sagan si sotva udrží výborné postavenie v celkovej klasifikácii. Má pred sebou aj úlohu, na ktorú nebol doteraz zvyknutý. Pomáhať svojmu lídrovi Contadorovi a zároveň tuho bojovať aj o zelené tričko, pretože na rozdiel od minulých rokov, má v bodovacej súťaži zatiaľ len trojbodový náskok. Z ich tímu včera odstúpil Ivan Basso, ktorý oznámil, že mu diagnostikovali rakovinu semenníkov a musí sa okamžite podrobiť ďalším vyšetreniam. Dvojnásobný víťaz Gira d'Italia (a druhý i tretí muž na Tour) mal byť jedným z hlavných Contadorových asistentov.

V úvodnej časti tohtoročnej Tour Sagan ukázal svoju silu, výbornú formu i väčšiu všestrannosť, ako u najväčších súperov. Najmä preto by mohol byť aj štvrtý raz v rade úspešný v boji o druhé najcennejšie tričko v pelotóne.

„Je pekné byť opäť v zelenom drese,“ zdôraznil na stránke svojho tímu Tinkoff-Saxo, keď si ho prvý raz uplynulú sobotu obliekol. „Mám síce len trojbodový náskok, ale urobím, čo bude v mojich silách, aby som si ho udržal.“ Naznačil tiež, že s doterajším priebehom je spokojný. „Tešia ma body, ktoré som nazbieral. Nevidím dôvod, prečo by som mal byť sklamaný,“ dodal jediný Slovák v pelotóte tohtoročnej Tour.

Po deviatich etapách ostávajú piati veľkí favoriti: líder Chris Froome, Tejay van Garderen (stráca 12 s), Alberto Contador (1:03 min), Nairo Quintana (1:59 min) a Vincenzo Nibali (2:22 min). Najmä od posledného z nich, ktorý vlani Tour vyhral, sa čakalo zatiaľ viac. Nielen preto, že stratil už viac ako dve minúty. Zdá sa, akoby nebol tentoraz vo svojej koži.

Jeden deň na Tour však môže všetko obrátiť hore nohami. Froome pred rokom obhajoval prvenstvo, ale o takomto čase už nebol v pelotóne – po viacerých pádoch odstúpil v piatej etape. Aj teraz najmä krkolomné pády už odstavili viacerých silných jazdcov.

Aj keď bol včerajšok prvým voľným dňom, cyklisti museli pred ním ešte absolvovať komplikovaný letecký presun. Členov ich tímov čakala s autobusmi a vozidlami sedemstokilometrová štreka. Dnešná 10. etapa povedie už do vyšších kopcov, po úvodnej rovine čaká pelotón záverečné dlhé (15,3 km) a prudké (priemerný sklon 7,4 percenta) stúpanie do cieľa na La Pierre-Saint-Martin (1610 m n. m.).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2015 #zelený dres