Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan cíti formu. Saxo sa bude na ňu v generálke na TdF spoliehať

Počas štyroch rokov vyhral Peter Sagan na cyklistických pretekoch Okolo Švajčiarska deväť etáp a bez výnimky štyri razy ovládol bodovaciu súťaž.

11.06.2015 21:34
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

V tomto roku bude 25-ročný rodák zo Žiliny na švajčiarskych cestách (13.- 21. 6.) v úlohe kapitána tímu Tinkoff-Saxo s garantovanou podporou spolujazdcov v koncovkách etáp a psychickou pohodou vyplývajúcou z celkového triumfu na pretekoch Okolo Kalifornie.

„Peter Sagan bude podporovaný tímom, to je prirodzené, keďže má formu. Radi by sme vyhrali etapu alebo aj viac etáp, ak to bude možné. Chceme jeho pohodu z májových pretekov v USA preniesť aj do Švajčiarska. Sagan má šancu v koncovkách viacerých etáp, lebo ich profil mu vyhovuje. Vieme, že je dobrý v šprinte do kopca,“ uviedol športový riaditeľ Sean Yates pre server Tinkoff-Saxo.

Zostavu Tinkoff-Saxo pre preteky Okolo Švajčiarska tvoria Peter Sagan, Rafal Majka, Matti Breschel, Daniele Bennati, Michael Mörköv, Nikolaj Trusov, Pavel Brutt a Michael Valgren. Jazdcom pre celkovú klasifikáciu bude Poliak Rafal Majka, ktorý vlani zažiaril v kopcovitých etapách na Tour de France. Práve 9-etapové preteky Okolo Švajčiarska zaradené do kalendára World Tour sú jednou z posledných a najvážnejších previerok svetového pelotónu pred júlovým vrcholom sezóny Tour de France.

„Som šťastný, že opäť môžem byť súčasťou pretekov Okolo Švajčiarska. Som späť v Európe a cítim formu. Po pozitívnej skúsenosti z Kalifornie sa teším, že so spolujazdcami zažijeme veľa zábavy aj vo Švajčiarsku,“ cituje server Tinkoff-Saxo Petra Sagana.

Preteky Okolo Švajčiarska sa začnú v sobotu 13. júna prológom na 5,1 km so štartom aj cieľom v Risch-Rotkreuzi a vyvrcholia v nedeľu 21. júna časovkou na 38,4 km v hlavnom meste Švajčiarska Berne. Horským vrcholom pretekov bude 5. etapa s cieľom pod ľadovcom Rettenbach v rakúskom Söldene, tradičnom dejisku úvodných pretekov Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní.

Cyklisti by mali v etape merajúcej 237,3 km nastúpať 4112 m a v sedle bicykla by mali stráviť približne šesť a trištvrte hodiny. Cieľové stúpanie so štatútom špeciálnej kategórie má dĺžku 12 km a cieľ je vo výške 2669 m. Celkovo pretekári počas 9 dní na Tour de Suisse absolvujvú 1321 km v sedle bicykla.

„Majka je prísľubom pre supernáročnú 5. etapu, kde by mal zaútočiť. Dôležité však bude, aby si utvoril dobrý základ pred Tour de France. Tam by mal byť výdatnou podporou pre Alberta Contadora v kopcoch,“ pridal postrehy Sean Yates. K Petrovi Saganovi bývalý domestik tímov 7-Eleven či Motorola ešte uviedol: „Už úvodný prológ mu svojím profilom vyhovuje. Môže ho vyhrať a získať žltý dres, ktorý by sme potom chceli obhájiť v ďalších etapách.“

Preteky Okolo Švajčiarska sa jazdia od roku 1933 a medzi ich víťazov sa zapísali slávne cyklistické mená Gino Bartali, Ferdi Kübler, či Eddy Merckx, v nedávnej minulosti aj Alexander Vinokurov, Jan Ullrich a Fabian Cancellara. Ostatné tri ročníky boli v réžii Portugalčana Ruia Costu z tímu Movistar. Tento rok posiela Movistar do boja silnú dvojicu Nairo Quintana – Alejandro Valverde, z ktorej môže vzísť celkový víťaz.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Okolo Švajčiarska