Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan prekvapil v Kalifornii všetkých. Vrátane seba

Pred začiatkom cyklistických pretekov Okolo Kalifornie by len málokto tipoval, že Peter Sagan sa stane ich celkovým víťazom.

18.05.2015 10:10
debata (7)
Peter Sagan so svojou priateľkou Katarínou... Foto: SITA/AP, Damian Dovarganes
Peter Sagan, Katarína Smolková Peter Sagan so svojou priateľkou Katarínou Smolkovou.

Náročná časovka i kráľovská siedma etapa s náročnými stúpaniami mu nemali sedieť a jeho ambíciou mala byť obhajoba zeleného dresu. Napokon sa stal opak, v bodovacej súťaži jasne dominoval Mark Cavendish a Sagan ovládol boj o žltý dres. Bolo to iba tesné, na páske v Pasadene na predmestí Los Angeles rozhodovali v nedeľu iba centimetre. Ak by Sagan nepreťal cieľovú čiaru ako tretí, celkovo by prehral s Julianom Alaphilippom z Francúzska o jednu sekundu. Vďaka štyrom bonifikačným sekundám za 3. priečku však zdolal jazdca tímu Etixx – Quick-Step o 3 sekundy.

„Som veľmi šťastný a chcem sa poďakovať všetkým mojim tímovým kolegom, pretože odviedli skvelú prácu. Už v úvode sme stratili dvoch jazdcov – Michael Kolář bol chorý, mal alergiu, Maciej Bodnar sa pri páde škaredo zranil. Vyhral som o malý kúsok. Nikdy som si nemyslel, že na týchto pretekoch raz vyhrám celkovú klasifikáciu. Je to prekvapenie aj pre mňa,“ priznal na záverečnej tlačovej konferencii Peter Sagan, ktorý v Kalifornii dosiahol trinásť etapových prvenstiev a je najúspešnejším jazdcom v histórii tohto podujatia. Na kandidáta na celkové prvenstvo ho však nikto nepasoval.

Majstrovi SR zahralo na Okolo Kalifornie do kariet aj počasie. Piatkovú náročnú časovku výrazne skrátili a trať dlhá 10,6 km mu výrazne sedela. Následne o deň neskôr predviedol heroický výkon, keď v kopcoch konkuroval aj vyhláseným vrchárom. Na Mt. Baldy živil nádeje na celkové prvenstvo. Na Alaphilippeho mal len minimálnu stratu. „Tá etapa bola neuveriteľná. Všetci vrchári mi ju robili ešte ťažšou. Cítil som sa veľmi dobre, ale posledné štyri kilometre boli skutočne náročné. Moje nohy horeli a ja som iba neustále išiel nahor,“ vrátil sa k sobote Sagan.

V nedeľu v rovinatej a krátkej etape v okolí Los Angeles predviedol tím Etixx – Quick-Step agresívnu obranu líderského dresu a snažil sa uštvať Sagana, aby mu nezostali sily na šprint. Slovák s pomocou jazdcov tímu Tinkoff-Saxo všetky útoky eliminoval a napokon v Pasadene zabojoval na cieľovej páske. Len tesne predstihol Tylera Farrara z MTN-Qhubeka. „Vôbec som nevedel, či som bol v etape tretí alebo štvrtý. Musel som čakať, kým mi môj masér nezahlásil, že som tretí. Opýtal som sa ho, či si je istý. Až keď to zopakovali viacerí tretíkrát, až vtedy som uveril,“ dodal Sagan.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Okolo Kalifornie