Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan po chybe finišoval druhý. Má rovnaký čas ako líder

Slovenský cyklista v službách tímu Tinkoff-Saxo Peter Sagan obsadil druhé miesto vo 4. etape pretekov Okolo Švajčiarska.

16.06.2015 18:44 , aktualizované: 20:20
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan.
debata (3)

V špurtérskej koncovke utorkovej kapitoly dlhej 193,2 km z Flimsu do Schwarzenbachu Sagan dlho viedol, ale v záverečných metroch ho predstihol Austrálčan Michael Matthews zo zoskupenia Orica GreenEdge. Tretí skončil Belgičan Greg van Avermaet z formácie BMC.

Sagan sa vďaka bonifikačným sekundám za druhé miesto v jednej z rýchlostných prémií aj v cieli etapy posunul z tretieho na druhé miesto celkovej klasifikácie a časovo sa dostal na rovnakú úroveň s lídrom pretekov Holanďanom Tomom Dumoulinom (Giant-Alpecin). Tretia priečka patrí s odstupom 8 sekúnd Španielovi Danielovi Morenovi. Pôvodne Sagan figuroval 1 sekundu za Dumoulinom, ale neskôr sa ukázalo, že ho časovo dostihol. Holanďanovi patrí prvé miesto vďaka víťazstvu v úvodnom prológu. Sagan sa v utorok dostal na čelo bodovacej súťaže, ktorú ovládol aj vo všetkých štyroch predchádzajúcich vystúpeniach na Okolo Švajčiarska.

„Dnes to bolo dosť náročné. Prvý kopec bol celkom v pohode, záverečný okruh bol však ťažší ako sme očakávali. Spolujazdci odviedli dobrú robotu. Záver som si pokazil sám, lebo som začal šprintovať veľmi skoro a Matthews ma potom prešpurtoval. Beriem to teda na seba, urobil som chybu, ale taký je šport. Uvidíme, čo prinesú ďalšie etapy,“ sprostredkoval hlas Petra Sagana v cieli 4. etapy jeho mediálny manažér Jozef Korbel.

„Bol to náročný súboj so silným Saganom v závere. Vyšla mi taktika, že som sa držal jeho zadného kolesa a potom som zaútočil. Veľká vďaka patrí kolegovi z tímu Michaelovi Albasinimu, ktorý sa napriek skvelej forme a možnosti vyhrať pred domácimi fanúšikmi obetoval v môj prospech,“ povedal Michael Matthews po svojom prvom etapovom triumfe na Tour de Suisse v kariére.

V stredu čaká na cyklistov kráľovská horská etapa merajúca 237,3 km s dojazdom na ľadovci Rettenbach v rakúskom Söldene známom z pretekov Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní. Záverečné stúpanie so štatútom špeciálnej kategórie má dĺžku 12 km a cieľ je vo výške 2669 m.

Utorkové dianie na Okolo Švajčiarska prinieslo skorý únik piatich cyklistov – Belgičanov Stijna Devoldera, Thomasa de Gendta a Frederika Backaerta, Američana Alexa Howesa a Taliana Davideho Malacarneho. Na 30. km v Bad Ragaze mali náskok štyri minúty pred hlavným poľom. Vrchársku prémiu II. kategórie na 69. km vo Wildhaus (1089 m) vyhral De Gendt, hlavný balík vtedy zaostával o takmer tri minúty. Belgičan bol vpredu naďalej aktívny a neskôr ovládol ešte jeden horský dojazd na Bazenheide. Náskok skupinky sa postupne zmenšoval a pri prvom z troch prejazdov cieľovým priestorom vo Schwarzenbachu (134,8 km) bol už len polminútový. O pár kilometrov neskôr sa únik definitívne skončil.

Sedemnásť kilometrov pred cieľom sa ostatným vzdialil Kazach v službách Astany Alexej Lucenko a vypracoval si polminútový náskok. Nebol rozhodujúci. Potom uniklo trio Marco Marcato (Tal.), Jan Bakelants (Belg.) a Sergio Luis Henao (Kol.), ale ani tí svoju snahu nedotiahli do úspešného konca a 2 km pred cieľom boli aj vďaka práci tímu Tinkoff-Saxo dostihnutí. Rozhodlo sa podľa predpokladov v hromadnom dojazde. Slovenský cyklista Peter Sagan si pol kilometra pred cieľom udržiaval výhodnú tretiu – štvrtú pozíciu a pred poslednou zákrutou zaútočil. V cieľovej rovinke ho napokon predstihol Austrálčan Matthews, ktorý mal v závere lepšie nohy.

4. etapa (Flims – Schwarzenbach, 193,2 km):
1. Michael Matthews (Aus.) Orica GreenEdge 4:36:00 h, 2. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo, 3. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing, 4. John Degenkolb (Nem.) Giant-Alpecin, 5. Jasper Stuyven (Belg.) Giant-Alpecin, 6. Daniel Moreno (Šp.) Kaťuša – všetci v rovnakom čase ako víťaz

Poradie po 4. etape:
1. Tom Dumoulin (Hol.) Giant-Alpecin 11:19:09 h, 2. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo – rovnaký čas ako líder, 3. Daniel Moreno (Šp.) Kaťuša +8 s, 4. Geraint Thomas (V. Brit.) Team Sky +9, 5. Thibaut Pinot (Fr.) FDJ.fr +15, 6. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +17

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Okolo Švajčiarska