Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan finišoval tretí. To boli tehly a nie mačacie hlavy, vraví

Slovenský cyklista Peter Sagan (Tinkoff Saxo) obsadil tretie miesto v utorkovej 4. etape Tour de France, ktorá viedla zo Seraing do Cambrai a s 223,5 km bola najdlhšou v 102. ročníku slávnych a prestížnych pretekov.

07.07.2015 18:12 , aktualizované: 18:50
Tony Martin Foto: ,
Nemecký cyklista Tony Martin.
debata

Sagan finišoval na druhom mieste hlavnej skupiny, ktorá prišla do cieľa 3 sekundy za Nemcom Tonym Martinom z tímu Etixx – QuickStep, ktorý si sólojazdou v záverečných 3 km vybojoval nielen etapové víťazstvo, ale aj žltý dres lídra pretekov. Druhé miesto si vyjazdil ďalší nemecký jazdec John Degenkolb (Giant Alpecin).

Sagan si polepšil v bodovacej súťaži o zelený dres, keď sa k nemeckému lídrovi Andrému Greipelovi priblížil na rozdiel 6 bodov. Biely dres pre najlepšieho jazdca do 25 rokov Saganovi naďalej patrí s náskokom 40 sekúnd pred Francúzom Warrenom Barguilom.

„Bola to veľmi náročná etapa, ale to sme aj čakali. To boli snáď tehly a nie mačacie hlavy… V závere to bolo veľmi náročné, vyzeralo to, že sa ani neudržím v prvej skupine, no napokon trochu spomalila. Snažil som sa ušetriť nejakú energiu na šprint, ale bol som na konci so silami – asi ako každý,“ povedal po dojazde do cieľa vyšťavený Peter Sagan pre server Pluska.sk. K boju o zelený dres poznamenal: „Je veľmi ťažké súťažiť o zelený dres a zároveň chrániť Alberta. Som rád, ako sme to celé dnes zvládli, náš líder prišiel v prvej skupine a to je hlavné.“

Víťazný Tony Martin si konečne splnil sen o žltom drese na Tour de France. Tridsaťročný líder Etixxu pre časovky a trojnásobný majster sveta v tejto individuálnej disciplíne proti chronometru povedal: „Po defekte a výmene bicykla som myslel najmä na to, aby som dokončil etapu. Päť kilometrov pred cieľom som bol späť v prednej skupine a rozhodol som sa, že zaútočím. Našiel som v sebe silu a dokázal som to. Bol som nervózny v tejto etape a toto je jej krásny happyend. Ďakujem všetkým, ktorí mi pomáhali do žltého dresu,“ povedal Tony Martin v prvej reakcii pre Eurosport.

Utorková etapa bola takmer úplná rovina s jednou vrchárskou prémiou IV. kategórie ešte na belgickom území (53. km, Cote de la Citadelle de Namur). Výnimočnou a aj nebezpečnou ju robilo sedem sektorov tzv. pavé, čiže kociek alebo mačacích hláv, ktoré cyklisti prekonali v celkovej dĺžke 13,3 km. „Kocky“ však napokon nepriniesli ťažké pády ani výrazné časové straty favoritov až na pár výnimiek. Etapa bola zároveň tranzitnou z Belgicka do Francúzska. Etapa so štartom v belgickom Seraing bola pre Petra Sagana aj peknou spomienkou na rok 2012, keď v etape s dojazdom práve v tomto meste dosiahol svoje prvé víťazstvo na Tour de France.

Už niekoľko minút po štarte utorkovej etapy unikla skupinka štyroch jazdcov: Lieuwe Westra (Astana), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Perrig Quémeneur (Europcar) a Frédéric Brun (Bretagne-Séché Environnement). Po ôsmich kilometroch bol ich náskok dvojminútový a po 37 km mali utečenci pred pelotónom k dobru už 9:10 min. Zo štvorice v úniku bol pred etapou v celkovom poradí najvyššie Francúz Quémeneuer na 107. priečke s odstupom 10:42 min za lídrom Chrisom Froomom, takže ani virtuálne sa nedostal na čelo.

Po 103 km ešte na území Belgicka absolvovali cyklisti prvý zo siedmich sektorov tzv. pavé, čiže kamenných kociek na ceste, náskok skupinky vpredu sa drasticky znížil na 1:25 min. Z favoritov mali po prvých „kockách“ mechanické problémy Kolumbijčania Nairo Quintana a Rigoberto Urán, defekt mal aj Alberto Contador, ale zakrátko po výmene bicykla boli všetci späť v pelotóne. Potom hlavný balík zvoľnil tempo a náskok kvarteta vpredu začal opäť narastať. Už sa však nedostal nad 4 minúty. 86 km pred cieľom prišla na rad rýchlostná prémia a po víťazných 20 bodov si došiel Belgičan Thomas de Gendt. Pelotón doviedol na prémiu Mark Cavendish na 5. mieste, Peter Sagan skončil ôsmy a do bodovacej súťaže mu pribudlo 8 bodov. Krátko po prémii cyklisti prekročili belgicko-francúzsku hranicu a Tour de France je už odteraz iba francúzska.

Na začiatku záverečných 50 km sa o slovo prihlásil drobný dážď, ale druhý sektor tzv. pavé (1200 m) bol ešte o prachu a úzkej poľnej ceste. Náskok utečencov sa scvrkol na štvrť minúty a krátko pred tretími „kockami“ 40 km pred cieľom sa únik skončil. Ďalšie mačacie hlavy priniesli problémy pre nórskeho favorita Alexandra Kristoffa, ktorý dostal defekt a napokon v etape zaostal. Pelotón sa postupne rozdrobil na niekoľko skupín, Peter Sagan zostal v tej prvej po boku tímového lídra Alberta Contadora.

Na predposledných šiestych „kockách“ zradil bicykel francúzskeho favorita Thibauta Pinota, ktorý tiež zostal v druhej skupine s vyše dvojminútovým odstupom. Posledné mačacie hlavy 13 km pred cieľom merali 2300 m, ale zaobišli sa bez pádov a nepriniesli výraznejšiu selekciu medzi najlepšími. Desať kilometrov pred cieľom začal ťahať pelotón Christopher Froome, Sagan úplne vpredu chýbal. Tempo diktovala osmička pretekárov na čele s Vincenzom Nibalim, ale 5 km pred cieľom sa skupina opäť zväčšila a vyzeralo to na šprintérsky dojazd. Tri kilometre pred métou zaútočil Tony Martin s jasným zámerom obliecť sa do žltého. To sa mu aj podarilo a v cieli sa tešil z minimálneho náskoku 3 sekúnd pred hlavným poľom, ktoré doviedli Degenkolb a Sagan.

Výsledky – Tour de France:

4. etapa (Seraing – Cambrai, 223,5 km): 1. Tony Martin (Nem.) Etixx – QuickStep 5:28:58 h, 2. John Degenkolb (Nem.) Giant Alpecin, 3. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo, 4. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing, 5. Edvald Boasson Hagen (Nór.) MTN-Qhubeka, 6. Nacer Bouhanni (Fr.) Cofidis, Solutions Crédits – všetci +3 s…15. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana, 17. Chris Froome (V. Brit.) Team Sky, 19. Alberto Contador (Šp.) Tinkoff-Saxo, 23. Alexander Quintana (Kol.) Movistar – všetci +3 s

Poradie po 4. etape: 1. Tony Martin (Nem.) Etixx – QuickStep 12:40:26 h, 2. Chris Froome (V. Brit.) Team Sky +12, 3. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +25, 4. Tony Gallopin (Fr.) Lotto Soudal +38, 5. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo +39, 6. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing +40, 7. Rigoberto Urán (Kol.) Etixx – QuickStep +46, 8. Alberto Contador (Šp.) Tinkoff-Saxo +48, 9. Geraint Thomas (V. Brit.) Team Sky +1:15, 10. Zdeněk Štybar (ČR) Etixx – QuickStep +1:16.

Bodovacia súťaž: 1. André Greipel (Nem.) 84 bodov, 2. Peter Sagan (SR) 78, 3. John Degenkolb (Nem.) 60, 4. Tony Martin (Nem.) 55, 5. Mark Cavendish (V. Brit.) 53, 6. Christopher Froome (V. Brit.) 40

Súťaž jazdcov do 25 rokov: 1. Peter Sagan (SR) 12:41:04 h, 2. Warren Barguil (Fr.) +40 s, 3. Nairo Quintana (Kol.) +1:29

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tony Martin #Tour de France 2015