Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Žiari sa tešil Talian Vigano. Je tiež novým lídrom na Okolo Slovenska

Talian Davide Vigano z tímu Team Idea 2010 ASD sa stal v piatok víťazom tretej etapy cyklistických pretekov Okolo Slovenska so štartom v Poprade a cieľom po 195 km v Žiari nad Hronom.

12.06.2015 17:12
Okolo Slovenska 2015 Foto: ,
Okolo Slovenska 2015.
debata

Vigano bol najrýchlejší v koncovke osemčlennej skupiny v úniku, ktorá mala pred ďalšími pretekármi v cieli náskok 3 minút. Vigano, ktorý bol doteraz tretí v celkovej priebežnej klasifikácii, bude v sobotňajšej 4. etape novým lídrom 59. ročníka podujatia na slovenských cestách. Vzhľadom na pomerne výrazné časové rozostupy vedúcej osmičky od ostatných v cieli išlo zrejme o rozhodujúci únik celých pretekov.

Náročná, takmer 200 km dlhá etapa so 6 horskými prémiami čakala v piatok na pelotón Okolo Slovenska, ktorý sa spod Tatier presúval na juhozápad. Na štart sa postavilo 118 pretekárov. Víťazom prvej horskej prémie na Popovej (21,8 km) sa stal José Hernández z Kolumbie a potvrdil svoju líderskú pozíciu v súťaži o najlepšieho vrchára.

V sedle Javorinka (39,8 km) bol prvý Rus Sergej Nikolajev a stav vo vrchárskom súboji bol na čele opäť vyrovnaný. Nikolajev vzápätí zabral a vyhral aj ďalšiu horskú prémiu o 4 km neskôr na Prednej hore. Vedúceho Nikolajeva neskôr doplnili Poliak Pawel Cieslik (Whirlpool) a Čech Daniel Turek (Cycling Academy), za nimi sa ešte zviezli dvaja belgickí kolegovia z tímu Telenet-Idea Tom Meeusen a Toon Aerts.

Na 75. km už bol únik minulosťou, ale Rus Nikolajev bol naďalej aktívny. Ovládol aj štvrtú horskú prémiu na Sedle Chorepa (82,2 km) a čoraz viac si vylepšoval pozíciu najlepšieho vrchára pelotónu.

Po stúpaní na Prašivú na 104. km (prémiu vyhral Hernández) sa pelotón rozdrobil na viacero skupiniek, v tej čelnej zostali aj Slováci Juraj Sagan (Slovenská reprezentácia), Patrik Tybor a Maroš Kováč (obaja Dukla Trenčín).

Približne 50 km pred cieľom sa vpredu vyprofilovala osemčlenná skupina, v ktorej bol aj tretí muž celkového priebežného poradia Davide Vigano či líder súťaže do 23 rokov Kazach Oleg Zemľakov, ale Slováci v nej chýbali. Hlavný balík aj s domácimi cyklistami zaostával o 1:30 min.

Na 155. km sa náskok utečencov zvýšil už na 4 minúty a črtal sa možno rozhodujúci moment celých pretekov. Keď 5 km pred cieľom mali jazdci vpredu 3 minúty k dobru pred prenasledovateľmi, bolo jasné, že tento únik ovplyvní nielen etapu, ale aj celé podujatie.

Výsledky – Okolo Slovenska – piatok:
3. etapa (Poprad – Žiar nad Hronom, 195 km): 1. Davide Vigano (Tal.) Team Idea 2010 ASD, 2. Matthias Krizek (Rak.) Team Felbemayr, 3. Matvej Nikitin (Kaz.) Kazašská reprezentácia, 4. Lorenzo Rota (Tal.) Unieuro Willier, 5. Oleksandr Polivoda (Ukr.) Kolss BDC Team, 6. Anatolij Pachtusov (Ukr.) ISD Continental

debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Slovenska 2015