Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žltý muž na Tour zrejme skončil. Tony Martin si pred cieľom zlomil kosť

Nemecký cyklista Tony Martin definitívne odstúpil zo 102. ročníka Tour de France po páde a zlomenine kľúčnej kosti vo štvrtkovej 6. etape s cieľom v normandskom prístave Le Havre.

09.07.2015 20:58
Tony Martin Foto: ,
Tony Martin spadol pár stoviek metrov pred cieľom.
debata

Pre agentúru AP to potvrdil hovorca tímu Etixx – QuickStep Alessandro Tegner, ktorý bol s doterajším lídrom pelotónu na vyšetrení v nemocnici. Tony Martin napriek zraneniu veľmi chcel pokračovať v pretekoch, ale nebude to možné. Ďalšie informácie doplnil lekár belgického tímu s českým kapitálom Helge Riepenhof.

„Žiaľ, kľúčna kosť je taká zlomenina, ktorá má dosah na viacero miest. Jedno z nich sa dostalo cez kožu, čo znamená, že zlomenina je otvorená. V takomto prípade nie je čo riešiť, treba ísť na operáciu. Tonyho želanie pokračovať nemôžeme akceptovať,“ vysvetlil Riepenhof. Doplnil ešte, že 30-ročný rodák z Cottbusu v najbližšom čase odletí do Hamburgu, kde sa v miestnej BG Hospital podrobí operačnému zákroku.

„Som smutný, tím robil maximum na moju podporu a uchránenie žltého dresu. Teší ma aspoň to, že Zdeněk Štybar vyhral etapu,“ povedal Tony Martin, ktorý je trojnásobným majstrom sveta v individuálnej časovke.

Po odstúpení Tonyho Martina staronovým nositeľom žltého trička pre lídra pretekov bude Brit Christopher Froome z tímu Sky. Slovák Peter Sagan by sa mal posunuť zo štvrtého na tretie miesto celkovej priebežnej klasifikácie. Sagan zaostával za Martinom o 27 sekúnd, Froome má pred ním 15 sekúnd k dobru.

Tony Martin je už druhým cyklistom, ktorý v tomto ročníku TdF odstúpil z pretekov z líderského prvého miesta. Prvým bol Švajčiar Fabian Cancellara, ktorý predčasne skončil po páde v pondelkovej 3. etape s koncovkou v stúpaní na Mur de Huy. Do cieľa etapy síce došiel z posledných síl, ale potom musel pre veľké bolesti a zlomené stavce odstúpiť.

Tony Martin v koncovke štvrtkovej 6. etapy spadol krátko po tom, čo pelotón prešiel popod bránu označujúcu jeden kilometer do cieľa. Do pádu sa zaplietli aj ďalší favoriti Vincenzo Nibali, Nairo Quintana a tiež niektorí ďalší cyklisti. Tí by však mali pokračovať.

„Moje predné koleso kolidovalo so zadným jedného z jazdcov Europcaru. Bolo to trocha stresujúce. Nepamätám si toho veľa. Keď nejazdíte príliš rýchlo a spadnete, je to horšie, ako keď sa to stane vo veľkej rýchlosti. V nižšej rýchlosti totiž dopadnete celou váhou na zem a cítite to oveľa viac,“ konštatoval Tony Martin.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tony Martin #Tour de France 2015