Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tri dni izolácie v Španielsku a potom príprava na TdF

Len pár minút po tom, čo sa španielsky cyklista Alberto Contador na milánskom Corso Sempione poláskal s víťaznou trofejou z pretekov Giro d'Italia, upriamil pozornosť na svoj druhý vrchol sezóny - Tour de France.

01.06.2015 12:09
Alberto Contador Foto: ,
Alberto Contador.
debata

A že to s pokusom o víťazný double z najcennejších dvoch podujatí svetovej etapovej cyklistiky myslí naozaj vážne, svedčia všetky jeho slová a činy.

„Už teraz sa pre mňa začína Tour de France. V pondelok odcestujem do Španielska, kde strávim najbližšie tri-štyri dni v úplnej izolácii a potom začnem tvrdo pracovať na ďalšej veľkej výzve – triumfe na Tour de France,“ vravel 32-ročný Španiel po víťaznom dekorovaní v Miláne, keď ružová farba dominovala nielen na drese Contadora, ale aj hlave jeho tímového šéfa Olega Tiňkova. "Polovicu svojho tohtoročného sna si už Alberto splnil. Sám najlepšie vie, že druhá časť bude ešte náročnejšia,“ napísal denník AS o Contadorovi.

Dvojboj Giro – TdF absolvoval cyklista s prezývkou El Pistolero už pred štyrmi rokmi. Vtedy sa to však skončilo neslávne. Giro 2011 síce vyhral, ale na TdF skončil piaty a napokon sa oba tieto jeho výsledky anulovali, keďže vo februári 2012 mu dodatočne s retrospektívnou platnosťou vymerali dvojročný trest za dopingovú kauzu s klenbuterolom z TdF 2010.

"Na Tour to bude zložitejšie, lebo mi pribudnú súperi špecializujúci sa len na tieto preteky (najmä trio Froome, Nibali, Quintana – pozn. SITA) a určite sa prejaví aj to, koľko síl som musel vydať pre víťazstvo na Gire,“ cituje Contadora server Cyclingnews. "Psychologická príprava bude veľmi dôležitá. Po výdychu po Gire bude náročné opäť nastaviť hlavu na ďalšie dôležité preteky, ale dá sa to zvládnuť,“ dodal Contador.

Športový denník Marca už teraz prirovnáva Contadora k slávnemu krajanovi Miguelovi Indurainovi, ktorý zvládol útok na cenné double Giro – TdF a dokonca dvakrát v rade. Bolo to ešte v rokoch 1992 a 1993, pričom na Tour de France celkovo zvíťazil aj rok predtým a dva roky potom. Contador túto cyklistickú tortúru podstupuje dobrovoľne, ale aj s ohľadom na záujmy svojich nadriadených. Jeho ambiciózny šéf Oleg Tiňkov vidí v šťúplom rodákovi z madridského Pinta najlepšieho cyklistu svojej generácie. Preto ho tlačí do prekonávania vlastných limitov. A preto by ho rád videl ako víťaza nielen 26. júla pod Víťazným oblúkom v Paríži, ale aj 13. septembra v Madride po skončení Vuelty, čo je záverečná časť každoročnej najväčšej cyklistickej etapovej trilógie pod názvom Grand Tours.

„Ak zvíťazí po Gire aj na Tour, potom zrejme pôjde aj na Vueltu. Bude to preňho veľká výzva. Som presvedčený, že najlepší jazdci by mali absolvovať všetky Grand Tour. Nibali, Froome či Quintana budú čerstvejší na Tour ako Alberto, ktorý nastúpi po ťažkom Gire. Ak vyhrá, o čom vôbec nepochybujem, dokáže, že je najlepší jazdec pre veľké preteky v tejto generácii,“ uviedol podľa cyclingnews.com Tiňkov.

Contador by mal v rámci prípravy na Tour de France absolvovať len jedny etapové preteky, v dňoch 18.-21. júna by sa mal otestovať v južnom Francúzsku na podujatí Route du Sud. Jedným z jeho veľkých súperov by tam mal byť aj Kolumbijčan Nairo Quintana.

"Ak sa nestane nič mimoriadne, pôjdem na tieto preteky. Budem počúvať svoje telo, ako zareaguje na záťaž po dlhšom oddychu,“ uviedol Contador.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Alberto Contador #Giro d'Italia